troškovi
Foto: Fotolia

Hrvatski državljani od danas, 1. srpnja, izjednačeni su na tržištu rada u Sloveniji s državljanima drugih članica Europske unije i moći će se zapošljavati bez radnih dozvola.

Lani se u Sloveniji s radnim dozvolama zaposlilo 3.411 Hrvata kojima će sada rad biti olakšan, a slovenski gospodarstvenici računaju na dodatni priljev radnika iz Hrvatske, osobito u krajevima uz samu granicu.

Prema pisanju slovenskog portala Finance, slovenska Komora za trgovinu i industriju procjenjuje se da bi se u idućih tri godine u Sloveniji moglo dodatno zaposliti između tisuću i 2.000 hrvatskih radnika.

Kako do posla u Sloveniji

Slovenija je imala mogućnost prema propisima Europske unije produžiti ograničenje pristupa na tržište rada za hrvatske državljane još dvije godine, ali s obzirom na nisku stopu nezaposlenosti i velik nedostatak radne snage odlučila je posve otvoriti svoje tržište rada.

Već neko vrijeme, Slovenija traži radnike s nižom razinom obrazovanja za rad u proizvodnji. Također im trebaju vozači kamiona, zavarivači, električari, mehaničari, stolari, prodavači, komercijalisti, čistači, konobari, kuhari, građevinski radnici i slično.

Traže se i visoko kvalificirani radnici, prije svega u informatičkoj i komunikacijskoj djelatnosti, ali i liječnici i inženjeri.

Od većih poslodavaca radnike traže turistička poduzeća, poduzeća za održavanje cesta, bolnice (liječnike i medicinske sestre), automobilska industrija…

Na Zavoda za zapošljavanje Slovenije trenutačno je otvoren 2.251 natječaj, a natječaje možete pretraživati na njihovim službenim stranicama po gradovima, vrsti posla, vrsti obrazovanju…. Postoji još nekoliko internetskih stranica koje oglašavaju radnja mjesta, poput ove.

Austrija radne dozvole ukida 2020.

Osim Slovenije ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika s 1. srpnjem ukinule su i Nizozemska, Velika Britanija i Malta. Nakon što je Slovenija otvorila svoje tržište rada za Hrvate, hrvatski državljani u Europskoj uniji bez ograničenja ne mogu raditi jedino u Austriji.

Austrijska vlada svoju odluku da hrvatskim državljanima ograniči pristup svom tržištu još dvije godine obrazložila je natprosječno velikim brojem Hrvata u Austriji koji su bez posla. Usprkos ograničenjima austrijski poslodavci i sada mogu zapošljavati hrvatske radnike u preko 60 deficitarnih zanimanja, a vlada je još u ožujku najavila da će ispitati i dodatne izuzetke, primjerice za sezonske radnike u turizmu kao i za proširenje liste zanimanja koja su izuzeta od ograničenja.

Pročitajete o ovo:
Osuđeni na prekarni rad