hrvatski
Foto: Fotolia

Prema ovogodišnjem globalnom KPMG-ovom istraživanju, koje je provedeno između 8. siječnja i 20. veljače ove godine u 11 zemalja, čak 80 posto glavnih izvršnih direktora u Hrvatskoj očekuje značajne povrate iz investicija u digitalnu transformaciju i to u roku od godine dana.

Na globalnoj razini takvo očekivanje iskazalo samo 30 posto izvršnih direktora.

Nadalje, glavni izvršni direktori u Hrvatskoj u potpunosti su se složili kako će tehnologija vezana uz umjetnu inteligenciju i robotiku stvoriti više radnih mjesta nego što će ih eliminirati.

Na globalnoj razini CEO-ovi nisu u to baš toliko uvjereni – tek 65 posto izvršnih direktora dijeli taj stav.

Potencijal: 800 tisuća novih radnih mjesta do 2030.

Klimatske promjene postale najveći rizik za suvremene tvrtke

Za razliku od prošle godine kada je cyber sigurnost identificirana kao najveći rizik poslovanju i rastu organizacija, ove su godine glavni izvršni direktori na globalnoj razini identificirali klimatske promjene kao najveći rizik za suvremene tvrtke.

Ipak, cyber sigurnost i dalje nastavlja biti visoko na dnevnom redu CEO-ova – ove godine 69 posto glavnih izvršnih direktora (55 posto u protekloj godini) potvrdilo je kako je snažna strategija cyber sigurnosti ključna za zadržavanje povjerenja ključnih dionika, a većina (71 posto) smatra informacijsku sigurnost ključnim čimbenikom u svojoj široj inovacijskoj strategiji.

Vezano uz optimistična očekivanja domaćih direktora o pozitivnom utjecaju umjetne inteligencije i robotike na tržište rada te o brzom povratu investicija, zanimljivo je ranije istraživanje tvrtke McKinsey objavljeno krajem prošle godine koje je pokazalo da Hrvatska u digitalnoj ekonomiji jako zaostaje za drugim EU državama. To zaostajanje ukazuje, međutim, na veliki potencijal razvoja, pa i to može biti jedan od razloga optimizma hrvatskih direktora.

McKinsey je procijenio kako će se do 2030. godine hrvatski automatizacijski potencijal preliti u čak 800 tisuća novih radnih mjesta, pod uvjetom da se što prije počne raditi na razvijanju odgovarajućih poticajnih mjera kao što su primjerice prekvalifikacije na nova, produktivnija zanimanja koja digitalizacija omogućuje.

Automatizacija će uvelike utjecati na promjenu u potražnji za vještinama pa će tehnološka i društvena stručnost sve više dobivati na cijeni, istaknuli su u McKinseyju koji je objavio i 10 preporuka za razvoj digitalne ekonomije u Hrvatskoj, o čemu detaljnije možete čitati na poveznici niže.

>> Hrvatska digitalna ekonomija može se povećati 3,5 puta, McKinsey objavio kako

Domaća poduzeća ulažu u tehnologiju, strana u edukaciju

Prema najnovijem istraživanje KPMG-a, 40 posto glavnih izvršnih direktora u Hrvatskoj planira uložiti u moderniziranje radne snage (primjena inteligentne automatizacije, nuđenje vještina na zahtjev). Zapošljavanje zaposlenika s novim vještinama 73 posto ispitanika primarno veže uz prethodnu realizaciju određenih poslovnih ciljeva.

Za razliku poduzeća u ostalim zemljama koje u ovoj fazi razvoja više ulažu u razvoj i edukaciju radne snage (oko trećine ispitanih CEO-va na globalnoj razini potvrdilo je takvu orijentaciju), u Hrvatskoj se ulaže u tehnologiju. Kapitalne investicije u kupnju novih tehnologija navelo je čak 93 posto glavnih izvršnih direktora u Hrvatskoj od kojih je 53 posto na čelu kompanija koje su u privatnom vlasništvu, a 47 posto rukovodi dioničkim društvima.

hrvatski
Foto: Fotolia

Čak 53 posto hrvatskih glavnih izvršnih direktora već je primijenilo umjetnu inteligenciju (AI) u automatizaciji procesa u vlastitom poslovanju, a isti postotak vrijedi i za izvršne direktore na globalnoj razini.

Strah od tehnološke disrupcije

Nadalje, 93 posto glavnih izvršnih direktora u Hrvatskoj planira u naredne tri godine realizirati partnerstvo s pružateljima usluga u oblaku, a 47 posto ih se planira primarno fokusirati na strategiju poboljšanja angažiranosti kupaca i korisnika svojih proizvoda i usluga kako bi što spremnije reagirali na nadolazeće izazove u poslovanju.

Da na razvoj tehnologije hrvatski vodeći poslovni ljudi gledaju s većim strahom nego njihovi kolege u ostalim zemljama, otkriva podatak kako 47 posto njih smatra kako tehnološka disrupcija predstavlja najveći rizik za rast i poslovanje tvrtke. Na globalnoj razini samo 19 posto izvršnih direktora identificira taj rizik kao najznačajniji, objavio je KPMG.

Pročitajte i ovo:
Za sposobnost digitalne transformacije domaće tvrtke dobile mršavu dvojku