inovativni poduzetnici
Foto: Prvi plan

Europski patentni ured (EPO) objavio je svoje godišnje izvješće prema kojem je u 2016. godini priznat rekordan godišnji broj od 96.000 europskih patenata. To predstavlja porast od čak 40 posto u odnosu na prethodnu, 2015. godinu. Švicarska i dalje drži prvo mjestu u broju patentnih prijava na milijun stanovnika (892), a slijede ju Nizozemska (404), Švedska (360), Danska (334) i Finska (331).

Hrvatska nažalost ne slijedi ove pozitivne trendove – s 3,2 europske patentne prijave na milijun stanovnika zauzima tek 41. mjesto od 48 rangiranih zemalja.

Sličan nizak rang Hrvatska zauzima i prema drugim kriterijima – prema apsolutnom broju prijavljenih patenata u EPO-u u 2016. godini Hrvatska je na 26. mjestu od 28 zemalja članica EU-a, odnosno na 31. mjestu od 38 zemalja članica EPO-a. Ipak, donekle ohrabruje relativni porast broja prijava iz Hrvatske u odnosu na 2015. godinu (s 30 na 41 prijavu godišnje).

Na prvi pogled, čovjek bi zaključio kako u Hrvatskoj nema inovativnih ljudi. No, ja se nikako ne bih složila s tim zaključkom. Republika Hrvatska puna je mladih inovativnih ljudi, a da ne govorimo o uspješnim poslovnim ljudima koji već niz godina razvijaju svoje poslovanje i napredne tehnološke procese koje kasnije izlažu na sajmovima po cijelom svijetu.

Suradnja sa znanstvenicima

Naravno, problem u realizaciji neke inovacije, odnosno patentiranju nekog proizvoda u hrvatskoj je složeniji nego o većini drugih zemalja, tako da pretpostavljam da je upravo to utjecalo na navedene pokazatelje Hrvatske u odnosu na druge države.

Kako bi se državi koja ima itekako puno inovatora (koji mi se javljaju na dnevnoj bazi) omogućilo da to i dokumentirano prikaže, u najavi je natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

inovativni poduzetnici
Foto: Fotolia

Natječaj će se raspisati s ciljem jačanja kapaciteta malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) za suradnju s visokoobrazovnim institucijama i istraživačkim organizacijama. Specifičan cilj je povećana inovativnost mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Uskoro bespovratna sredstva za informatičku opremu, ne brzajte s kupnjom
ESIF zajam, ili kako ostvariti američki san u Hrvatskoj

Službeni naziv natječaja glasi ‘Inovacijski vaučeri’ a njegovo raspisivanje bilo je najavljeno za 30. ožujak ove godine. Za očekivati je kako će se natječaj vrlo brzo objaviti, s obzirom na postojeće odstupanje od indikativnog plana objave natječaja. Rezultati natječaja trebali bi biti poznati 30. srpnja.

Do 75.000 kuna za inovativne poduzetnike

Radi se o intenzitetu potpore koji je izuzetno visok, a kreće se od 75 do 85 posto prihvatljivih troškova projekta, dok se uobičajeni intenziteti potpore EU natječaja kreću od 30 do 45 posto.

Potpora po prijavitelju iznosi do 75.000 kuna, dok ukupna omotnica ovog natječaja iznosi 50 milijuna kuna.

Kako bi ispunio uvjete prihvatljivosti, prijavitelj mora biti pravna ili fizička osoba koja je mikro, mali ili srednji poduzetnik sukladno definiciji malih i srednjih poduzeća iz Uredbe 651/2014.

Prijavitelj mora dokazati da u trenutku prijave nije niti u jednoj situaciji isključenja, koje su definirane u točki 2.4 Uputa.

Što se sve potiče

Projektne aktivnosti ne smiju biti primijenjene u sljedećim sektorima: poslovanja nekretninama (NKD oznaka 68), djelatnosti kockanja i klađenja (NKD oznaka 92), financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (NKD oznake: 64, 65, 66), pravne i računovodstvene djelatnosti (NKD oznaka 69), trgovanja ili proizvodnje robe vojne namjene, obrambenih proizvoda i nevojnih ubojitih sredstava te djelatnosti povezane s proizvodnjom, preradom i stavljanjem na tržište duhana i duhanskih proizvoda.

