brodogradilište
Izvor: Uljanik

Stečajni sudac Ivan Dujić na Trgovačkom sudu u Pazinu na današnjem trećem ročištu donio je odluku o otvaranju stečajnog postupka nad Uljanik brodogradilištem. Odluku o pokretanju stečaj sudac Dujić je donio nakon 231 dana blokada računa pulskog brodogradilišta čije nepodmirene obveze iznose 164 milijuna kuna.

Odluka stupa na snagu u roku od tri dana od objave na oglasnoj ploči suda, kada će i svih 1118 preostalih radnika pisanim putem dobiti otkaz, javljaju mediji.

Predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta Sandi Božac rekao je na ročištu kako nema povratnu informaciju od kineskih ulagača, sucu tako nije preostalo ništa osim da proglasi stečaj.

Odluka o stečaju cijele grupe očekuje se 17. svibnja

Fina je prijedlog za otvaranje stečaja za Uljanik Brodogradilište podnijela krajem siječnja zbog blokade računa koja je 21. siječnja iznosila 75,9 milijuna kuna. Prema najnovijim podacima Fine, račun je blokiran na iznos od 164,8 milijuna kuna, od čega 76,5 milijuna kuna otpada na potraživanja radnika.

Ročište za Uljanik Brodogradilište je dva puta bilo odgađano. U travnju je bilo odgođeno zbog dolaska predstavnika kineskog China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), koji su krajem travnja i početkom svibnja obišli brodogradilišta u Puli i Rijeci, a još nije poznato kakva je njihova namjera u pogledu brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

U proteklih mjesec dana stečajevi su otvoreni nad još četiri članice Uljanik grupe. Sredinom travnja otvoren je stečaj Uljanik Proizvodnje opreme, početkom svibnja otvoren je i zaključen stečaj Uljanik Poslovno informacijskih sustava, a prošlog tjedna donijete su odluke o stečaju Uljanik TESU i Uljanik Strojogradnja Diesel.

Ročište na kojem bi se trebalo odlučiti o pokretanju stečaja nad krovnom tvrtkom, Uljanik d.d., očekuje se krajem ovog tjedna, 17. svibnja.

Radnicima još otkazni rok, pa burza

Inače, Stožer za obranu brodogradnje Uljanika na svojim Facebook stranicama prije tjedan dana objavio je što čeka radnike Uljanika nakon odluke o stečaju.

“Na dan kada Trgovački sud proglasi stečaj, sve institucije brodogradilišta kao i predstavnici vlasnika i vlasnici gube funkciju. Dakle uprava, nadzorni odbor, sindikati i svi ostali više ne postoje.

Upravljanje firmom preuzima stečajni upravitelj kojeg imenuje Trgovački sud i on osniva Vjerovničko vijeće s kojim upravlja firmom u stečaju. Vjerovničko vijeće bi se trebalo formirati od top vjerovnika plus predstavnik radnika. Ali sve to određuje stečajni upravitelj”, objavio je Stožer.

Svi radnici će koji dobiti otkaz mogu odraditi otkazni rok, ali mogu podnijeti zahtjev da ga ne odrade. Obavještavaju i da oni radnici koji žele otići iz Uljanika s danom otkaza mogu na Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Prema pisanju Tportala, predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac danas je radnicima preporučio da odmah potpišu otkaze i prijave se na burzu kako bi barem dobili naknadu za nezaposlene, jer neće biti stečajne mase iz koje bi se mogli naplatiti.

“Sada će se pojaviti različiti spekulanti koji će pokušati opljačkati Uljanik i ostavštinu Uljanika, a pitanje je hoće li se radnici i vjerovnici ikada moći namiriti za potraživanja koja imaju. Vlada se potrudila maksimalno raditi – ne na interesu radnika i građana RH, nego na tome kako bi oduzela pravo na plaću, rad. Kako bi dozvolila pljačku nečega što je 163 godine postojalo i razvijalo se”, izjavio je Cerovac za Studio 4 HRT-a.

 

Pročitajte i ovo:
Za odluku o Uljaniku sve manje vremena, a Vlada tek sad radi analize!?
Uljanik je odavno zreo za stečaj, samo tko će to priznati