milijunaša
Foto: Pixabay

Ukupno bogatstvo svih hrvatskih građana lani je iznosilo 120 milijardi dolara, što znači da svaki punoljetni Hrvat ima imovine vrijedne oko 35.950 dolara, objavio je tportal pozivajući se na procjenu švicarske banke Credit Suisse, odnosno na njezino sveobuhvatno izvješće o bogatstvu kućanstava širom svijeta (The Wealth Report 2018.).

Za razliku od nekih drugih financijskih institucija koje mjere financijsku imovinu, kao što to radi npr. Allianz, Credit Suisse u svoje procjene o bogatstvu uključuje vrijednost i financijske i realne imovine (nekretnina), umanjenu za dugove. To objašnjava razliku o procjenama bogatstva hrvatskih građana koje iznose financijske institucije. Prema zadnjem Allianzovom istraživanju financijska imovina hrvatskog građanina u 2017. nije iznosila ni 10 tisuća eura (u prosjeku), dok prosječna vrijednost sve imovine, i financijske i nekretnina, prema Credit Suisseu iznosi pak gotovo 36 tisuća dolara.

Prema izvješću Credit Suissea, u Hrvatskoj danas živi pet tisuća dolarskih milijunaša, a za pet godina moglo bi ih biti više od sedam tisuća. Osim porasta broja milijunaša, švicarska banka prognozira i rast imovine svih hrvatskih građana na 144 milijarde dolara do 2023. godine. Prema tim procjenama, svaki bi odrasli Hrvat trebao uvećati imovinu za još 7.250 dolara ili nešto više od 47.000 kuna kako bi prosjek narastao na 43.200 dolara po stanovniku, piše tportal koji je donio i usporedbu sa susjednim zemljama.

Kako stojimo u usporedbi sa susjedima

Hrvatska spada u zemlje s višim prosječnim dohotkom, dok Slovenija spada u zemlje visokog dohotka. Ukupna imovina svih odraslih Slovenaca lani je iznosila 133 milijarde dolara, no kako je njih 1,3 milijuna manje nego odraslih Hrvata, svaki je Slovenac do lani prikupio bogatstvo od solidnih 79.000 dolara, tj. nešto više od pola milijuna kuna.

Prosječni punoljetni Srbin danas raspolaže s oko 10.700 dolara, što će reći da je ta zemlja na razini Hrvatske otprije 15 godina. I s dvostruko većom populacijom, ukupna financijska imovina Srbije iznosi tek 100 milijardi dolara, 20 milijardi manje nego što Hrvatska ima danas. Bosna i Hercegovina je tek na pola tog iznosa, točnije na 51 milijardu dolara, što se prevodi u 14.000 dolara po odraslom stanovniku te zemlje.

Mađarski građani po bogatstvu su uz bok hrvatskima, s prosječnom vrijednosti imovine od 37.500 dolara, ali se očekuje da će nas do 2023. ‘prešišati’ i da će im prosjek narasti na 49.000 dolara.

No tek kada se usporedimo s bogatom Austrijom, vidimo koliko smo zaostali u globalnoj utrci. Prosječan Austrijanac na računu ima 213.000 dolara – 5,5 puta više od Hrvata – dok ukupna imovina svih Austrijanaca vrijedi 1.637 milijardi eura. Kada se zbroji sva vrijednost svih zemalja iz bivše države, dolazi se do iznosa od 400 milijardi eura ili 120 milijardi manje nego što na računima drži Češka, piše tportal.

Pročitajte i ovo:
Svijet se bogati na dionicama, Hrvati svoju imovinu povećali najmanje u 6 godina