školarina
Foto: Pixabay

Sudeći prema najavama poslodavaca za otvaranje novih radnih mjesta u razdoblju od travnja do lipnja, šanse za posao u Hrvatskoj bit će izuzetno velike. Pravi procvat tržišta rada očekuje se u zapadnoj Hrvatskoj. Iako se tradicionalno za ovaj dio godine traži mnogo turističkih radnika, promjene su vidljive i u ostalim industrijama – traže se proizvodni radnici, građevinari, trgovci…

Hrvatski poslodavci u drugom tromjesečju 2019. godine očekuju, naime, snažan rast broja novih radnih mjesta – neto prognoza zapošljavanja iznosi čak 34 posto. Kad se to usporedi s prognozama za prvo tromjesečje 2019., poslodavci u Hrvatskoj predviđaju rast broja zaposlenih za iznimno velikih 20 posto, dok je perspektiva zapošljavanja pet posto veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Visoke stope zapošljavanja u svim sektorima

U tvrtki za zapošljavanje i razvoj ljudskih potencijala Manpower, koja redovito analizira tržište rada, naglašavaju da optimizam poslodavaca u drugom kvartalu 2019. ne dolazi samo iz sektora turizma, već i iz sektora proizvodnje, prometa, logistike i komunikacija te veleprodaje i maloprodaje.

posao
Izvor: Manpower

Ovi sektori pokazuju izrazito visoke stope zapošljavanja, gdje je neto prognoza oko 30 posto, zbog čega je Hrvatska i dalje na prvom mjestu od 44. zemlje koje sudjeluju u istraživanju.

“Bitno je istaknuti da unatoč iskazanom optimizmu zapošljavanja ostaje otvoreno pitanje hoće li hrvatski poslodavci, na trenutnom tržištu rada moći zadovoljiti potrebe za radnicima. Prema našem mišljenju to će biti veliki izazov, što bi moglo imati utjecaj na rast BDP-a”, kaže Nebojša Biškup, direktor tvrtke ManpowerGroup za Hrvatsku i Sloveniju.

Najlakše do posla u turizmu, građevinarstvu i proizvodnji

Ta kompanija istraživanje planiranog zapošljavanja u Hrvatskoj provodi u osam industrijskih sektora. U usporedi s prvim tromjesečjem 2019., izgledi za nova zapošljavanja rasli su u svih osam industrijskih sektora, najviše u ugostiteljstvu i turizmu, za strašno velika 62 postotna boda.

Snažne prognoze zapošljavanja (rast za 37 posto) zabilježene su još u dva sektora, građevinarstvu i proizvodnji.

Regionalno gledajući, porast broja zapošljavanja očekuje se u sve četiri hrvatske regije. Na zapadnom dijelu Hrvatske očekuje se pravi procvat tržišta rada – poslodavci su prognozirali rast neto zapošljavanja od čak 49 posto. Snažan tempo zapošljavanja očekuje se i na jugu (rast od 40 posto), dok se u istočnoj i središnjoj Hrvatskoj očekuje rast broja radnih mjesta od solidnih 28 posto.

Velike tvrtke najavile snažan rast zapošljavanja

Iako najave otvaranja novih radnih mjesta tijekom sljedećeg tromjesečja dolaze iz poduzeća svih veličina, najoptimističnije su velike i srednje velike tvrtke. Neto prognoza zapošljavanja u njihovim kategorijama iznosi snažnih +50 posto.

Srednje velike tvrtke prognoziraju jednako snažan rast zapošljavanja od +45 posto, dok su male i mikro tvrtke predvidjele rast broja novih radnih mjesta od tek +31 i +25 posto.

Na razini Europe, tržište rada osim u Hrvatskoj najsnažnije će rasti Grčkoj, dok će tržište rada s najslabijim rastom zapošljavanja biti u Mađarskoj i Španjolskoj. U Sloveniji poslodavci najavljuju 10 posto više radnih mjesta u drugom kvartalu u odnosu na prvi, u Njemačkoj devet posto, a u Austriji i Italiji četiri posto.

Pročitajte i ovo:
Pogledajte koji će poslodavci najviše zapošljavati početkom 2019.