Češka
Foto: Mara Bratoš

Svi mi svakodnevno moramo donositi brojne odluke koje mogu iz temelja promijeniti naš život. Financijske i poslovne odluke jedne su od takvih. Bez obzira bili zaposleni ili ne, bili mladi koji se tek susreću sa svijetom rada, možda još u učeničkim ili studentskim klupama, ili umirovljenici, radili u malim privatnim poduzećima ili u velikim kompanijama, odlučili pokrenuti vlastiti biznis ili se uporno pokušavali izvući iz razarajuće nezaposlenosti, svima nam je zajedničko nastojanje da vlastiti život učinimo boljim.

Da bismo to mogli potrebne su nam relevantne i provjerene informacije, savjeti i preporuke stručnjaka. Pomažu nam i iskustva drugih.

Zato smo pokrenuli Prvi plan, portal za biznis i financije. Iako je novi na medijskoj sceni, rezultat je nastojanja grupe iskusnih profesionalaca da vam ponudimo upravo ono što vam treba.

Tko piše za Prvi plan

Prvi plan okuplja profesionalne novinare s dugogodišnjim iskustvom u poslovnom novinarstvu i stručnjake iz raznih područja. Za Prvi plan pišu Tatjana Kovačević, licencirana voditeljica izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova. Budući da je svakodnevno u kontaktu za poduzetnicima iz cijele Hrvatske koje vodi kroz nepreglednu šumu natječaja, zna na koje probleme poduzetnici nailaze, što ih najviše muči. U Prvom planu pisat će iz te perspektive, praktične i nadamo se korisne.

Daniel Hinšt, politolog i predsjednik Centra za javne politike i ekonomske analize, u Prvom planu će donositi komparativne analize javnih politika drugih zemalja, čija iskustva mogu biti korisna za Hrvatsku.

Za Prvi plan pisat će i Igor Soviček, neovisni broker u osiguranju, te Vesna Varšava koja se aktivno bavi problemima računovodstvene struke i radi na administrativnom rasterećenju poduzetnika. Dr. sc. Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije napisao je Rječnik koji sadrži više od 460 ekonomskih i financijskih pojmova s jasnim i razumljivim pojašnjenjima koji vam mogu pomoći u snalaženju u svijetu financija, poduzetništva i ekonomije te u razumijevanju stručnih tekstova i javnih rasprava. Pisat će i o temama koje su godinama u fokusu njegovog istraživačkog rada, od mirovinskog sustava i tržišta rada do problema prezaduženosti i siromaštva.

prvi plan rast
Foto: Fotolia

O financijama za svakoga

Velika tema kojom ćemo se baviti su i osobne financije. Financijska industrija ubrzano se mijenja, neprestano na tržište izbacuje nove proizvode i usluge koje su sve složenije i složenije. Sa svih strana bombardiraju nas reklamama, pozivaju nas da uzmemo baš taj određeni kredit, ugovorimo štednju ili osiguranje, uložimo novac baš u određeni fond… Na tržište ulaze i novi igrači, neki od njih i mimo važeće regulative. Kako se snaći, kako znati što je od ponuđenog najbolje za nas, a ne za banku ili osiguravajuću kuću ili mirovinski fond ili bilo koju drugu financijsku instituciju?

Znamo li koja su naša prava, možemo li procijeniti posljedice odluka o kupnji i ugovaranju financijskih proizvoda, nudi li se na tržištu nešto što nam više odgovara i nosi manji rizik, u što uložiti novac, kako zaraditi? Tražit ćemo odgovore na ta i slična pitanja jer vjerujemo da samo kao informirani potrošači možemo donositi kvalitetne odluke, a kao informirani građani utjecati na donošenje kvalitetnijih zakona.

Pripremili smo i alate koji vam mogu pomoći u odlučivanju o osobnim financijama: tablicu za vođenje kućnog budžeta možete besplatno preuzeti s naših stranica, koristite kalkulatore za izračune i usporedbu kredita, obračun plaća, autorskih honorara ili nekog drugog dohotka…

Zašto Prvi plan

Prvi plan kao glavna urednica i suvlasnica portala pokrećem s gotovo tridesetgodišnjim profesionalnim novinarskim iskustvom. Ono je, naravno, važno, ali onaj jezičac na vagi koji je presudio da portal ugleda svijetlo dana bilo je ipak moje poduzetničko iskustvo. Ono nije dugo, tek oko godine dana tijekom kojih sam prošla sve “dječje bolesti” pokretanja biznisa u Hrvatskoj, ali mi je omogućilo da uđem u cipele poduzetnika i teme o kojima sam godinama pisala počnem sagledavati i iz drugog kuta.

Za mene osobno to je neprocjenjivo iskustvo, a nadam se da će biti i na korist vama, dragi čitatelji. Zato pratite nas, pišite nam i ukazujte na probleme koji vas muče, podijelite s nama vlastita iskustva ili nam jednostavno ispričajte svoju priču.