ulaganja
Foto: Fotolia

Nezaposlenost u EU zadržala se u ožujku na najnižoj razini u devet i pol godina, a Hrvatska je bila među zemljama s najvećim padom stope nezaposlenosti u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u EU je iznosila 7,1 posto, što je njezina najniža razina od rujna 2008. godine, objavila je Hina. U ožujku 2017. iznosila je 7,9 posto.

U Hrvatskoj je prema podacima Eurostata sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u ožujku iznosila 9,4 posto i smanjena je za 0,2 postotnog boda u odnosu na veljaču. U prošlogodišnjem ožujku iznosila je 11,8 posto.

Osuđeni na prekarni rad

Bez posla je u Hrvatskoj u ožujku bilo 169 tisuća građana, četiri tisuće manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji ožujak njihov je broj smanjen za 45 tisuća.

17,5 milijuna nezaposlenih u EU

Nezaposlenost je stagnirala i u eurozoni, na 8,5 posto, najnižoj razini od prosinca 2008. godine. U istom mjesecu prošle godine iznosila je 9,4 posto.

Bez posla je u ožujku u EU28 bilo ukupno 17,481 milijun građana, od čega njih 13,824 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj smanjen u odnosu na veljaču za 94 tisuće u EU, te za 83 tisuća u eurozoni.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak broj nezaposlenih u EU manji je za 1,93 milijuna, te za 1,414 milijuna u eurozoni, izračunali su u Eurostatu.

Među zemljama EU-a najnižu je stopu nezaposlenosti u ožujku bilježila Češka (2,2 posto), zatim Malta (3,3 posto) i Njemačka s 3,4 posto. Najvišu stopu nezaposlenosti ima Grčka, od 20,6 posto u siječnju, te Španjolska, od 16,1 posto.

pad nezaposlenosti
Foto: Pixabay

Velika većina zemalja EU-a bilježila je niže stope nezaposlenosti nego u istom mjesecu prošle godine. Izuzetak su Litva gdje je stopa nezaposlenosti stagnirala i Estonija, gdje je porasla za 1,2 postotna boda.

Hrvatska je bila u skupini zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, za 2,4 postotna boda, pokazuju podaci Eurostata.

Najviše je pala stopa nezaposlenosti na Cipru, za 3,2 postotna boda. Slijedi Grčka s padom stope nezaposlenosti za 2,6 postotnih bodova.

U Hrvatskoj još uvijek velika nezaposlenost mladih

Stopa nezaposlenosti među mladima u EU tek je neznatno smanjena u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši s 15,7 na 15,6 posto. Bez posla je u EU u ožujku bilo ukupno 3,5 milijuna građana u dobi do 25 godina i u odnosu na prošlogodišnji ožujak njihov je broj smanjen za 409 tisuća, prenosi Hina podatke Eurostata.

U Hrvatskoj se stopa nezaposlenosti mladih u ožujku ove godine smanjila za 5,5 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 23,3 posto.

Bez posla je u ožujku bilo 36 tisuća građana u dobi do 25 godina, kao i u prethodnom mjesecu, dok je u odnosu na ožujak 2017. njihov je broj smanjen za 13 tisuća.

Među zemljama EU najnižu stopu nezaposlenosti u toj dobnoj skupini ima Njemačka (6,1 posto). Slijede Češka sa 6,8 posto i Nizozemska sa sedam posto.

Najvišu stopu nezaposlenosti mladih još uvijek bilježi Grčka – 42,3 posto u siječnju. Slijede Španjolska s 35 posto i Italija s 31,7 posto.