Plenković
Premijer Andrej Plenković; Foto: Prvi plan

Nakon što je sud na ročištu u Rijeci odgodio odluku o stečaju 3. maja, premijer Andrej Plenković javnost je obavijestio da ne može prihvatiti plan restrukturiranja koji bi od države tražio dodatnih minimalno 7,5 milijardi kuna.

Iako je početak sjednice isprva bio najavljen za 10 sati, a potom za 11 sati, ona je započela tek nakon pola sata. Kašnjenje početka sjednice nije neoubičajeno, no spekulira se da je Vlada čekala odluku suda u Rijeci, objavio je tportal.

Sud odgodio stečaj 3. maja po četvrti put

Na Trgovačkom sudu u Rijeci u četvrtak u 11 sati održano je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, a takvo je ročište za Uljanik brodogradilište zakazano za petak na Trgovačkom sudu u Pazinu.

Sud je stečaj odgodio. Odluka o stečaju odgođena odgođena je za 17. travnja. Ovo je četvrti put da je stečaj odgođena na sudu u Rijeci. Odluka je donesena na prijedlog i sugestiju same sutkinje, piše N1.

Na početku sjednice premijer Plenković osvrnuo se na brodogradnju. Podsjetio je da je 1992. do 2017. ukupno utrošeno 31,7 milijardi kuna u sanaciju i državne potpore. Od toga 4,3 milijarde na Uljanik, devet milijardi na 3. maj. Ukupna izloženost države prema Uljanik grupu prema jamstvima je 4,3 milijarde kuna, podsjetio je Plenković.

Plenković odbio Debeljakov plan restrukturiranja

“Radeći na pitanju brodogradnje sagledavali smo krizu u Uljaniku sa svih aspekata – socijalnih, financijskih. Pokazali smo dobru volju prema radnicima i sindikatima prošle godine u želji da se održi brodogradnja u Puli i Rijeci”, rekao je premijer i podsjetio da je Vladi prošle godine odobrila potporu za sanaciju Uljanika.

“Ta potpora za sanaciju osigurala je plaće radnicima te je omogućila završetak dva broda s kojih su skinuta državna jamstva te je trebala stvoriti temelje i pretpostavke za daljnje restrukturiranje. No svjedoci smo da prošle godine s tadašnjim strateškim partnerom nije izrađen prihvatljiv plan restrukturiranja”, rekao je Plenković.

Prošli su tjedan, dodao je, predstavljeni troškovi restruktuiriranja. Ukupni trošak bi iznosio 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bila bi 7,5 milijardi, piše tportal.

Zaključio je da Vlada u ovom trenutku ne može podržati restrukturiranje prema modelu. Poručio je da ostaju otvoreni za traženje dodatnih rješenja za brodogradilišta i u Puli i u Rijeci.

Ministri podijeljeni

Podjela u Vladi oko sudbine brodogradilišta je, čini se, sve veća. Kako je jučer izvjestio Novi list, neki ministri očekivali su da će Vlada danas donijeti konačnu odluku. Ministar prometa Oleg Butković je u srijedu izjavio kako vjeruje da će odluka biti donesena, jer je sutra (28. ožujak, op. ur.) dan D, piše Novi list.

Ministar uprave Lovro Kuščević prije današnje sjednice Vlade izjavio je kako vjeruje da će odluka Vlade biti najbolja moguća za hrvatski proračun i za nastavak brodogradnje. Između redova dao je naznačiti da je moguće rješenje za Uljanik stečaj s preustrojem. Kazao je da ni stečaj nije prekid i naznačio da je Hrvatska imala mnogo primjera uspješno provedenih stečajnih postupaka kada je tvrtka nastavila s radom, objavio je tportal.

>> Za odluku o Uljaniku sve manje vremena, a Vlada tek sad radi analize!?

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar 25. ožujka je, gostujući u studiju 24 sata, na pitanje hoće li Uljanik u stečaj ili restrukturiranje, izjavio kako je situacija dosta jasna.

“Dobili smo informacije od ministara i premijera koliko treba uložiti ako se ide u restrukturiranje i koliko treba platiti ako se ne ide. To je sad velika razlika i vrlo brzo će biti odluka. I u drugim krajevima je bilo takvih pitanja, Varteks je bio u stečaju i na kraju se restrukturirao svojim novcem bez i jedne kune poreznih obveznika. Pevec išao u stečaj i on pozitivni primjer da se može raditi u stečaju i poslovati. Siguran sam da će u škverovima biti aktivnosti, ali ne na ovaj način, da se daju sredstva poreznih obveznika”, rekao je Štromar i dodao da radnici Uljanika, zahvaljujući potražnji za radnicima, mogu raditi na drugom, boljem, kvalitetnije plaćenom mjestu, objavio je 24 sata.

Pročitajte i ovo:
Veće plaće i jeftiniji krediti? Da, ako Uljanik ode u stečaj