kvote
Ministar Marko Pavić / Izvor: Screenshot HRT

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava odbilo je zahtjev poslodavaca da poveća kvote za strane radnike u turizmu. Takvu odluku u Ministarstvu obrazlažu time da postojeće kvote još nisu popunjene te da postoji velik broj domaćih nezaposlenih radnika i umirovljenika koji su spremni raditi u sezoni.

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma jutros su apelirali na Vladu da hitno donese odluku o povećanju kvota za strane radnike jer, tvrde, radnika nema dovoljno i ugrožena je sezona.

Poslodavci u šoku, tvrde da je ugrožena glavna sezona

“Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića. Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade”, priopćili su iz HUP-a i HUT-a.

Kazali su da su se resorni ministar i Vlada potpuno oglušili na njihove višestruke apele da se riješi problem nedostatka turističkih radnika, “što je izazvalo šok u cijelom sektoru, jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva”.

kvote
Foto: Pixabay

U Ministarstvu ističu da je Hrvatski zavod za zapošljavanje lani anketirao sve u to vrijeme nezaposlene, od kojih je više od 20 tisuća iskazalo želju za radom u turizmu.

“Njih smo početkom ove godine, putem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, spojili s poslodavcima koji su bili u potrazi za radnom snagom.

Samo na obali 1600 nezaposlenih želi raditi u sezoni

Osim toga, omogućili smo rad umirovljenicima do pola radnog vremena pa i tu vidimo mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je preko 12.300 umirovljenika iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine”, navodi se u priopćenju Ministarstva rada i ističe da je glavni cilj Vlade aktiviranje domaće radne snage.

Podsjećaju da je ove godine odobreno preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu, dvostruko više nego prethodne godine. Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, ostalo je još oko 2.100 dozvola, a u postupku obrade je nešto više od 3.000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola.

“Dakle, trenutačno imamo nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota. Istodobno, na HZZ-u u ovom trenutku imamo oko 4.000 nezaposlenih, od toga oko 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni. Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu”, kaže se u priopćenju Ministarstva rada.

Poslodavce su pozvali da se jave HZZ-u kako bi ih kroz sustav posredovanja spojili s nezaposlenima te kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu.

Pročitajte i ovo:
Hrvatska, Grčka i Slovenija očekuju najveće stope zapošljavanja u svijetu
HUP: Vlada porezima poslodavce i radnike prikovala za dno, nema više tko raditi