plaćanje
Foto: Pixabay

HUP-Koordinacija veledrogerija upozorava da ukupna dugovanja bolnica iznose više od dvije milijarde kuna te je dug samo u proteklih šest mjeseci (u polugodišnjem razdoblju) narastao za 500 milijuna kuna, priopćio je HUP.

Prema dostupnim informacijama dramatičan rast ne namjerava se zaustaviti u skorije vrijeme niti postoji mogućnost da se u značajnijem opsegu podmiri, a što će u konačnici rezultirati s milijardu kuna novog duga tj. duga nastalog samo u 2018. godini, upozorila je Koordinacija veledrogerija.

“Takav razvoj situacije veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja te su sve jasnije naznake da bi se već u sljedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova”, ističe se u priopćenju.

Ukupna dugovanja bolnica prema veledrogerijama krajem svibnja ove godine premašila su dvije milijarde kuna.

Bolnice stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno

U HUP-u napominju kako od 62 bolnice njih 24 ima rokove plaćanja dulje od 365 dana, a šest bolnica plaća svoje račune u rokovima duljim od dvije godine. Time se značajno prekoračuju rokovi plaćanja propisani zakonom, napominju.

“Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa – takav način poslovanja ne može podržati niti jedan ekonomski model. Od veledrogerija se očekuje da poštuju zakone, imaju uredne isporuke proizvoda – lijekova i medicinske opreme, uredno plaćaju svoje obveze i nabavu lijekova te isplaćuju plaće i doprinose za 1600 zaposlenih. Iz kojih sredstava bi se to sve trebalo financirati?

Dobili smo informaciju da resorna ministarstva nemaju namjeru osigurati dodatna sredstva koja bi usporila ovako dramatičan rast dugovanja i pitamo se vrlo ozbiljno tko će snositi odgovornost za kolaps sustava”, izjavio je Josip Matusinović, predsjednik HUP-Koordinacije veledrogerija.

U Koordinaciji veledrogerija smatraju da su iscrpljeni svi modeli razgovora s nadležnim ministarstvom te da preostaje jedino mogućnost intervencije Vlade ili nestašica lijekova.