kakve cijene
Dalibor Dobrić / Izvor: Prvi plan

Oprezni su u nastupu, smireni, mada se smješkaju pomalo nervozno. Detaljni su, trude se dati dojam da su sve informacije, osim onih koje mogu ugroziti osjetljive pregovore, voljni predočiti javnosti.

Fabris Peruško i Irena Weber novinarima su na prvom brifingu za novinare neprestano naglašavali da ništa nemaju tajiti i da nemaju nikakvih skrivenih interesa. Oprezno kao da su pred čoporom lavova.

Politika oprezna, vjerovnici suzdržano optimistični

Oprezna je i politika koja dvojac koji je zamijenio Antu Ramljaka drži na kratkoj lajni, o čemu govori činjenica da je nakon dvodnevnog izoliranog sastanka u Petrčanima kod Zadra odmah održan i sastanak kod premijera Andreja Plenkovića. Napokon zainteresirani šef Vlade htio je čuti ima li napretka u rješavanju najvažnije gospodarske katastrofe u zemlji.

novi povjerenici
Foto: Weber i Peruško; snimio Dalibor Dobrić

Ipak, Peruško i Weber preuzeli su, odjednom se čini, kormilo broda koji plovi punim jedrima. Prva vjerovnička klauzura prošla je uspješno i idući će se tjedan usuglašavati tehnički detalji oko navodno riješenih razmirica među njima i svi su suzdržano optimistični. Zasad bar nitko teatralno ne dere dokumente i prijedloge.
Nakon toga slijedi nova runda pregovora o tzv. term sheetu, detaljima i preciznim izračunima vezanima za nagodbu koji uprava želi imati do 10. travnja.

Milijardu eura razloga za povratak Sberbanke

Sa Sberbankom se razgovara i postoji vrlo jasna mogućnost da bi veliki ruski kreditor, koji je Agrokor tužio i pokušao ovršiti u svim zemljama u kojima su za Agrokor uopće i čuli, mogao povući tužbe. U zamjenu za to traži da Izvanredna uprava povuče osporavanja njegovih tražbina, a podsjetimo, to je više od milijardu eura koje su Rusi olako posudili Ivici Todoriću. Drugo mu zapravo i ne preostaje, jer u svojim tužbama, posebno u Londonu, nije imao dovoljno uspjeha.

Kako je svojedobno rekao drugi čovjek Sberbanka, Maksim Poletaev: „Bolje mršava nagodba nego debela tužba“. Povratak Sberbanka za nagodbeni stol bio bi dobar i za Hrvatsku, jer bi se i njoj smanjila mogućnost debelih tužbi koje će jednog dana zbog Agrokora morati platiti hrvatski porezni obveznici.
Otopljavanje stava Sberbanke vidljivo je i u komunikaciji s novinarima. Na prve upite press službi moćne ruske državne banke, prošle sam godine dobivao odrješiti „no comment“ napisan jakim ruskim naglaskom, dok zadnja dopisivanja dobivaju vrlo učtive odgovore i obećanja komentara čim uprava odobri nešto konkretno.

Što je sve Ramljak dogovorio?

Ako se i čini da su novi kapetani donijeli preokret, sve je to rezultat rada cijele posade koju je do prije koji dan vodio Ante Ramljak. Već mjesecima se govorka o napretku pregovora sa Sberbankom, a zatvaranje vjerovnika na višednevne pregovore po dejtonskom principu on je najavljivao još prije mjesec dana.

Svi se pregovori, na kraju krajeva, vode na temelju prijedloga nagodbe koju je predložila Izvanredna uprava s Ramljakom na čelu, a izradili su je konzultanti koje je on odabrao. No, Ramljak je istovremeno cijeli proces umrljao i na koncu samog sebe srušio potpuno banalnim greškama u koracima s mirisom korupcije koji se nije dao sprati. I zato je morao otići.

Ante Ramljak
Foto: Ante Ramljak; snimio Dalibor Dobrić

Ramljakov je odlazak poslužio da se zadovolji javnost koja uglavnom ionako ne razumije što se događa, ali zna da joj se ništa ne sviđa. Umirio je od te i takve javnosti uplašene političare tanke vladajuće koalicije i premijera uplašenog od te iste tanke većine koja bi se svaki čas mogla urušiti. A njeno je rušenje, pak, moglo poremetiti proces u kojem je daleko previše novca u igri. Zato i imamo apsurdnu situaciju u kojoj će Ramljakovi kolege, zbog kojih je morao otići, najvjerojatnije zadržati milijunski ugovor koji su sklopili s AlixPartners.

