brodogradilište
Izvor: Uljanik

Prije nešto više od mjesec dana napisala sam, ne prvi put, kako je Uljanik odavno zreo za stečaj, samo je pitanje tko će to iz Banskih dvora priznati i objaviti javnosti. Ovih dana saznali smo i to – neugodna dužnost zapala je ministra financija Zdravka Marića. Jasno je rekao da ne vidi načina kako opravdati dodatne milijarde za spas Uljanika.

Konačna odluka još nje donesena, prolongirana je za sljedeći tjedan, ali ono što je nevjerojatno u cijelom ovom slučaju jest da Ministarstvo financija tek sada, nakon što agonija Uljanika traje godinu i pol, radi analizu oko Uljanika.

“U toj analizi ne gledamo samo na situaciju same Uljanik grupe iz perspektive jamstava, izdvojenih segmenata, već gledamo jedan sveobuhvatni prikaz, a to je uz ostalo i kolika je to uloga u samom proračunu, u gospodarstvu, industrijskoj proizvodnji i izvozu, odnosno kakva je globalna situacija i trendovi na samom tržištu”, izjavio je ministar financija prije dva dana.

Zakašnjela analiza

Zvuči razumno. Za pozdraviti je što Vlada želi precizno utvrditi koliko će koštati jedan scenarij (restrukturiranje), a koliko drugi (stečaj). I jedna i druga odluka koštat će milijarde, jedini je problem što je ta analiza odavno zakašnjela. Radi se nakon što je Vlada, navodno, detaljno pročešljala jamstva koje je država godinama davala tom brodogradilištu, nakon što je napravljeno nekoliko planova restrukturiranja, nakon što je prihvaćena ponuda Debeljaka… pa se pitamo na temelju čega su prihvaćeni svi ti planovi, odbačene neke druge ponude za preuzimanje Uljanika (je li ih uopće bilo?), na temelju čega je ponuda Brodosplita prihvaćena kao najbolja.

Uostalom, na temelju kojih analiza i projekcija je država lani Uljaniku dala još jedno jamstvo za kredit HBOR-a od 96 milijuna eura i državni proračun izložila dodatnim troškovima?

Nevjerojatna je lakoća s kojom se barata ciframa potrebnim za spašavanje Uljanika. Debeljak je rekao da je riječ oko sedam milijardi kuna koje on ne namjerava platiti. Ministar gospodarstva Horvat prihvaća te brojke, predlaže da država podmetne leđa i pokrije dubioze. Prema Debeljaku i Horvatu, razlika između troškova restrukturiranja i stečaja mala, oko sto milijuna kuna.

Ministar financija ne vjeruje u brojke Brodosplita

Ministar financija izjavio je da iskreno ne vidi način na koji bi troškovi restrukturiranja mogli biti jednaki troškovima stečaja. Rekao je i da ne komentira tuđe računice, misleći na one Ministarstva gospodarstva. Prema informacijama koje su iscurile u javnost nakon ovotjednog sastanka vladajuće koalicije, Ministarstvo gospodarstva i nije radilo vlastite analize i procjene troškova, već se oslanjao na one Brodosplita!

“Ako govorimo o 35 milijardi koliko se do sada upumpalo u hrvatsku brodogradnju, govorimo o nekakvih dodatnih sedam, osam ili 10 milijardi kuna, ja stvarno ne vidim na koji način i kako to ikome opravdati”, rekao je Marić. Zaista, kako to ikome opravdati?

I dodatno, možda i najvažnije pitanje, kakve su perspektive hrvatske brodogradnje čak i ako Vlada donese odluku o spašavanju Uljanika i prihvaćanju Brodosplitove ponude. Na to pitanje odgovor nemaju ni u Banskim dvorima. Ministarstvo financija tek analizira globalne trendove i situaciju na tržištu, koja već odavno za europska brodogradilišta nije nimalo lagana.

Brodogradilišta već u stečaju

Vlada idućih dana mora donijeti odluku ne samo o tome hoće li pokriti “sedam, osam ili 10 milijardi kuna”, nego i tome hoće li gotovo cjelokupnu brodogradnju, tri najveća brodogradilišta, prepustiti u ruke Tomislava Debeljaka. Kakve je on garancije ponudio da će brodogradilišta za godinu, dvije ili tri izvući iz ponora? Kakve brodove misli graditi, za koja tržišta? Ne znamo. Debeljak govori o dobrom gospodarenju, brzini i sinergiji, najavljuje da kroz 10-ak godina može vratiti sve što je dosad izgubljeno u brodogradilištima. Nakon desetljeća i desetljeća stvaranja gubitaka bilo bi to ravno čudu. Samo, ima li Hrvatska taj luksuz da vjeruje u čuda?

Odluku o tome Vlada će donijeti narednih dana. Bit će to politička odluka, za premijera Plenkovića jedna od najtežih, i kakva god bila hrvatske građane će koštati milijarde kuna. Odluka je trebala pasti početkom ovog tjedna na sastanku koalicijskih partnera, ali se ispostavilo da postoje samo analize koje je ponudio Debeljak, ne i one Ministarstva gospodarstva. Za odgađanje odluke nema, međutim, više puno vremena – brodogradilišta 3. maj i Uljanik već su u stečaju, ročišta na kojima će se odlučivati hoće li se postupak nastaviti, sazvana su za 28., odnosno 29. ožujka.

Pročitajte i ovo:
Davor Nađi: Za 10,5 milijardi kuna mogao bi se ukinuti porez na dohodak