Plenković
Premijer Andrej Plenković; Foto: Prvi plan

Iz Vlade, o čemu je jučer izvijestio Plenković, odlaze Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac, Nada Murganić te Lovro Kuščević i Goran Marić koji su sami podnijeli ostavke. Odlazi i Marija Pejčinović Burić koja preuzima dužnost tajnice Vijeća Europe.

Umjesto njih u Vladu stižu Marija Vučković, buduća ministrica poljoprivrede, Vesna Bedeković koja bi trebala preuzeti resor demografije, obitelji, mlade i socijalnu politiku, Mario Banožić umjesto kompromitiranog Gorana Marića (državna imovina) te Goran Grlić Radman, novi ministar vanjskih poslova.

Od ranije se zna da će bivšeg ministra uprave Kuščevića zamijeniti Ivan Malenica, a Marko Pavić bi trebao ostati u Vladi, na čelu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Umjesto Pavića za ministra rada i mirovinskog trebao bi biti imenovan Josip Aladrović, aktualni ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Nepotrošena lica

Javnosti su ti ljudi uglavnom nepoznati. ‘Googlati” su ih morali čak i neki članovi vodstva HDZ-a, kao što je Novom listu anonimno potvrdio sudionik sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

Premijer je sinoć najveću rekonstrukciju vlade u novijoj povijesti Hrvatske predstavio kako nešto uobičajeno, normalno pred zadnju godinu mandata. Ona će, izjavio je, omogućiti Vladi da bez opterećenja nastavi program koji se odnosi na rast gospodarstva i smanji polariziranost i tenzije u društvu. Naravno da nitko više ne vjeruje u to. Javnost (mediji) prisiljeni su se baviti vilama, kućama, stanovima, zemljištima, autima, skupim satovima (nastavite niz) najviših HDZ-ovih dužnosnika. Sve se to nastoji pomesti pod tepih, kompromitirani ministri vraćaju se u Sabor, na zaštićena mjesta zastupnika, uz visoka primanja.

Zamjenjuju ih nova, nepotrošena lica čije imovinske kartice sugeriraju da se radi o poštenim ljudima. U usporedbi s prethodnicima, oni su pravi asketi. Barem sudeći prema njihovim imovinskim karticama, piše express.hr ističući da se radi o najsiromašnijim ministrima u Plenkovićevoj vladi.

Saniranje štete

Prema najavama, Sabor bi već sutra trebao potvrditi nove ministre. Na plenarnoj sjednici, koju najšira javnost može pratiti putem tv – prijenosa, rasprave o budućim ministrima ne bi trebalo biti. Predviđeno je samo da se o njima glasa. Premijer će, očekuje se, svakog od sedam ministarskih kandidata predstaviti na matičnim odborima parlamenta.

Velikom rekonstrukcijom Vlade Plenković sanira štetu. Oporba, Klubovi zastupnika SDP-a i Mosta, objavili su prije tri dana (15. srpnja) da su prikupili dovoljan broj potpisa za upućivanje u saborsku proceduru svojih prijedloga za opoziv nekoliko ministara.

SDP je tražio smjenu Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića, zbog kojeg je, navodno, bilo burno na sjednici vrha HDZ-a. Tolušić je HDZ-ov politički kapitalac, njegovom smjenom Plenković riskira, vjerojatno ne na sutrašnjoj sjednici Sabora, ali već dan poslije svakako da. “Plenković zasad može računati na moju podršku u Saboru, a poslije ćemo odlučiti ovisno kako će se razvijati situacija”, otvoreno je najavio Josip Đakić. SDP je planirao uputiti i zahtjev za opozivom Gorana Marića, ali on ih je “preduhitrio” podnošenjem neopozive ostavke.

Most je želio da Vladu napusti ministar zdravstva Milan Kujundžić (Plenković ga nije uvrstio u svoju veliku rekonstrukciju) i Marko Pavić. Pavić je, prema MOST-ovom objašnjenju trebao otići zbog korištenja javnoga novca za protureferendumsku kampanju protiv sindikalne inicijative “67 je previše”, a Kujundžić zbog izostanka reformi u svim segmentima zdravstvenog sustava.

Peglanje imidža

To su i jedina dva ministra čija se ostavka tražila zbog onoga što (ni)su učinili u svojim resorima, a ne zbog korupcionaških afera. Njih dvojica i ostaju u Vladi, Kujundžić na čelu ministarstva zdravstva, dok je Pavić “zarotiran” na čelo resora europskih fondova.

Bez obzira koliko burno bilo sutra u Hrvatskom Saboru, za Plenkovića oporba nije ozbiljan problem. Najveći problem ima u samom HDZ-u, koji se prestrojava za predstojeće izbore. Do tada će po običaju zbiti redove, barem prema van, peglati imidž ili, kako je to rekao premijer, mijenjati “opterećujuću sliku u medijskom prostoru…da u fokus javnosti pa i fokus medija dođu pozitivna postignuća”. Zato se zahvalio, pa i pohvalio sve smijenjene ministre jer za premijera i HDZ afere u koje su ministri upadali iz mjeseca u mjesec, iz tjedan u tjedan, nisu stvarne. Za sve je, navodno, kriva pogrešna percepcija. Suštinskih promjena nema.