Kreditori zapravo ne žele da se u zadnji čas dira savjetnički tim koji radi na procesu.

Finale Agrokorove drame

Desetak dana nove uprave tako označava početak finala Agrokorove drame, koja je još daleko od kraja i plovidba će biti sve samo ne mirna. U tjednu koji počinje saznat ćemo ono što su vjerovnici već doznali – koja je vrijednost Agrokorove kosti koju se još može oglodati, odnosno, da ne budemo tako teatralni, koja je realna vrijednost koja će se prebaciti u novu tvrtku kojoj će vlasnici postati vjerovnici.

Ivica Todorić
Foto: S bloga Ivice Todorića

Nakon te objave očekujte ljutita obraćanja odbjeglog Ivice Todorića i njegove fantazije o zdravom i daleko vrednijem Agrokoru koji su srušili zlikovci koji su mu se uvukli u firmu.

Nepoznanica zvana stalno vjerovničko vijeće

Osim sa Sberbankom, ostaju i problemi s Adrisom, Franckom i drugima. Ostaje naime da se riješi kako će se točno tretirati tražbine koje su već plaćene. Odnosno, hoće li ti vjerovnici za taj dio svojih potraživanja imati pravo glasa u vjerovničkom vijeću i nagodbi. Ramljak je htio tako, no čini se da je sutkinja Trgovačkog suda koja vodi predmet Agrokor sklona tumačenju da oni koji su dio svog novca dobili (kroz roll-up ili plaćanja dobavljačima), nemaju pravo glasa.

Adris je zbog toga osporio tražbine Zabe i Knightheada, no u međuvremenu je povukao osporavanje većine Zabinih tražbina.

Ostaje dakle pomiriti bijesne vjerovnike, a kako se već puno puta čulo u ovoj priči – nitko iz nje neće izaći zadovoljan. Uostalom, hoće li stalno vjerovničko vijeće, koje se treba formirati, biti tako prijateljsko prema prijedlogu nagodbe i svemu što je Izvanredna uprava radila kao ono koje je de facto imenovao Ramljak?

Repovi Ramljakove uprave

Tek se čeka odgovor suda na zahtjev Francka da se objave aneksi ugovora o roll-upu. Ostaju i ustavne tužbe protiv Lex Agrokora čije bi prihvaćanje izazvalo takvu pravnu ludnicu da bi sve ovo do sada izgledalo kao pospano nedjeljno popodne.

Ostaju i tužbe manjinskih dioničara na burzi izlistanih Agrokorovih tvrtki, no oni nemaju puno šanse.

Ostaje i problem pronalaska milijardu eura kako bi se refinancirao roll-up, što je nova uprava najavila i što već pokušava osigurati. Roll-up naime dospijeva u lipnju, godinu dana nakon što je ugovoren, a iako postoji mogućnost njegova produljenja, kreditori očito žele svoj novac natrag. Kada se tih milijardu eura pretvori u dugoročniji zajam, neki novi Agrokor moći će preuzeti otplaćivati još možda tek koju stotinu milijuna eura postojećeg duga, procjenjuju konzultanti.

I, na kraju, ostaje restrukturiranje Konzuma bez kojega sve skupa pada u vodu. Sitnica u tih 120 dana koliko je još ostalo.

* Dalibor Dobrić u novinarstvu je više od 20 godina. Novinarstvom se zarazio sredinom ’90-ih kada je počeo surađivati na 3. programu HR-a i zagrebačkom Radiju 101, a radio je za CCN, Hrvatsku redakciju BBC WS-a, Economist Intelligence Unit i časopis Banka. Dugi niz godina bio je izvršni urednik, kolumnist, te jedno vrijeme i glavni urednik portala Net.hr. Danas radi kao slobodni novinar, baveći se uglavnom pričama iz svijeta biznisa. Izvještava za američki Reorg Research, dopisnik je Deutsche Wellea i povremeni suradnik BBC-a i GRN-a, a povremeno piše i za domaće portale. Bavi se i prevođenjem. Stavovi izneseni u analizama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije prviplan.hr