Todorić
Foto: ivica Todorić, licencirana fotografija

Nakon što je Ivica Todorić dao ekskluzivan intervjuu reporteru N1 Domagoju Novokmetu u kojem je, između ostalog, izjavio kako su Agrokor, odnosno njegova poduzeća, kršili propise pri izdavanju garancija, reagirali su njegovi odvjetnici.

“Nisu kršeni propisi već su garancije nenaplative. A banke su pristale na takve garancije i tražile ih. Jednostavno je činjenica da garancije nemaju pravnu snagu; a ne da su se “kršili propisi”. Zašto su banke prihvatile takav aranžman to je njihov propust” naveli su u reakciji koju je objavio N1.

Todorić: Kršili smo propise

Podsjetimo, u velikom intervjuu kojeg je N1 objavio jučer, Ivica Todorić je rekao, među ostalim, kako za “garancije po našem zakonu treba biti i odluka skupština, da je nama netko to rekao mi bi imali odluke skupština. To su krivi odvjetnici, ne ja, od kud ću ja to znati? Mi nismo dali to. Drugo, trebala je biti protučinidba. Mi to nismo dali. Mi smo kršili čitav niz propisa, pravnici koji su radili ugovore su krivi.”

Na pitanje Domagoja Novokmeta što bi sada trebalo napraviti s tim jamstvima, Todorić je rekao kako za njega to uopće nisu bila jamstva te da je izvanredni povjerenik trebao ta jamstva osporiti.

“Sada vi dolazite na novi teren zakona i što se u Agrokoru radi. To je toliko protuzakonitih, kriminalnih radnji da to čovjek ne može pobrojati ni shvatiti. Najvažnije je prvo lex Agrokor, kad krenete od njega to su nevjerojatne stvari koje se unutra rade. Kad bi vidjeli stvarnu bilancu za 2015. i 2016. onda bi vidjeli što su oni napravili.

Kada su uzeli firmu, oni vele da sam ja još vlasnik, oni moraju raditi u interesu vlasnika i profesionalno. Mi smo mogli sve srediti u 7 dana, oni ne bi ništa mogli napraviti što su napravili. Mi imamo unutarnje obaveze međusobno, mi smo mogli dokapitalizirati jedan drugi firmu i ne bi bilo unutarnjih obaveza, nula. Oni su sve to stavili nama u 50 posto u otpise, smanjili kapital i oteli ti firmu”, rekao je Todorić na pitanje hoće li direktori Agrokorovih kompanija sada potpisati jamstva koja od njih traži izvanredni povjerenik Fabris Peruško.

Cijeli intervju Ivice Todorića Domagoju Novokmetu možete pročitati ovdje.