finu
pečat

Ministarstvo rada će, kako je neslužbeno potvrđeno Jutarnjem listu, uskoro u javnu raspravu uputiti Prijedlog zakona o plaćama državnih službenika i namještenika.

Glavni cilj izmjena je da ubuduće plaća zaposlenih više ovisi o radnim učincima nego o godinama staža. Prema sadašnjim propisima, plaća državnog službenika i namještenika ovisi o rasporedu na radno mjesto i na nju nemaju nikakvog utjecaja rad i rezultati rada.

Duga povijest propalih pokušaja

Ovakva reforma najavljuje se već godinama. I prije su iz Vlade obećavali da će ocjenjivanje i sustav plaća u javnoj upravi temeljito reorganizirati i vezati ga uz učinke zaposlenika. Nekoliko novijih inicijativa srušeno je već na samom užem kabinetu Vlade. Posljednja, iz 2015., nije prošla u parlamentu. Protiv su bili, podsjetimo, i HDZ i HNS i SDP.

Reforma je potom ponovna najavljena lani, kao dio paketa za jačanje institucija i konkurentnosti gospodarstva, a sada bi je trebali iznijeti ministarstva rada i uprave. Najnoviji prijedlog Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika još nije usuglašen na radnoj skupini. Sindikati su se izjasnili protiv, i prije nego što je prijedlog predstavljen javnosti.

“Sada se u ocjenjivanje ponovno vraćaju ‘ciljevi’ koji su napušteni 2011.”, izjavio je Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Podsjeća da je Vlada 2011. odustala od uvođenja ocjenjivanja i planiranja ciljeva u državnoj upravi budući da je to predstavljalo poteškoću za nadređene državne službenike. Kuhar smatra da taj problem nije nestao te kako postoji mogućnost da će doći do velikih problema u procesu ocjenjivanja.

Novi princip: Jednaka plaća za jednak rad

Zakon bi se odnosio na oko 30 tisuća državnih službenika (ne na vojsku i policiju), a na snagu bi trebao stupiti od 1. siječnja iduće godine.

Reforma sustava plaća zasniva se na načelu jednake plaće za jednak u rad u cijeloj državnoj službi. Radna mjesta u državnim službama rasporedit će se, najavljeno je, u jedinstven sustav koji čini 13 platnih razreda. Svaki platni razred trebao bi sadržavati 12 platnih stupnjeva unutar kojeg se utvrđuju početni koeficijenti za svako radno mjesto.

Uvođenjem sustava platnih stupnjeva i razreda ubuduće se ukida dodatak od 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža. U Ministarstvu ističu, piše Jutarnji, da to neće ići na štetu najboljih službenika i namještenika. Naprotiv, najbolji bi radnici trebali bi brže napredovati i biti bolje plaćeni u odnosu na dodatak koji im je sada zagarantiran temeljem radnog staža.

Naime, razlika između predloženih platnih stupnjeva ne smije biti manja od dva posto, a promicanje za jedan platni stupanj (odnosno povećanje plaće za prosječno nešto više od dva posto) moguće je u slučaju jedne ocjene “izvanredan učinak”, dvije uzastopne ocjene “učinak iznad očekivanja” i četiri uzastopne ocjene “očekivani učinak”.

Predviđaju se nazadovanje i otkazi

Službenici i namještenici čiji rad bude ocijenjen ocjenom “minimalni učinak” nazadovat će u niži platni stupanj od onoga koji su imali do dobivanja te ocjene.

Za službenike i namještenike koji, pak, budu ocijenjeni ocjenom “neprihvatljiv učinak – uspješnost ispod utvrđenih rezultata” prestaje državna služba, najavili su iz Ministarstva.

Ocjenjivanje će se provoditi, kao i dosad, godišnje, s time da će se uz mišljenja rukovodećeg službenika, ocjenjivanje u novom sustavu temeljiti na unaprijed određenim i mjerljivim pokazateljima radne uspješnosti.

U konačnoj ocjeni će se na jednako vrijedan način obuhvatiti ocjene i mišljenja stranaka i korisnika, kao i mišljenja suradnika, uključujući nadređene i podređene službenike.

Nije nikakva tajna da rukovoditelji svoje podređene sada gotovo bez iznimke ocjenjuju s ocjenom “izuzetan” i “primjeran”. Kako bi se to ubuduće izbjeglo, uvest će se ograničenja na broj osoba koje mogu biti ocijenjene najboljim ocjenama: Ocjenom “izuzetan učinak” može biti ocijenjeno najviše osam posto službenika, a ocjenom “učinak iznad ocjenjivanja” 17 posto.

U Ministarstvu tvrde da je to realno prihvatljivo, jer čini četvrtinu ukupno zaposlenih.

Najboljima novčane nagrade

Mogućnost nagrađivanja službenika za postignute rezultate, koje dosad nije zaživjelo u praksi, ići će prema tome da se omogući isplata jednokratne novčane nagrade i to za “izvanredni učinak” u visini jedne proračunske osnovice, a za “učinak iznad očekivanja” u visini 50 posto proračunske osnovice.

Ukupna sredstva za jednokratne nagrade i nagradu za izniman rezultat limitirana su na 0,5 posto proračunskih rashoda za zaposlene državnog tijela, a razmišlja se i o mogućnosti javne objave nagrađenh službenicika.

U prvoj godini primjene Zakona će u proračunu biti potrebno osigurati dodatnih 16,8 milijuna kuna . No, već u drugoj godini ušteda bi mogla iznositi 345 tisuća kuna, u trećoj 14 milijuna kuna, a u četvrtoj 28,6 milijuna kuna. Peta godina provedbe novog sustava plaća bit će skuplja za milijun i pol kuna u odnosu na četvrtu godinu, piše Jutarnji list.