Prihvatljive aktivnosti koje se mogu financirati u okviru ovog Poziva su aktivnosti namijenjene inovacijama koje rezultiraju novim proizvodima, uslugama ili procesima koje su novost u ponudi poduzeća i/ili novost na tržištu.

Ciljevi istaknuti u pozivu na dostavu projektnih prijedloga su pružanje stručne podrške od strane znanstveno-istraživačke organizacije (ZIO )u vidu ugovornog pružanja usluga MSP-ovima za troškove testiranja, ispitivanja, demonstracijskih aktivnosti, kao i stručnih tehničkih znanja.

inovativni poduzetnici
Foto: Pixabay

Pomoć za realizaciju poduzetničkih ideja

Ovaj natječaj omogućuje poduzetnicima pomoć znanstveno-istraživačkih organizacija u realizacije poduzetničkih ideja kroz sljedeće prihvatljive aktivnosti: troškove testiranja, ispitivanja, demonstracijskih aktivnosti, kao i troškove pružanja stručnih tehničkih znanja u svrhu razvoja proizvoda, usluga i procesa na temelju ugovornog pružanja usluga.
Napominjem kako Indikativni popis troškova ne isključuje i druge kategorije kao što su mjerenja, dijagnostika, ispitivanja, testiranja, kalkulacije, analiza, demonstracijske aktivnosti, dizajniranje novih sustava, novih strukturnih rješenja, novih vrsta uređaja, materijala i metoda, razvoj softvera, hardvera, materijala, uređaja, komponenti sustava, prototipa u kontekstu razvoja ili uvođenja novog proizvoda, usluga ili procesa.

Uključeni su i izrada prijedloga za tehnički dizajn proizvoda, optimizacija procesa, metoda, parametara, korištenih materijala za poboljšanje učinkovitost ili smanjenje troškova, modeliranje, simuliranje procesa, akcija, operacija u kontekstu razvoja ili uvođenja novih proizvoda ili procesa i slično.

Drugim riječima, potpora ‘Inovacijski vaučeri’ omogućuju poduzetnicima da angažiraju neku znanstveno-istraživačku kako bi im pomogla da realiziraju tzv. tehničku stranu poduzetničke ideje koju sami nisu u stanju sami riješiti.

Svakom MSP-u do pet vaučera

Prijavitelj po predmetnom Pozivu može podnijeti više projektnih prijedloga, ali ne istovremeno. Po završetku postupka dodjele, nakon što mu je projektni prijedlog isključen ili je u odnosu na njega izdan vaučer, prijavitelj može podnijeti novi projektni prijedlog.

Prijavitelju je po projektnom prijedlogu dozvoljen samo jedan vaučer, a postupak plaćanja vaučera odvija se po načelu prvenstva. To načelo kaže da nakon završetka provedbe dodjele vaučera za prvu projektnu prijavu prijavitelj može podnijeti zahtjev za provedbu vaučera za sljedeći projektni prijedlog.

Prijavitelj neće imati mogućnost podnošenja nove projektne prijave dok je prvotna projektna prijava još uvijek u postupku dodjele, niti može naplatiti vaučer koji je odobren dok za prvotnu projektnu prijavu nije izvršeno plaćanje.

Prijavitelj može dobiti najviše pet vaučera izdanih u okviru Poziva, odnosno može dobiti potporu za pet projektnih prijedloga. No, ukupan iznos potpore male vrijednosti dodijeljen jedinstvenom poduzetniku mora biti u skladu s točkom 1.5. i 1.6.

Poduzetnicima je na raspolaganju i niz drugih natječaja na ovu temu koje možete pronaći na službenim stranicama ministarstava ili na www.izidopotpora.hr.

Pročitajte i ovo:
Kako do bespovratnih sredstava za kupnju strojeva i izgradnju hale
EU fondovi nisu kvantna fizika

* Autorica je vlasnica tvrtke Kota projekt koju je osnovala 2015., nakon 20 godina rada u privatnom sektoru, od čega 12 godina u financijskoj industriji. Radila je u banci na poslovima s pravnim osobama, između ostalog na pozicijama financijskog analitičara i direktorice filijale banke. Licencirani je voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova. Stavovi izneseni u analizama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije prviplan.hr