potpisa
Izvor: Screenshot N1

Čelnici sindikata koji su pokrenuli prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma “67 je previše”, kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina, objavili su nekoliko minuta nakon ponoći, kada je istekao rok za prikupljanje potpisa, da su prikupili više od 600.000 potpisa građana.

“Inicijativa je uspjela”, rekli su organizatori i dodali da će sve liste pregledati, spremiti u kutije i onda se uputiti u Hrvatski sabor. “Dat ćemo sve od sebe da to bude što prije”, izjavili su.

Za referendum potrebno 373.568 potpisa

Ministarstvo uprave utvrdilo je da je u registru birača 27. travnja 2019. bilo upisano ukupno 3.735.680 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj te da je za raspisivanje sindikalnog referenduma “67 je previše” potrebno skupiti najmanje 373.568 potpisa.

Na pitanje novinara boje li se opstrukcija, sindikalni čelnici su kazali da su “opstrukcije u našoj državi postale kao nekakvo pravilo”.

“Ipak, nijedna vlada ovo ne može i ne smije ignorirati”, rekli su organizatori inicijative na Trgu bana Jelačića nakon čega su simbolički u zrak pustili balon s brojkom 67 na njemu.

Na referendum spremno izaći 54,4 posto građana

Sindikati su prikupljali potpise za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani trebali izjasniti o izmijeni osam članaka postojećeg Zakona o mirovinskom osiguranju, odnosno da se zakonom utvrdi pravo na odlazak u mirovinu s navršenih 65 godina života i 15 godina staža. Na prijevremenu mirovinu osiguranik bi ostvario pravo kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža.

potpisa
Izvor: Sreenshot RTL

Prema istraživanju koje je Promocija plus napravila za RTL, na referendum je spremna izaći većina građana, točnije 54,4 posto, ako referendum doista bude raspisan. Referendumu ne bi pristupilo njih 37,5 posto, dok 8,1 posto građana još uvijek ne zna bi li pristupilo referendumu ili ne, objavio je RTL 10. svibnja, večer prije istjecanje roka za prikupljanje potpisa.

Većina ispitanih građana, 57,1 posto, izjasnila se za promjenu postojećeg Zakona po kojem bi se u punu mirovinu išlo sa 67 godina i podržavaju sindikalni smjer.

Protiv promjene je 25,3 posto, odnosno toliko ispitanika podržava reformu Vlade koja pokušava smanjiti ogromnu proračunsku rupu koja nastaje jer se više isplaćuje nego uplaćuje u mirovinski sustav. Neodlučno je 13,2 posto građana, objavio je RTL.

Pro et contra promjene zakona

Među onima koji su za promjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, njih 60,4 posto smatra da je previše raditi do 67. godine, a 9,4 posto njih smatra da je novi Zakon nepravedan prema mladima. Neki smatraju da živimo kraće u Hrvatskoj nego u zemljama u kojima se radi do 67 godine.

Među onima koji su protiv referenduma njih 34,3 posto smatra kako trebamo više raditi ako želimo veće mirovine, dok njih 17,9 posto smatra da ima poslova koji se mogu raditi do 67 godine.

Dio ispitanika smatra da je sindikalna akcija čista politika, a ne borba za radnike, pokazalo je istraživanje RTL-a koje je provedeno od 30. travnja do 6. svibnja na uzorku od 1300 ispitanika iz cijele Hrvatske.

Pročitajte i ovo:
67 je previše, znanstvenici iznijeli argumente
Sindikati pitaju: Kada u mirovinu, sa 65 ili 67 godina?