brodogradilište
Izvor: Uljanik

Zdravko Marić, ministar financija, najavio je u ponedjeljak kako troškovi za jamstva vjerojatno neće biti jedini novac koji će porezni obveznici platiti za restrukturiranje Uljanik Grupe. Marić je kazao kako će se dodatni novac vjerojatno morati platiti za nastavak restrukturiranja te kompanije, ovisno o programu restrukturiranja koji se usvoji.

Prema pisanju Jutarnjeg lista ukupni troškovi sanacije i restrukturiranja Uljanika mogli bi iznositi od pet do 6,2 milijarde kuna. Iz državnog proračuna u 2018. plaćeno je 2,5 milijardi kuna za jamstva za kredite Uljaniku, u ovoj bi godini za jamstva trebalo biti plaćeno dodatnih milijardu do 1,7 milijardi kuna.

Na teret državnog proračuna past će i 50 posto troškova restrukturiranja Uljanika, koji bi u idućih pet do sedam godina mogli iznositi od 1,5 do dvije milijarde kuna. Preostalih 50 posto troškova restrukturiranja bi trebao dati novi strateški partner.

Otkazana još dva ugovora, o ponudama iza zatvorenih vrata

U petak navečer istekao je rok za dostavu ponuda za restrukturiranje Uljanik Grupe, ali još uvijek nije službeno objavljeno ni koliko je ponuda stiglo, niti su poznate osnovne informacije o ponuđačima. Procjene ukupnog troška sanacije Uljanika stoga su zasad u zoni spekulacije, dok su prve najave ministra Marića o mogućem daljnjem rastu državnih izdataka vjerojatno u funkciji pripreme šire javnosti.

Uprava Uljanika d.d. izvijestila je, naime, da su otkazana još dva ugovora o gradnji, tako da su u knjizi narudžbi ostala samo tri ugovora. Jučer je raskinuta gradnja jaružala, kojem je posljednji rok isporuke istekao polovicom siječnja i za koje Ministarstvo financija kanadskom naručitelju mora isplatiti 125 milijuna eura. Drugi raskinuti ugovor je za Ro-Ro brod za prijevoz kamiona i kontejnera, po kojem na teret proračuna sjeda izdatak od 13 milijuna eura.

Paralelno je u ponedjeljak i formalno otvoren stečaj nad Uljanik Brodogradilištem, nakon što je račun Brodogradilišta bio u blokadi 120 dana u iznosu od 75 milijuna kuna. Brodogradilište 3. maj je već mjesec dana u postupku prethodnog stečajnog postupka.

Stečaj Uljanika d.d. sve izvjesniji

Raskidima ugovora smanjuju se prilike da cijeli Uljanik d.d. stečaj, a time i rastu troškovi za buduće restrukturiranje grupe koji će pasti na teret državnog proračuna, ali i potencijalnog strateškog partnera. Predsjednik Uprave pulskog Uljanika Emil Bulić i ministar gospodarstva Darko Horvat u ponedjeljak su potvrdili da su zaprimljene ponude potencijalnih strateških partnera, ali nisu objavili detalje jer se o ponudama, kazali su, vode pregovori.

“O samim ponudama morat ćemo ipak razgovarati konkretnije nakon završetka poslovnih pregovora s ponuđačima”, najavio je Bulić i dodao da se obavljaju konzultacije s Nadzornim odborom, s predstavnicima ministarstva i sa socijalnim partnerima. Na upit novinara koliko je ponuda pristiglo, Bulić je izjavio da njihov broj nije relevantan te da se radi o vrlo osjetljivom podatku.

Sastanak Uprave, Nadzornog odbora, Ministarstva gospodarstva i sindikata održao se danas, ali ni nakon njega nije objavljeno koliko je ponuda stiglo. Bulić je najavio da će o broju pristiglih ponuda izvijestiti za nekoliko dana, dok je ministar gospodarstva Darko Horvat iznio procjenu prema kojima bi troškovi restrukturiranja Uljanika mogli iznositi ukupno 800.000 eura.

Neslužbeno, za Uljanik su kao potencijalni strateški ulagači zainteresirani Brodosplit u suradnji s talijanskim Fincantierijem, australska Scenic grupa te Pomorski institut iz Splita.