Prka Đurašić
Anita Prka Đurašić, poduzetnica i članica IO Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a / Izvor: Arhiva Prka Đurašić

Prvi plan objavio je 7. veljače izvješće s panela o poduzetništvu kojeg je 6. veljače u Novinarskom domu organizirala stranka Pametno pod naslovom Deranja: HUP će inzistirati na promjeni ZOR-a, zastario je i rigidan. U tekstu smo prenijeli i istup poduzetnice Tanje Dinter Vidaković koja je između ostalog kazala: “Željela bih da nam država bude partner, a ne da nas kažnjava, i da se ne miješa u poduzetništvo. Nije posao države da vodi poslove poduzetnika, nego da stvara povoljnu poduzetničku klimu”.

Na istup Dinter Vidaković reagirala je Anita Prka Đurašić, vlasnica i direktorica škole stranih jezika EuroBIZ Centar u Zagrebu te članica Izvršnog odbora Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a, ocijenivši da je gospođa Dinter Vidaković kao vlastite stavove iznijela njezine stavove i stavove Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ.

Reagiranje gospođe Prka Đurašić prenosimo u cijelosti:

“Kao članica Izvršnog odbora Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ, imam potrebu reagirati i nadovezati se na izjave poduzetnice i članice stranke Pametno Tanje Dinter Vidaković. Naime, nekoliko dana prije konferencije stranke Pametno, 4. veljače 2019., za poslovni portal lider.hr istaknula sam, u tekstu Prka Đurašić – Poduzetnike se muze kroz poreze i kažnjava jer pune državnu blagajnu svoje stavove o poduzetništvu u Hrvatskoj te iznijela i prijedloge za poboljšanje poduzetničke klime za koje sam dobila podršku od strane članova Izvršnog odbora Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a.

Vrlo je dobro da oporbene stranke podržavaju prijedloge HDZ-a kao vladajuće stranke, ako je to u interesu za poduzetništvo u Hrvatskoj i stvaranje pozitivne poduzetničke klime.

Kako bi se poduzetnička klima u Hrvatskoj popravila, potrebno je stvoriti poticajno okruženje koje je nužno za napredak. S obzirom na to da poduzetnički lifestyle podrazumijeva radno vrijeme često i više od 16 sati dnevno intenzivnog rada i zalaganja za rast i bildanje svog biznisa, plasiranje proizvoda, te briga o marketingu, računovodstvu, zapošljavanju i plaćama djelatnika, praćenju pravilnika i izmjena istih, to je jako važno nagrađivati njihov težak i predan rad smanjenjem poreza i doprinosa.

Naime, ostvarivanje dobiti ujedno predstavlja satisfakciju za svakog poduzetnika i ono jest razlogom zašto su krenuli u poduzetništvo.

Poduzetnička klima popravila bi se i smanjenjem broja radnih mjesta u administrativnom aparatu državnog i javnog sektora te bi se velik dio njih mogao zaposliti u privatnom sektoru gdje trenutno nažalost zbog velikog vala iseljavanja manjka kvalificirane radne snage.

Za većinu dozvola i dokumentacije koje trebaju poduzetnici u Hrvatskoj prikupiti, valja smanjiti i bitno pojednostavniti birokratske procese. Izgubljeno poduzetničko vrijeme jednako je izgubljenom novcu. Stoga je neminovno racionalizirati količinu potrebne dokumentacije i dozvola i prije svega skratiti vrijeme i korake za njihovo ishođenje kroz birokraciju.

Važno je stvoriti čvrst pravni okvir za stabilno poslovanje kojim će se poduprijeti poduzetništvo. Česte izmjene zakonskog se izuzetno negativno odražavaju na poslovanje, a mnoge izmjene imaju i retroaktivne implikacije na poslovanje, što često rezultira zatvaranjem poslovnih subjekata.

Za poboljšanje poduzetničke klime potrebno je svakako stvoriti i pozitivnu investicijsku klimu, prije svega smanjenjem prepreka koje stranim investitorima onemogućuju ulaganje u Hrvatsku, kao što su zakoni, propisi, porezi i opet birokracija.

Da bismo potaknuli zapošljavanje treba fleksibilizirati Zakon o radu u skladu s realnim potrebama na tržištu rada i u skladu s realnim potrebama poslodavaca za radnom snagom. Moramo rasteretiti rad tako što će se smanjiti progresivno oporezivanje dohotka i socijalnih doprinosa.”