krediti
Foto: Pixabay

U Hrvatskoj je registrirano oko 103 tisuće privatnih iznajmljivača kojima su sada na raspolaganju izuzetno povoljni krediti koje mogu iskoristiti za povećanje kvalitete svojih objekata i ponude.

Ministarstvo turizma u srijedu je s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) i dvije poslovne banke, Hrvatskom poštanskom bankom i Podravkom bankom, potpisalo ugovor za novu povoljnu kreditnu liniju namijenjenu privatnim iznajmljivačima, objavilo je Ministarstvo turizma.

Uvjeti kreditiranja

Krediti se mogu ugovoriti u kunama od 20.000 do 375.000 kuna s kamatnom stopom 3,7 posto godišnje, odnosno u eurima od 2.600 do 50.000 eura s ugovorenom kamatnom stopom tri posto godišnje.

Financiranje se temelji na kreditnim sredstvima HBOR-a, dok Ministarstvo turizma osigurava sredstva za subvenciju dijela ugovorene redovne kamate u visini jedan posto godišnje.

U konačnici kamatne stope iznose 2,7 posto za kredite u kunama, odnosno dva posto za kredite u eurima. Najkraći rok otplate je 13 mjeseci, a najduži 10 godina, uključujući poček od 12 mjeseci.

Za što se mogu koristiti krediti

U Ministarstvu turizma ističu kako krediti nisu namijenjeni za izgradnju novih i povećanje broja postojećih smještajnih kapaciteta, refinanciranje postojećih kredita ili refundaciju sredstava korisnika uloženih u smještajni kapacitet.

Krediti se mogu koristiti za obnovu, adaptaciju i opremanje postojećih soba, apartmana, studio apartmana, kuća za odmor i kampova koji su dobili rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu prije 1. rujna 2007. godine, po tadašnjem pravilniku za objekte, uz uvjet ishođenja novog rješenja o kategorizaciji objekta, navodi se na mrežnim stranicama HBOR-a.

krediti
Foto: Pixabay

Osim za obnovu i opremanje postojećih objekata, krediti se mogu koristiti i za poboljšanje postojeće ponude u okviru iste kategorizacije, odnosno za obnovu, izgradnju i opremanje unutarnjih i vanjskih bazena, wellnessa, izgradnju i opremanje potrebne infrastrukture i pratećih objekata za cikloturizam, sport i rekreaciju i drugih dodatnih sadržaja, kao dopunu ponude uz uslugu smještajnog kapaciteta u domaćinstvu.

Prilika za ‘stare’ iznajmljivače

Kredite mogu koristiti svi privatni iznajmljivači koji u trenutku odobrenja kredita ima rješenje nadležnog ureda, odnosno koji su registrirani za iznajmljivanje do najviše 10 soba, odnosno 20 kreveta, ili ako je riječ o kampu,do najviše 10 smještajnih jedinica, odnosno za 30 gostiju istodobno, ističe se u priopćenju Ministarstva turizma.

“Riječ je o iznimno važnom segmentu turističke smještajne ponude u kojem, na žalost, još uvijek vlada određeni nesklad u standardima jer neki objekti još uvijek posluju prema starim, nevažećim pravilnicima i standardima od prije dvadesetak godina.

Krajem prošle godine predstavili smo izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, svojevrsnu zakonsku reformu koja je okvir za budući razvoj i konkurentnost turizma u skladu s globalnim turističkim trendovima, a naša kreditna linija posljednji je potez koji će vjerujem i ostalima pomoći u usklađivanju”, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli prilikom potpisivanja ugovora s HBOR-om i dvjema poslovnim bankama.

Očekuje se 20 tisuća zahtjeva

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a kazala je da HBOR pregovara s još nekoliko banaka i kako očekuje da će vrlo brzo potpisati ugovore s njima, ali nije otkrila o kojim bankama je riječ.

Prema očekivanjima Ministarstva turizma, oko 20 tisuća privatnih iznajmljivača moglo bi podnijeti zahtjeve za ove kredite, budući da se prema novom pravilniku moraju rekategorizirati u iduće četiri godine.

“Ako netko ne želi rekategorizaciju i zvjezdice, ne mora to raditi. Može i bez toga poslovati na tržištu, ali tada mora računati da će ga turisti manje tražiti”, poručio je ministar Cappelli i istaknuo da kredite zapravo mogu tražiti svi privatni iznajmljivači.

Pročitaje i ovo:
Iznajmljivači ‘na crno’ na udaru inspektora, počinje pojačani nadzor
Jesu li se privatni iznajmljivači preračunali