brexita
Foto: Pixabay

Britanski parlament odbacio je u utorak navečer sporazum o Brexitu golemom većinom. Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika. Britanskoj premijerki Theresi May posebno težak udarac zadala je Konzervativna stranka – čak 118 zastupnika je bilo protiv.

Lider oporbe Jeremy Corbyn odmah je pokrenuo zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja vladi, no, nitko ne očekuje da će pasti konzervativne vlada Therese May. Premijerka May obećala je da će, u slučaju da preživi izglasavanje nepovjerenja, pred parlament doći s novim prijedlogom o tome kako bi Brexit trebao izgledati. Plan B Theresa May trebala bi predstaviti do ponedjeljka.

EU strahuje od kaotičnog Brexita

U prvim reakcijama na odluku britanskog parlamenta vodeći dužnosnici EU-a upozorili su na rizik kaotičnog Brexita.

Rizik od neurednog izlaska Ujedinjene Kraljevine je povećan nakon večerašnjeg glasovanja. Iako to ne želimo, Komisija će se nastaviti pripremati kako bi Europska unija bila potpuno za to spremna”, izjavio je u utorak navečer predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk dao je naslutiti da je ostanak Britanije u Uniji najbolja opcija. “Ako sporazum nije moguć i nitko ne želi izaći bez dogovora, tko će onda smoći hrabrosti i reći koje je jedino pozitivno rješenje?”, poručio je preko twittera Donald Tusk, prenose mediji.

“Sporazum o razdruživanju je pošteni kompromis i najbolji mogući sporazum. On smanjuje štetu koju Brexit proizvodi za građane i poduzeća diljem Europe. On je jedini način kako bi se osiguralo uredno povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije”, izjavio je Juncker.

brexit
Foto: Pixabay

Raste rizik od ekonomske recesije

Nakon jučerašnje odluke britanskog parlamenta o Brexitu se sve više govori kao o kaosu koji bi mogao imati katastrofalne posljedice. Iako je trenutačno u fokusu politička kriza i analize njezinog mogućeg raspleta u narednih nekoliko dana, analitičari su ranije isticali kako je moguće da Britanija u slučaju napuštanja Unije bez ikakvog dogovora zapadne u ekonomsku recesiju.

Krajem studenog 2018., mjesec i pol prije glasanja u parlamentu, guverner centralne britanske banke Mark Carney upozorio je na mogućnost recesije i izjavio kako veliki dijelovi britanske ekonomije nisu spremni za izlazak iz EU 29. ožujka bez dogovora.

Manje od polovice britanskih kompanija pokrenulo je planove za izvanredne situacije, precizirao je Carney.

Poduzeća nespremna za Brexit bez dogovora

Britanska poduzeća snažno su isprepletena s kompanijama u ostatku EU. Sky News je to plastično opisao na primjeru automobilske industrije: BMW-ov Mini se proizvodi u Oxfordu u Velikoj Britaniji, ali se dijelovi za njega izrađuju diljem Europe. Radilica motora za Mini izrađuje se u Francuskoj, zatim se obrađuje u Velikoj Britaniji te kreće na put do Bavarske gdje se ugrađuje u motor te se konačno montira u automobil u Oxfordu.

Slična situacija je praktično u svim industrijama i uslužnim djelatnostima, uključujući financijski sektor. Uoči glasovanja u parlamentu ekonomski analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović objavio je kako se radi o financijskom događaju mjeseca, ako ne i godine. Nažalost, dogodio se scenarij zbog kojeg bi moglo doći do ekstremnih pomaka cijena britanskih dionica i promjene vrijednosti funte.

Iapk, većina najvećih europskih burzi i sektora jutros je bila u plusu, uključujući i londonski FTSE indeks koji je ojačao 0,10 posto. Na valutnim tržištima u fokusu je očekivano bila britanska funta koja je prema dolaru oslabila 0,1 posto, na 1,2840 dolara.

brexita
Foto: Pixabay

Trgovački lanci nabavljaju zalihe

U slučaju da se ne postigne sporazum automatski se primjenjuju pravila trgovanja Svjetske trgovinske organizacije. Po tim pravilima, roba se pregledava i carini kod prelaska granice umjesto da jednostavno pređe granicu unutar EU uz minimum formalnosti i troškova.

Velika Britanija iz EU uvozi i mnoge prehrambene proizvode i lijekove. Upravo su proizvođači lijekova, hrane i pića jako izloženi mogućim posljedicama Brexita bez dogovora. Ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock tako je nedavno izjavio da je “postao najveći kupac hladnjaka na svijetu” jer se bolnice pripremaju za moguće nestašice.

No nisu samo bolnice u groznici priprema. Izdavači novina gomilaju zalihe papira, a trgovački lanci nabavljaju veće zalihe hrane…

Pad ekonomije prijeti i članicama Unije

Britanska centralna banka priopćila je kako bi se britanska ekonomija mogla smanjiti za osam posto odmah nakon Brexita u slučaju da nema prijelaznog razdoblja. Cijene kuća mogle bi pasti za gotovo trećinu, a tečaj funte bi mogao pasti za četvrtinu.

Brexit bez dogovora pogodit će i članice EU od kojih mnoge očekuju velike troškove – i do 1% BDP-a te traži pripreme u mnogim područjima od većeg broja carinika, usporavanja prometa roba i usluga, uključujući mnoge osjetljive financijske transakcije od kojih se mnoge obavljaju upravo u Londonu, objavio je Bloomberg.