vozila
Foto: Pixabay

Od srijede, 3. travnja, građani će se moći prijavljivati za novi krug državnih poticaja za električna vozila, a zbog velikog interesa ovogodišnji proračun povećan je za pet milijuna kuna u odnosu na lani, na 17 milijuna kuna.

Nakon što je prošle godine u samo par sati građanima dodijeljeno 12 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša najavio je da će novi Javni poziv službeno objaviti 3. travnja. Kako bi se svi zainteresirani građani mogli pripremiti za podnošenje zahtjeva, Fond je na svojim službenim stranicama objavio osnovne informacije o pozivu.

“S obzirom na veliki interes i dobre financijske rezultate Fonda, dostupan budžet smo povećali s prošlogodišnjih 12 na 17 milijuna kuna. Visina poticaja je ostala nepromijenjena.

Visina poticaja ista kao lani

Za kupnju eko vozila građani će moći dobiti do 40 posto iznosa sredstava: do 80 tisuća kuna za električne automobile, do 40 tisuća za plug-in hibride automobile (uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km), do 20 tisuća kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju. Za električne bicikle bit će dostupno do 5 tisuća kuna poticaja”, najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Sufinanciraju se samo nova motorna vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Republici Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bilo korišteno.

Poticaji idu najbržima

Procedura prijave je jednostavna – Fondu se treba dostaviti ispunjeni i vlastoručno potpisani prijavni obrazac, preslika osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila iz ponude i sama ponuda dobivena u prodajnom salonu.

Dokumentacija se od 3. travnja od 9 sati može poslati preporučenom poštom ili dostaviti u prijamni ured Fonda.

Zahtjevi će se razmatrati kronološki, prema datumu i vremenu njihovog zaprimanja, uz naznaku da se zahtjevi koji stignu prije navedenog roka neće uvažavati, najavili su u Fondu.

Rok za kupnju vozila produžen na godinu dana

Svi koji dostave potpunu dokumentaciju u okvirima raspoloživog budžeta od 17 milijuna kuna dobit će ugovor o sufinanciranju kupnje električnog vozila koji moraju realizirati u roku od godinu dana.

Ponoš objašnjava da se produžetkom roka za iskorištenje odobrenih sredstava, koji je prošle godine bio šest mjeseci, išlo na ruku korisnicima jer se u praksi, s obzirom na rokove isporuke, taj period u nekim slučajevima pokazao kratkim.

Prošle godine je sredstvima Fonda građanima sufinancirana kupnja oko 400 električnih automobila, bicikala i motocikla te plug-in električnih vozila, a u Fondu predviđaju da će i ove godine biti veliki interes.