3. maj
Premijer Andrej Plenković / Izvor: HUP

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju uvjetnog državnog jamstva za kreditno zaduženje brodogradilištu 3. maj do iznosa od 150 milijuna kuna. Odluka Vlade ključan je element spašavanja tog brodogradilišta, nakon što je Trgovački sud u Rijeci početkom kolovoza ponovno odgodio ročište za otvaranje stečaja za 26. rujna.

Kako je prije sjednice pojasnio ministar financija Zdravko Marić, prvi uvjet je da Uprava društva sa svim vjerovnicima postigne sporazum o odgodi potraživanja. Kazao je i da će se vidjeti hoće li taj iznos biti dovoljan za proizvodnju i rješavanje isplate zaostalih plaća, a “ovisit će i o tome kako će uprava voditi razgovore s naručiteljima brodova”.

Jamstvo izdano bez analize potreba za financijama

U Odluci objavljenoj na službenim stranicama Vlade je navedeno da 3. maj tek treba ministarstvima financija i gospodarstva dostaviti “sveobuhvatnu analizu potreba za sredstvima i njihovom učinku na nastavak poslovanja Društva i posljedično umanjenje postojećih gubitaka za Republiku Hrvatsku.

Po ispunjenju navedenih uvjeta, Ministarstvo financija procijenit će konačan potreban iznos za izdavanje državnog jamstva za kreditno zaduženje, te ukoliko taj iznos ne prelazi maksimalni iznos iz točke I. ove Odluke (150 mil. kn, op. ur.), odmah pristupiti izdavanju državnog jamstva”.

Ako Uprava Brodogradilišta 3. maj ne ispuni uvjete do 5. rujna ove godine, Vlada će, kaže se nadalje u dokumentu, odlučiti o nastavku provođenja Odluke.

Komentirajući dio koji se odnosi na sporazum o odgodi potraživanja, Marić je rekao da je “u samoj Odluci to oko dvije godine, do 1. rujna 2021. To bi bila neka vrsta preduvjeta da se stvore daljnje pretpostavke za formalno izdavanje jamstva, koje bi bilo za kreditno zaduženje kod HBOR-a ili kod jedne ili više poslovnih banaka, to ćemo još vidjeti”.

3. maj
Ministar financija Zdravko Marić / Izvor: Prvi plan

Vjerovnicima 15 posto odmah, a ostatak nakon dvije godine

Podsjetimo, plan za spas Brodogradilišta 3. maj predviđa da vjerovnici prihvate isplatu 15 posto njihovih potraživanja odmah, uz obvezu da za ostatak neće blokirati račun 3. maja tijekom sljedeće dvije godine.

Prema najavama direktora 3. maja Edija Kučana koje je dao sredinom ovog mjeseca, vjerovnici bi do kraja kolovoza trebali potpisali izjave o stavljanju u mirovanje većeg dijela svojih potraživanja sljedeće dvije godine. Mirovanje 85 posto potraživanja omogućilo bi pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih brodova u riječkom brodogradilištu. Račun 3. maja blokiran je potraživanjima u ukupnom iznosu od gotovo 80 milijuna kuna, a pojedinačni vjerovnici s najvećim potraživanjima su Ministarstvo financija i HEP.

3. maj bi trebao dovršiti brod za prijevoz rasutog tereta za kanadskog naručitelja Algomu i brod za prijevoz automobila i kamiona, koji se nalaze u otpremnoj luci 3. maja, te brod za prijevoz kemikalija, koji je u brodogradilištu Uljanik u Puli.

Brod za prijevoz automobila i kamiona je u stečajnoj masi Uljanika, te za njega treba pronaći pravno rješenje, a brod u Uljaniku je u punom vlasništvu 3. maja, pa ga se može ponovno dotegliti do Rijeke na opremanje, kad se osiguraju uvjeti.

3. maj
Ministar Darko Horvat / Izvor: Screenshot

Horvat: Ovim potezom želimo zaštiti proračun

“Budući da je državni proračun znatno oštećen zbog Uljanika, i to za više od četiri milijarde kuna, Vlada ovim potezom želi zaštititi proračun. Brodogradilište 3. maj se i nakon završetka petogodišnjeg razdoblja restrukturiranja našlo u problemima, opterećeno s nelikvidnosti i problemima vlasnika – Uljanika”, rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Naglasio je kako je cilj ove odluke smanjiti gubitke, a tiče se spremnosti u sudjelovanju deblokade računa i pripremu i pokretanje proizvodnje i završetak brodova.

Plenković: Održivi 3. maj može barem djelomično spasiti Uljanik

Premijer Andrej Plenković smatra da odluka Vlade o davanju novih 150 milijuna kuna jamstava države neće donijeti nove troškove za državu. Izjavio je kako je cilj da se pronađe pravi strateški partner za 3. maj i dodao da bi budućnost tog brodogradilišta barem u određenoj mjeri značila i daljnje poslovanje Uljanika.

“Ono što je najvažnije i čemu se teži i u kojem pravcu se vode razgovor jest da se promjeni struktura vlasništva, odnosno da se pronađe pravi strateški partner koji bi dugoročno napravio i restrukturiranje i održivost ovog brodogradilišta.

To znači da bi budućnost 3. maja u svakom slučaju značila, barem u određenoj mjeri, i daljnje poslovanje Uljanika. Dakle, to je ono čemu također težimo i to je važno da razumiju i radnici i 3. maja i Uljanika”, izjavio je premijer Plenković na sjednici Vlade.