Češka
Foto: Mara Bratoš

Češka je danas prema svim pokazateljima najbogatija zemlja Nove Europe i jedna od poželjnijih za useljavanje. Kao najuspješnija tranzicijska zemlja, Češka se približila prosjeku Europske unije na 89 posto prosječne razvijenosti, dok je Hrvatska (opet) pala na pretposljednje mjesto sa 62 posto. Hrvatsku je pretekla i Rumunjska, iza nas je samo Bugarska koja je na 42 posto prosječne razvijenosti EU.

Češka

Hrvatsko gospodarstvo najsporije raste

No, i bugarsko je gospodarstvo u zadnjem kvartalu prošle godine raslo brže od hrvatskog, objavio je Eurostat. Stopa rasta BDP-a Bugarske u četvrtom kvartalu 2018. u odnosu na isti kvartal 2017. iznosila je 3,1 posto, dok je stopa rasta Hrvatske usporila na 2,3 posto.

U usporedbi s ostalim tranzicijskim zemljama Europske unije, koje su objavile podatke o BDP-u za četvrti kvartal, Hrvatska je ostvarila uvjerljivo najniži rast BDP-a. Većina zemlja nove Europe rasle su po stopama višim od tri posto, Mađarska i Latvija po nama nedostižnih pet posto.

Jedina članica EU10 koja je, osim Hrvatske, imala niži rast od tri posto (2,9) je Češka i tu sva sličnost između Hrvatske i Češke prestaje. Češka je Hrvatskoj daleko odmaknula po razvijenosti, Češka je 15. na razini cijele EU, Hrvatska pretposljednja.

Zašto je u 30 godine tranzicije Češka postala jedna od najuspješnijih ekonomija Europe, a Hrvatska pala na začelje? Odgovore su pokušali naći i u HGK, čiji su analitičari napravili usporednu analizu konkurentnosti hrvatskog i češkog gospodarstva.

Uzlet temeljen na snažnoj industriji

Glavni zamašnjak ekonomskog uzleta Češke je snažna industrija, osobito ona izvozno orijentirana. Češka industrija, prije svega automobilska, ima golemi potencijal robnog izvoza, koji je u strukturi BDP-a dosegnuo 67,2 posto. Za usporedbu, hrvatski robni izvoz iznosi tek 24 posto BDP-a, što pokazuje da je Češka kao zemlja znatno otvorenija u međunarodnoj trgovini.

Češka se u odnosu na Hrvatsku pokazala i neusporedivo otpornijom na Veliku krizu. Za razliku od Hrvatske koja je u krizi zaglavila gotovo cijelo desetljeće, Češka je imala samo tri godine realnog pada BDP-a.

Češka

Veću razinu BDP-a u odnosu na onu iz 2008. Češka je postigla već u 2014., a 2017. ta je razina bila čak 13 posto veća u odnosu na 2008. godinu. S druge strane, Hrvatska
još uvijek nije prestigla realnu razinu BDP-a iz 2008. godine, a u 2017. godini razina je bila 3,6 posto manja.

Snažan razvoj izvozno orijentirane industrije Češka temelji na visokoj konkurentnosti koja je čini privlačnom investitorima u sektorima međunarodno razmjenjivih dobara visoke dodane vrijednosti. Češka je prema izvještaju Svjetskog gospodarskog foruma za 2017./18. bila 31. najkonkurentnija zemlja svijeta (od 137 zemalja) te druga najkonkurentnija među zemljama nove Europe (prva je Estonija).

Hrvatska je istodobno bila na 74. mjestu na svijetu, što je čini najmanje konkurentnom među svim zemljama EU-a 10, a od Češke je bila lošije rangirana za 43 mjesta.

Stupovi konkurentnosti

Od 12 područja u kojima Svjetski gospodarski forum mjeri konkurentnost, Hrvatska je od Češke bila bolja samo u jednom području – infrastrukturi – i to neznatno. U svim ostalim područjima Češka je daleko, daleko konkurentnija u odnosu na Hrvatsku, što najplastičnije prikazuje grafikon niže.

Češka

Najveća konkurentnost Češke u odnosu na Hrvatsku je u kvaliteti institucija (javna uprava i sudstvo), stupnju razvoja financijskog tržišta, efikasnosti tržišta rada i stupnju inovativnosti. Razvijenost ta četiri područja objašnjava zašto je Češka za razliku od Hrvatske uspješna u privlačenju investicija, zašto ima izvozno orijentiranu industriju, izrazito povoljnu klimu i najnižu stopu nezaposlenosti u Europi.

Za razliku od Hrvatske, koja ima neznatne strane investicije, Češka je zahvaljujući baš stranim investicijama povećala produktivnost i osigurala se transfer tehnologija, znanja i vještina. Analitičari ističu kako je ulazak stranog kapitala u Češku bio motiviran i relativno niskim plaćama, a povoljna okolnost je i dobra povezanost s Njemačkom i drugim najrazvijenijim europskim tržištima.

Također, u većini pokazatelja konkurentnosti Češka u posljednjih deset godina bilježi poboljšanje ili u najgorem slučaju stagnaciju. Hrvatska pak pokazuje pogoršanje ili u boljem slučaju stagnaciju.

Po lakoći poslovanja Hrvatska na začelju EU10

I prema lakoći poslovanja, koju mjeri Doing Business, Češka je neusporedivo konkurentnija od Hrvatske: Prema Indeksu lakoće poslovanja Doing Business za ovu godinu, kojim je rangirano 190 zemalja, Češka je na 35. mjestu, među boljim zemljama EU10 te bolja u odnosu na Hrvatsku za visokih 23 mjesta.

Češka

Hrvatska je nažalost i prema tom indeksu lošija od svih pojedinačnih zemalja EU10.

U Češkoj se manje čeka registracija vlasništva, relativno je brža stečajna procedura u kojoj se naplaćuje puno veći dio ostatka vrijednosti i nema obveze temeljnog kapitala kod osnivanja d.o.o. S druge strane, Češka ima više procedura i čekanja na ishođenje građevinske dozvole i ponešto dulje trajanje provedbe ugovora od Hrvatske.

Na slične rezultate upućuje i Indeks ekonomske slobode (prema Heritage Foundation, 2018.). U Češkoj on iznosi 74 posto, po čemu je Češka 24. u svijetu, dok je Hrvatska na 92. mjestu sa 61 posto.

Glavne prednosti Češke u odnosu na Hrvatsku su, prema svim analiziranim pokazateljima, visoka razina zaštite vlasničkih prava, niže porezno opterećenje dohodaka, povoljniji omjer javnog duga i BDP-a… Nadalje, u Češkoj je olakšano pokretanje poslovanja te postoji uglavnom otvoreno tržište s visokom investicijskom i financijskom slobodom.

Pročitajte i ovo:
Europska komisija objasnila zašto Hrvatska sporo napreduje
Po ekonomskoj slobodi u EU od Hrvatske gora samo Grčka