Lek franak
Foto: Pixabay

Visoki trgovački sud presudio je ništetnost valutne klauzule za kredite vezane uz švicarski franak. Na Visokom trgovačkom sudu objavljena je kompletna presuda u slučaju Franak.

Presudu Visokog trgovačkog suda možete pročitati ovdje.

Obrazloženje sadrži 70-tak stranica, a prema prvim informacijama potvrđena je prvostupanjska presuda suca Trgovačkog suda u Zagrebu Radovana Dobronića.

Banke odbile komentirati presudu

“U ovom trenutku nismo u mogućnosti dati bilo kakve komentare na presudu”, sve je što su nam izjavili u Hrvatskoj udruzi banaka na naš upit vezan uz presudu Visokog trgovačkog suda.

Presudom se zapravo odbijaju žalbe tuženika, odnosno osam banaka, kao neosnovane i potvrđuje presuda zagrebačkog Trgovačkog suda iz srpnja 2013. godine.

Presuda Visokog trgovačkog suda prema kojoj je valutna klauzula u ‘švicarcima’ bila nepošteno ugovorena, uslijedila je nakon nedavne odluke Vrhovnog suda da nema zastare potraživanja preplaćenih kamata u pojedinačnim sporovima koje su bivši dužnici kredita u švicarskim francima pokrenuli nakon donošenja kolektivne presude Visokog trgovačkog suda u slučaju “franak”.

Ines Bojić, koja je pisala ustavnu tužbu protiv osam banaka, izjavila je kako protiv odluke Visokog trgovačkog suda može ići revizija, a postupak se ponovno može naći pred Ustavnim sudom.

“Ali ja sam optimistična i vjerujem da će ono što je utvrđeno biti potvrđeno. Ovo je primjer da se pravo i pravda ipak nekad sastaju u nekim točkama”, kazala je Bojić.

Udruga Franak preporučila privatne tužbe protiv banaka

Čelnici Udruge Franak preporučili su u petak svojim članovima i svima drugima koji su oštećeni kreditima u švicarskim francima pokretanje privatnih tužbi protiv banaka.

Koordinator udruge Franak Denis Smajo izjavio je kako postoji mogućnost žalbi banaka, no da je to praktički već ranije riješeno pred Ustavnim sudom, Vrhovnim sudom i Sudom EU, koji je u potpunosti stao na stranu klijenata, odnosno potrošača.

Banka se uvijek može žaliti, no nama je to sada gotova stvar”, rekao je Smajo.

Oštećenim građanima predložio je da se svi, koji to već nisu, učlane u Udrugu Franak čiji će ih pravni tim usmjeriti pa će sa svojim odvjetnicima odlučiti hoće li pokrenuti privatne postupke.

Moguća i nagodba s bankama

Smajo nije, međutim, odbacio mogućnost nagodbe s bankama rekavši da je to otvoreno pitanje.

“Da sam bankar, išao bih u tom smjeru, jer su to izuzetno veliki novci pogotovo ako želite sačuvati iznos zateznih kamata i izbjeći sudske troškove. Međutim, banke su banke, do sada nisu imale sluha za dogovor, iscrpljivale su pravni put i to bi im se moglo obiti o glavu”, rekao je Smajo.

Goran Aleksić, zastupnik stranke Snaga, u povode te odluke u lipnju ove godine izjavio je da banke hrvatskim građanima duguju 15 milijardi kuna nepošteno stečenog novca – 10 milijardi temeljem valutne klauzule i pet milijardi preplaćenih kamata.

>> Aleksić: Banke će građanima morati vratiti 15 milijardi kuna

“Taj novac će banke morati vratiti i u Saboru ću se boriti da se to riješi zakonom”, najavio je tada Aleksić. Prema njegovoj procjeni trenutno ima oko 4.000 tužbi protiv banaka, a potencijalno ih može biti i 200 tisuća.