automobila
Foto: Goran Horvat / Pixabay

U prvih šest mjeseca ove godine u Hrvatskoj je prodano 38.229 novih putničkih automobila, gotovo 19 posto više nego u istom razdoblju lani, podaci su agencije Promocija Plus. Samo u lipnju je prodano više od 8,5 tisuća novih vozila, gotovo 25 posto više nego u istom mjesecu lani.

Najprodavaniji model u prvih šest mjeseci bio je Renault Clio s 2.071 komadom i tržišnim udjelom od 5,4 posto. Slijedi Škoda Octavia koje prodano 1.986, uz tržišni udjel od 5,2 posto, a s 3,5 postotnim udjelom i 1.354 prodana automobila slijedi Volkswagen Polo.

Među prvih pet najprodavanijih su i Opel Astra i Volkswagen Golf.

Zahvaljujući snažnom rastu prodaje automobila, nakon dugo vremena došlo je i do rasta tržišta osiguranja.

Za obvezno auto osiguranje uplaćeno milijardu kuna

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, osiguravatelji su u lipnju zaračunali ukupnu bruto premiju od 5,38 milijardi kuna, što je rast od 9,19 posto u odnosu na lipanj prošle godine.

U najzastupljenijim neživotnim osiguranjima rast iznosi 9,5 posto (zaračunata bruto premija dosegnula je 3,7 milijarde kuna). U toj vrsti osiguranja najzastupljenije je upravo osiguranje od auto odgovornosti s bruto premijom od oko 1,1 milijarde kuna.

Zaračunata bruto premija obveznog auto osiguranja dosegnula je oko milijardu kuna, što je 7,04 posto više nego u istom razdoblju lani.

Prosječna premija u obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama je 928,75 kuna.

Niži porezi potaknuli kupnju automobila

Do rasta prodaje automobila došlo je nakon što je u siječnju ove godine na snagu stupila Uredba o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila. Prema toj Uredbi od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju u cijelosti su izuzeta nova vozila čija je prodajna cijena s PDV-om niža od 150 tisuća kuna, što predstavlja dvije trećine svih novih prodanih vozila.

Za vozila čija je cijena od 150 do 200 tisuća kuna vrijednosna naknada je 2.000 kuna, a za cjenovni raspon od 200.000 do 250.000 kuna naknada iznosi 4.500 kuna. Za vozila skuplja od 600.000 kuna naknada iznosi 60.000 kuna.

Automobilsko tržište snažno je pogurala i Uredba prema kojoj je od početka ove godine poduzetnicima u sustavu PDV-a omogućen povrat 50 posto pretporeza za nabavu ili najam osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz do vrijednosti od 400.000 kuna.

Također, od 1. siječnja kod prijenosa vlasništva rabljenih vozila ukinut je porez na stjecanje rabljenih vozila i zamijenjen plaćanjem upravne pristojbe bez potrebe ovjere ugovora kod javnog bilježnika.