3. maj
Premijer Andrej Plenković / Izvor: HUP

Vraćanje kreditnog rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu, koju je kasno navečer objavila agencija Standard & Poor’s za Banske dvore očekivano je sjajna vijest. “To je sjajna vijest za Hrvatsku, za vođenje naše ekonomske politike, provedbu fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi”, izjavio je Plenković. Sve to otvara put, rekao je, za gospodarski rast, rast plaća i pad kamatnih stopa.

S&P je u izvješću naveo pod kojim uvjetima je povisio rejting i vrlo jasno naveo pod kojim uvjetima ga ponovo može vrlo brzo vratiti na razinu “smeća”. Jezikom analitičara, rizik predstavlja eventualna pojava financijskih obveza koje bi bile više nego što se očekuje, a mogle bi predstavljati značajan teret za proračun ili uteg za gospodarstvo.

Radi se, naravno, o Uljaniku. Prema onome što se da iščitati iz Izvješća, Vlada je donijela odluku da Uljanik prepusti stečaju. Ili je barem takva uvjerenja dala kreditnoj agenciji.

S&P: Vlada smjera izbjegavanju daljnjih troškova

“Kako mi razumijemo, ukupni državni troškovi vezani za Uljanik su na razini od 4,5 milijardi kuna, od kojih 1,4 milijarde kuna ovisi o tome hoće li se dovršiti gradnja pojedinih brodova, što znači da ukupan trošak za državu može biti i manji od tih 4,5 milijardi kuna. U potrazi za strateškim partnerom Vladina pozicija, onako kako je mi razumijemo, smjera tome da se izbjegnu bilo kakvi daljnji troškovi u budućnosti”, navodi se u Izvješću S&P-a.

Domaćoj javnosti iz Banskih dvora su prošli tjedan napokon objavljene neke brojke vezane uz Uljanik, navodno konačne. Stečaj bi koštao 557 milijuna eura, dok bi restrukturiranje koštalo preko milijarde eura. No, hoće li Uljanik zaista u stečaj ili će Vlada prihvatiti ponudu Brodosplita i upustiti se u restrukturiranje teško milijardu eura?

Sukob Horvata i Marića

Informacije Standard & Poor’s-u, na temelju kojih su oni zaključili ili, kako oprezno kažu, razumjeli da Vlada smjera tome da se izbjegnu bilo kakvi daljnji troškovi u budućnosti, davao je ministar financija Zdravko Marić. U subotu je izjavio da je on zadužen za komunikaciju s kreditnim agencijama i da je njima rekao sve što i hrvatskoj javnosti. Prema onome što je Marić izjavljivao proteklih tjedana, zagovara “čvrste brojke” koje ne idu u prilog restrukturiranju.

Ministar gospodarstva Darko Horvat s druge strane zagovara restrukturiranje jer prema njegovom shvaćanju “stečaj je jeftiniji u prvom koraku, ali dugoročno, u sljedećih deset godina, to je predmet polemike”. Ministar Horvat nas uvjerava da je jeftinije sada dati milijardu eura, pa da bi se za desetak godina pokazalo da je to možda bila dobra odluka.

Kakva će biti politička odluka

Ekonomska logika je na strani ministra Marića. Brojke to pokazuju. Ali, u slučaju Uljanika ne radi se o tome. Odluka će biti politička, koplja se lome u krhkoj Plenkovićevoj koaliciji. A premijer se i dalje ne izjašnjava, važe, kako je poručio u istupima proteklog vikenda, socijalne, financijske, ekonomske, regionalne i političke efekte.

S&P je, vidi se iz izvješća, dobio informacije da je odluka već pala, da Uljanik ide u stečaj, i da je to značajno utjecalo na bolju ocjenu kreditnog rejtinga.

Teško je za pretpostaviti da je ministar Marić u komunikaciji s kreditnom agencijom solirao, da je obećanja i najave davao bez suglasnosti i odobrenja premijera. Još je manja vjerojatnost da bi premijer postizanje investicijskog rejtinga, uz najavu bolje standarda građana, prikazivao kao veliki uspjeh svoje Vlade, da bi se samo dan, dva kasnije političkom odlukom o Uljaniku, sve to doveo u pitanje. Doduše, u hrvatskoj politici sve je moguće, pa i to da se teško obranjiva odluka prikaže kao najbolja.

Pročitajte i ovo:
Standard & Poor’s nakon 6 godina digao Hrvatsku u investicijski rejting
Za odluku o Uljaniku sve manje vremena, a Vlada tek sad radi analize!?