inovativni poduzetnici
Foto: Prvi plan

Imate ludu ideju, inovaciju za koju ste sigurni da će vas pretvoriti u uspješnog biznismena, ali nemate novac za početak. Znate otprilike koliko novca vam je potrebno, no ako idete tražiti skupe kredite komercijalnih banaka, jedini kredit koji ćete eventualno moći realizirati je onaj nenamjenski do najviše 30 tisuća eura.

A to za pokretanje biznisa i realizaciju poslovne ideje najčešće nije dovoljno. Osim toga, takav komercijalni kredit poduzetnicima početnicima vrlo vjerojatno prouzročuje visoko financijsko opterećenje i umanjuje izglede za uspjeh.

U Hrvatskoj, međutim, postoje krediti, odnosno zajmovi namijenjeni baš budućim poduzetnicima. Nedovoljno je poznato kako je moguće dobiti kredit i do 50 tisuća eura uz kamatnu stopu koja se kreće od 0,5- do 1,5 posto, uz maksimalan rok otplate 10 godina i poček od jedne godine.

Jedini uvjet za takav kredit – ESIF zajam kojeg odobrava Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije – je dobra ideja razrađena u poslovnom planu.

Prednosti ESIF zajma

Uglavnom, kako to već biva u Lijepoj našoj, uobičajena shema za startup svakog danas uspješnog poduzetnika jest da je biznis, realizaciju svoje poduzetničke ideje, vrlo vjerojatno započeo kreditom kao fizička osoba, a onda taj kapital posudio tvrtki koju je osnovao.

Problem je u tome što poslovne banke fizičkim osobama nude uglavnom nenamjenske kredite u visini do 30 tisuća eura, dok je svaki veći iznos kredita fizičkoj osobi namijenjen rješavanju stambenog pitanja.

Ako se pak budući poduzetnik odluči o svom trošku otvoriti neku tvrtku ili obrt i onda zatražiti kredit, još će teže realizirati bilo kakav kredit budući da novoosnovana tvrtka još ne ostvaruje ikakav promet, prihode ni dobit, odnosno nema potrebnu kreditnu sposobnost.

Kako do bespovratnih sredstava za kupnju strojeva i izgradnju hale

Imajući sve to u vidu, sigurna sam da se tijekom mojih 20 godina bavljenja financijama, nikada nije pojavio tako dobar program za poduzetnike početnike kao što je HAMAG-ov ESIF zajam. On, naime, omogućuje i fizičkim osobama da osiguraju financiranje budućeg poslovnog pothvata.

esif zajam
Foto: Pixabay

Kako do ESIF zajma

Programom je predviđeno da budući poduzetnik svoju poslovnu ideju pretoči u dobar poslovni plan, sam ili uz pomoć konzultanata, kojim će dokazati opravdanost investicije, kao i njezinu održivost.

Tek kada HAMAG-BICRO odobri zajam na temelju tako sastavljenog i obrazloženog poslovnog plana, budući poduzetnik dužan je osnovati tvrtku ili obrt. Procedura traje otprilike dva do tri mjeseca, ovisno o složenosti poduzetničke ideje te vremena koje je potrebno stručnjacima Agencije za evaluaciju poslovnog plana i donošenja odluke o financiranju.

Nakon pozitivnih odluka, sklapa se Ugovor o zajmu između Hamaga i novoosnovane tvrtke ili obrta. Sredstva se ne isplaćuju na račun fizičke osobe, već na žiro račun tvrtke ili obrta i s tog računa se plaćaju svi troškovi koji su navedeni u poslovnom planu (troškovi osnivanja tvrtke, plaće djelatnika, strojeva ili neke druge materijalne ili nematerijalna imovine).

Što ESIF financira

ESIF (Europski strukturni i investicijski fondovi) mali zajmovi namijenjeni su subjektima malog gospodarstva, a financiraju se iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.
Osim izuzetno pozitivne činjenice da se ovaj zahtjev može zatražiti i prije nego što se osnuje tvrtka ili obrt, postoji još jedna pozitivna činjenica glede ovog programa. Radi se o direktnoj prijavi HAMAG-BICRO-u. Ako se, primjerice, kredit traži od HBOR-a, poduzetnik se prvo mora obratiti svojoj komercijalnoj banci i tek kada banka odobri zatraženi kredit prema HBOR-ovom programu, može krenuti s apliciranjem prema HBOR-u.

Cilj ESIF financijskog instrumenta je kreditiranje mikro, malih i srednjih subjekata malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja. Uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja, cilj je povećati dostupnost zajmova ovoj skupini poduzetnika.

Ovim financijskim instrumentom moguće je financirati j osnivanje obrta i trgovačkih društava, modernizaciju i proširenje postojećeg poslovanja, samozapošljavanje te zadržavanje postojećih i povećanje broja novih radnih mjesta.

Namjena ovog programa je ulaganje u dugotrajnu imovinu. Od materijalne imovine moguće je financirati osnivačka ulaganja, zemljište, građevinske objekte, opremu i uređaje.

Od nematerijalne imovine financira se razvoj proizvoda ili usluga, patenti, licence, koncesije, autorska prava, franšize. Također je dozvoljeno i ulaganje u obrtna sredstva u maksimalnom iznosu od 30 posto vrijednosti prihvatljivih troškova.

Napominjem da se ovim programom ne financira PDV.

Pročitajte i ovo:
EU fondovi nisu kvantna fizika