kamata
Foto: Fotolia

Više od polovice privatnih iznajmljivača koji svoje apartmane i kuće za odmor iznajmljuju preko internetskih platformi poput Booking.coma i Airbnba u 2017. godini utajilo je dio prihoda, zbog čega Porezna uprava provodi postupak nad njima.

Do ovih podataka došla je Porezna uprava koja je od Booking.coma i Airbnba, u skladu s domaćim i međunarodnim propisima što reguliraju razmjenu podataka, zatražila podatke o iznajmljivačima koji oglašavaju nekretnine u Hrvatskoj. Poreznici su uočili određene nepravilnosti te posumnjali na pogrešno prijavljivanje poreznih prihoda, javlja Jutarnji list.

Kako su službeno pojasnili iz Porezne uprave, otkrili su da više od polovice iznajmljivača na platformama na kojima oglašavaju apartmane nije dostavilo informaciju o svom poreznom broju ili je platformama predalo pogrešan broj.

Razmjena podataka s Booking.com i Airbnbom

iznajmljivač
Foto: Pixabay

Riječ je o tzv. PDV identifikacijskom broju, poreznoj oznaci koju Porezna uprava, na njihov zahtjev, izdaje iznajmljivačima koji svoje usluge prodaju u drugim zemljama Europske unije i bez koje, prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, svoje apartmane ne bi ni smjeli oglašavati preko platformi registriranih u drugim zemljama EU-a.

Uz pomoć tog poreznog broja, naime, Republika Hrvatska privatnim iznajmljivačima, neovisno o tome što nisu u sustavu PDV-a, obračunava PDV na provizijske usluge koje su platili platformama za iznajmljivanje registriranima u drugim državama EU-a. Domaći iznajmljivači su, čini se, mahom odlučili izbjeći plaćanje PDV-a.

Nika Šimurina objašnjava zašto je PDV trebao ostati na 22 posto
Plaćanje poreza uskoro karticama i na rate?

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, Porezna uprava je za određeni dio iznajmljivača od Booking.coma i Airbnba tražila podatke o ostvarenom broju noćenja i prosječnim cijenama najma apartmana. Potom je te podatke usporedila sa svojom statistikom otkrivši, u najmanju ruku, diskrepanciju između prijavljenog i stvarno ostvarenog prihoda.

Pod lupom oko 6.700 iznajmljivača

Dodaje se i da je u tijeku analiza rizika podataka za 2017. godinu kojom je obuhvaćen 6.681 iznajmljivač te će se ovisno o stupnju rizičnosti kod njih provesti odgovarajući porezni postupak. Porezna uprava je otkrila, naime, da dio iznajmljivača nije pravilno regulirao svoj upis u registar poreznih obveznika. Porezna je utvrdila da su ti iznajmljivači hinili da ostvaruju prihode manje od 300 tisuća kuna godišnje, što je granica za ulazak u registar.

“Kod onih poreznih obveznika kod kojih se utvrdi da nisu regulirali svoj upis u registar obveznika PDV-a, a bili su to dužni učiniti, odnosno plaćaju porez na dohodak u paušalnom iznosu, a više ne udovoljavaju uvjetima navedenog, provodi se postupak promjene oporezivanja sukladno odgovarajućim zakonskim propisima”, poručili su iz Porezne uprave. U tijeku je analiza podataka za 2017. godinu kojom je obuhvaćen 6681 iznajmljivač.

HGK: Nema isprike za utaju poreza

iznajmljivač
Danijela Čavlović; Izvor: privatna fotografija

“Koristimo priliku i pozivamo porezne obveznike iznajmljivače da, ako su uočili pogreške u svojim poreznim prijavama, nisu prijavili neki prihod ili su se promijenile okolnosti oporezivanja, dobrovoljno izvrše potrebne ispravke”, apelirali su iz Porezne na sve one koji se bave djelatnošću iznajmljivanja.

Akciju poreznika podržala je Zajednica obiteljskog turizma pri HGK. “Prije tri godine izdali smo letak u kojem iznajmljivačima pojašnjavamo što je to PDV identifikacijski broj, kako ga dobiti i čemu on služi pa više nema isprike za one iznajmljivače koji ga nisu izvadili, a što im je obveza. Ako koriste neke platforme koje im pomažu prodati smještaj, red je platiti PDV na proviziju”, izjavila je Danijela Čavlović, predsjednica Zajednice za Jutarnji list.