Trumpa
Foto: Pixabay

Njemačka i Francuska, kao lideri Europske unije, pripremaju plan za zasebni financijski sustav koji bi osigurao europsku samostalnost. Stvaranje neovisnog platnog sustava dio je šireg nastojanja EU da uspostavi veću neovisnost od SAD-a i velika tema kojom se intenzivno bave europski političari, prije svega Angela Merkel i Emmanuel Macron.

Ključni okidač za ove inicijative bila je odluka Donalda Trumpa iz svibnja ove godine da se SAD povlači iz iranskog nuklearnog sporazuma. Nakon te Trumpove odluke mnoge su europske tvrtke odustale od dogovorenih poslova u Iranu kako bi izbjegle američke sankcije.

Zasebni platni sustav kao temelj neovisnosti EU

“Nakon američkih nasrtaja na Europu na temama od međunarodne trgovine do klimatskih promjena, Merkel i Macron signaliziraju da bi bilo dosta”, piše Bloomberg.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas i francuski ministar financija Bruno Le Maire, jučer su ponovo razmatrali mogućnosti stvaranja europskog platnog sustava neovisnog o SAD-u.

“Želimo surađivati na neovisnom europskom ili francusko-njemačkom financijskom alatu kojim bi izbjegli da budemo kolateralne žrtve sankcija SAD-a. Želim da Europa bude suvereni kontinent, a ne vazal, a to znači da imamo i potpuno neovisne financijske instrumente koji danas još ne postoje”, citira Bloomberg Le Mairea.

Prema pisanju stranih medija, razmatraju se alternativni modeli sadašnjem Swiftu, sustavu međunarodnih plaćanja, ali i drugi međunarodni trgovinski mehanizmi koji bi europska poduzeća zaštitili od američkih sankcija.

Mass o novom svjetskom poretku

Njemački ministar Heiko Maas prije nekoliko dana čak je objavio članak pod naslovom “Planiranje novog svjetskog poretka” u kojem je objašnjava zašto zagovara europsku samostalnost, bez obzira tko vodi SAD.

“Činjenica je da se politički Atlantik raširio ne samo zbog Donalda Trumpa. SAD i Europa se razmimoilaze već godinama. Preklapanje vrijednosti i interesa, koje je oblikovalo posljednje dvije generacije, se smanjuje. Snaga koja nas je povezivala u sukobu istoka i zapada je povijest.

Ove promjene su započele i prije izbora Trumpa – i preživjet će njegovo predsjedništvo. Zato sam sumnjičav prema savjetima nekih zagriženih pristalica transatlantske suradnje da jednostavno pričekamo da ovaj mandat (predsjednika SAD-a) istekne.

Glavni cilj naše vanjske politike jest da izgradimo suverenu snažnu Europu. Samo udruženim snagama s Francuskom i drugim europskim nacijama možemo postići ravnotežu sa SAD-om. Europska unija mora postati temeljni kamen međunarodnog poretka, partner za sve koji tome teže”, napisao je Mass.

Ideja o odvojenom europskom financijskom sustavu, koju ovog tjedna intenzivno promoviraju njemački i francuski lideri, u europskoj javnosti je ocijenjena kao dosad najjači poziv za uspostavu europske financijske i monetarne autonomije od SAD-a.

Bloomberg ističe da je donedavno to bilo teško zamislivo te da je pitanje je li uopće ostvarivo takvo osamostaljenje s obzirom na veliku povezanost EU i Sjedinjenih Država.