Plenković
Premijer Andrej Plenković; Foto: Prvi plan

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o prenošenju dvije koncesije za crpljenje voda s Jamnice na Jamnicu plus, pod istim uvjetima pod kojim su koncesije dodijeljene Jamnici. Na Jamnicu plus, koja je u sastavu Fortenova grupe u većinskom vlasništvu ruskih banaka, Vlada je prenijela koncesije za crpljenje termalnih voda iz bušotine Sveta Jana te za crpljenje mineralnih voda iz bunara Pisarovina.

Odluka Vlade pala je u trenutku velike napetosti oko prijenosa koncesija na zemljište s nekadašnjih Agrokorovih kompanija na zrcalne tvrtke Fortenova grupe. Podsjetimo, dvadesetak načelnika i gradonačelnika u Slavoniji pobunilo se protiv automatskog prijenosa koncesije na zrcalne tvrtke iz bivšeg koncerna Agrokor. Slavonske gradonačelnike i načelnike podržala je i Hrvatska udruga poljoprivrednika koja je najavila da će, ako dođe do prijenosa, podnijeti kaznene prijave protiv djelatnika i dužnosnika Ministarstva poljoprivrede te protiv onih koji će potpisati ugovore o prijenosu koncesija.

Josip Kregar: Radi se o interesu firme i vlasnika, a ne i interesu Hrvatske

Komentirajući neposredno prije sjednice Vlade problem koncesija profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Josip Kregar izjavio je za N1 kako je vidljivo da se radi o interesu firme i vlasnika, a ne o interesu lokalne zajednice i Republike Hrvatske. Kregar smatra da su se postigli uvjeti za raskidanje koncesija jer nekadašnje Agrokorove kompanije nisu podmirivale troškove.

“Što je u tome interes Hrvatske? Prodati i nacionalno dobro nakon što je prodano poduzeće? Stvaranje zrcalnih kompanija ne može se shvatiti tako da će naslijediti dobitak, a ne i obveze ranijih firmi”, izjavio je Kregar i istaknuo kako bi Sabor u ovom slučaju trebao definirati javni interes.

Prema Kregarovoj ocijeni Fortenova grupa u slučaju koncesija nema jaku poziciju i položaj. Podsjetio je i da su koncesije regulirane europskim direktivama.

“Ako su nezadovoljni, neka se žale europskim institucijama, ali oni to neće, jer znaju da je u ovim stvarima presudan nacionalni interes. Svi su izgledi da će jedinice lokalne samouprave odbijati takve ugovore, jer im to šteti. Radi se o zemlji, u Vinkovcima nije nebitno pitanje tko će dobiti velike komplekse nekadašnjih kombinata. Tu će se vjerojatno otvarati i elaborati u kojima je bilo puno obećavanja da će koncesija ovo ili ono promijeniti. Bit će puno sporova i na prvom mjestu bi trebali postaviti uvjete”, rekao je Kregar.

Za slučaj Jamnice istaknuo je da njezino bogatstvo nije ni sama voda niti koncesija, nego tržišni položaj i dugogodišnji napor da se od banalne stvari crpljenja vode iz zemlje napravi prvoklasni brend.

Sadržaji ugovora nepoznati javnosti

Pojasnio je da je ugovor o koncesiji administrativan ugovor koji se može mijenjati, “ali ne tako da se jednostrano promijene uvjeti”.

“Jednostrana promjena dolazi u obzir i predviđena je zakonom, ali sa strane onoga tko daje koncesiju, on je gazda. Hrvatska se ne smije iz takve pozicije izvući, mi moramo zadržati poziciju onoga tko kroz koncesiju ostvaruje određeni ekonomski dobitak. Ono što je bitno je ono što piše u tim ugovorima, a mi to ne znamo.

Ugovori su sklapani na način da se rješavao neki drugi spor. Oni su se tretirali kao nešto što nije pitanje javnosti ili medija, ali postat će, jer se radi o velikim vrijednostima. To je otvoreno političko pitanje i javnost treba znati, i mi bismo trebali dobiti te ugovore na uvid”, izjavio je Kregar za N1.

Pročitajte i ovo:
Agrokor zemlju prenio na zrcalne tvrtke, poljoprivrednici zazivaju DORH