The Banker
Guverner Boris Vujčić / Izvor: Arhiva HNB-a

Ugledni mjesečnik The Banker dodijelio je guverneru Hrvatske narodne banke Borisu Vujčiću dva priznanja za proteklu, 2018. godinu – za najboljega europskog guvernera i najboljega centralnog bankara u globalnim razmjerima, objavio je HNB koji podsjeća da je istovjetno priznanje časopisa The Banker dobio i bivši guverner Željko Rohatinski za 2008. godinu.

U članku koji je The Banker objavio u povodu nagrade guverneru Vujčiću ističe su se njegove aktivnosti u usklađivanju upravljanja središnjom bankom i razvoja hrvatske strategije za pridruživanje eurozoni s predsjedanjem upravljačkim odborom Bečke inicijative.

Važnost Bečke inicijative

The Banker podsjeća da je Bečka inicijativa, manje poznata izvan regije, pokrenuta 2009. na vrhuncu globalne financijske krize s ciljem osiguravanja financijske stabilnosti gospodarstava s tržištima u nastajanju u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Pojašnjava se da je postojala bojazan da će se velike zapadne i sjeverne europske banke, koje su dominirale financijskim sustavima tih država, povući iz kreditiranja i uzrokovati katastrofalan kreditni lom.

Otad se Bečka inicijativa proširila na 17 zemalja regije, kao i međunarodne financijske institucije, Europsku komisiju i nekoliko velikih europskih komercijalnih zajmodavaca.

“Predvođena guvernerom hrvatske središnje banke Bečka je inicijativa odnedavna proširila područje svojeg djelovanja na raspravu o pitanjima kao što je financiranje inovacija, što je važno za regiju s obzirom na to da postoje naznake usporavanja modela ubrzanog rasta temeljenog na pristupu tržištu EU-a i velikoj dostupnosti slabo plaćene kvalificirane radne snage”, naglašava The Banker u svojem uredničkom prilogu.

The Banker istaknuo ulogu Vujčića u krizi Agrokora

The Banker navodi i ulogu HNB-a u čuvanju hrvatske bankovne stabilnosti u krizi Agrokora, zbog koje je HNB i pet godina prije izbijanja krize počela sprječavati pretjeranu izloženost banaka tom poduzeću,priopćio je HNB.

Članak ističe i javno zalaganje guvernera Hrvatske narodne banke za strukturne reforme – osobito obrazovanja, radi kreiranja kompetencija za tržište na kojem će dominirati inovacije i tehnološki napredak, kao i za pametnu imigracijsku politiku kao jednu od mjera za rješavanje problema nedostatka radne snage u Hrvatskoj, navodi HNB u svom priopćenju.

Vujčić ističe važnost ulaska u eurozonu

“Iznimno sam počašćen. Veliko je to priznanje za Hrvatsku narodnu banku i mene osobno. Ova nas nagrada dodatno motivira da nastavimo raditi na našim ciljevima – stabilnosti cijena i tečaja, kako bi svaki građanin RH sa sigurnošću znao da ono što posjeduje ili će tek zaraditi neće izgubiti vrijednost.

Mislimo i na hrvatske tvrtke i sigurnost njihovog financijskog poslovanja i mogućnosti financiranja. Nastavit ćemo nadzirati banke u cilju održavanja financijske stabilnosti, kao i unaprjeđivati prava potrošača i njihovu informiranost. Uspjeh u ostvarivanju naših ciljeva doprinosi stvaranju boljeg okružja za gospodarski rast i razvoj cijele zemlje.

I napokon, vjerujemo – i u tom ćemo cilju komunicirati sa svim građanima i tvrtkama, informirati i odgovarati na svako pitanje i dilemu – da ulazak u eurozonu dodatno može potaknuti gospodarski rast i razvoj, učiniti našu zemlju jačom u europskim okvirima, i time poslužiti boljitku svakog građanina Republike Hrvatske”, izjavio je guverner Vujčić u povodu nagrade časopisa The Banker, navodi se u priopćenju HNB-a.

Pročitajte i ovo:
Euro danas slavi 20 godina, što o njemu doista misle Hrvati