brodogradilište
Izvor: Uljanik

“Ima razloga za zabrinutost. U zadnjih 10 do 15 godina situacija u Uljaniku nije ni vesela, ni sretna, ni spretna – ali mislim da postoji rješenje. U dokumentu koji je poslan u Bruxelles naziru se obrisi nečega s čim bi mogli početi raditi već unutar mjesec dana uz angažman Uljanika i njegovog strateškog partnera te jamstvenim portfeljem za koji je država spremna”, izjavio je ministar gospodarstva Darko Horvat u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Podsjetio je kako je rok za predavanje programa restrukturiranja 22. srpnja. Dokument poslan Bruxellesu je, doznaje se u neformalnoj komunikaciji – zaprimljen. Trebat će nekoliko dana za mišljenje administracije.

“Taj će se dokument dorađivati, a kad dobijemo potvrdu EK da je ‘zreo’ za provedbu – tad ćemo i službeno dokument poslati u Bruxelles”, najavio je Horvat.

Uljaniku potrebno više od 500 milijuna eura

Dodao je kako je, poput njega zabrinut i ministar Zdravko Marić, a problem Uljanika okarakterizirao je kao “problemom u ukupnim gabaritima i većim od Agrokora”.

Plan restrukturiranja, objasnio je ministar predviđa 60-postotni doprinos države, a Uljanika i partnera 40-postotni.

“Nešto više od 500 milijuna eura potrebno je da bi se kraju privela postojeća knjiga narudžbi, a Uljanik se osposobio za tržišnu utakmicu. Država je spremna pratiti i kreditni portfelj na koji će se morati ići pri nabavci materijala ‘brod po brod’.

Siguran sam da su takvi pojedinačni ugovori ‘iznad vode’ i da će narudžbe biti profitabilne”, kazao je Horvat.

U igri nije samo Danko Končar

To što je ministar gospodarstva Darko Horvat spomenuo da je moguće da u pulsko brodogradilište Uljanik uđe i drugi strateški partner, dakle da nije u igri samo Danko Končar koji je jedini predao pismo namjere za dokapitalizaciju pulskog škvera, koji se našao posljednju godinu u velikim problemima, naišlo je na burne reakcije, piše Jutarnji list.

List podsjeća da je tvrtka Kermas energija u ožujku ove godine odabrana za strateškog partnera Uljanik grupe. Končar je izjavo, navode, kako poštuje stajalište ministra gospodarstva i da nema razloga za stvaranje fame oko te izjave, kao i da se njihova želja da pomognu brodogradilištu uopće nije promijenila.

Prema najavama Nenada Končara, predsjednika Uprave Kermas energije, strateški partner Uljanika trebao bi uložiti oko 237 milijuna eura.

O programu restrukturiranja odlučuje Bruxelles

Ministar Horvat je naglasio kako je održivost društva prvi uvjet za prihvaćanje programa restrukturiranja od strane Bruxellesa te dodao kako Brodotrogir dvije godine ne prima nikakve poticaje. Dodao je kako se kompenzacijske mjere moraju dati da bi se društvo ove veličine moglo sanirati.

Odgovarajući na pitanje je li moguće da se promijeni strateški partner ministar Darko Horvat kazao je kako je činjenica da je Končar odabran jer je Skupština odabir prepustila Upravi.

“Mi u Vladi ne dvojimo da bi to mogao biti Končar. Od modaliteta se odstupiti neće. Dođe li do primjene programa brzo će se vidjeti ozbiljnost strateškog partnera. Ako ona izostane morat će se posegnuti za drugim. Prema riječima gospodina Končara to se ne bi trebalo dogoditi”, rekao je.

Naglasio je kako brodogradnja mora biti prioritet, a ne kompenzacije. Brodogradnja je puno više, kazao je ministar misleći i na radna mjesta dobavljača.

Sindikati zgroženi najavom gradnje stanova na Uljanikovom zemljištu

Odgovarajući na pitanje treba li se Uljanik bojati eventualne gradnje 300 stanova i apartmana na njegovim parcelama Končar je kazao kako se “navozi na otoku, koji su vitalni za brodogradnju – neće dirati”, a da je “za Uljanik Strojogradnju i Uljanik TESU moguća izgradnja novih prostora”.

Đino Šverko iz sindikata metalaca Uljanika kazao je da su sindikati iznenađeni i zgroženi podatkom da se na tako velikom prostoru planiraju graditi stambeni objekti.

“Dobar nam je svaki partner, ali ne pod svaku cijenu. Uljanikovci su se dokazali spektakularnom gradnjom, a brodogradnja nije moguća na tako malom prostoru kao što je otok. “Na otoku se gradi samo trup broda”, kazao je Šverko za HRT.