Adris
Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adrisa / Izvor: Adris

Već tjednima se priprema konzorcij Adris Grupe i Lukšić Grupe za preuzimanje Agrokora. U čitavoj bi operaciji sudjelovali i hrvatski mirovinski fondovi, neslužbeno doznaje ljubljanski Dnevnik.

Dnevnik navodi da je u tijeku prijenos vlasništva i imovine Agrokorovih solventnih tvrtki poput Leda, Jamnice, Zvijezde, Konzuma i drugih te Agrokorove imovine i nekretnina na nizozemsku tvrtku Aisle HoldCo kao krovnu kompaniju cijele skupine Agrokor. Vrijednost te imovine iznosi tri milijarde eura, procjenjuje list.

Prijenos imovine na novi Agrokor, kojim će se upravljati iz Nizozemske, planiran je do ožujka iduće godine, objavio je SEEbiz.

Mirovince još nitko nije kontaktirao

Interes Adrisa za preuzimanje Agrokora nije iznenađenje. Iznenađenje je, međutim, pojava Lukšića u igri. Kako neslužbeno doznaje SEEbiz, na odluku Lukšić Grupe za ulazak u konzorcij koji planira preuzeti Agrokor, utjecalo je njihovo nezadovoljstvo situacijom u hotelskom biznisu koji bi se navodno uskoro mogao naći na prodaji.

Informaciju o sudjelovanju mirovinskih fondova u preuzimanju Agrokora danas nam, međutim, predstavnici fondova nisu potvrdili. Kako smo neslužbeno saznali, mirovince još nitko nije kontaktirao oko sudjelovanja u toj operaciji, “što ne znači i da neće”.

Ističu da će odluku o eventualnom sudjelovanju u domaćem konzorciju koji se sprema na preuzimanje Agrokora, svaki fond donijeti samostalno, ovisno o vlastitoj procjeni isplativosti cijele operacije i o prijedlogu koji će im se staviti na stol. Zasad takvog prijedloga, kazali su nam, nema.

Sberbank prikuplja ponude

Sberbank je prije nekoliko tjedana potvrdio kako su počeli prikupljati ponude za prodaju svog udjela u Agrokoru. Maksim Poletaev, savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka, kazao je kako je Sberbank već počeo dobivati ponude za svoj udio od različitih fondova iz SAD-a, Kanade i UK-a, prenosi Reuters.

“Sve će ovisiti o cijeni, za sada razmatramo ponude”, kazao je Poletaev. Dodao je da je Sberbank u razgovorima s raznim investitorima koji bi mogli sudjelovati u refinanciranju Agrokorova duga, piše SEEbiz.

Postignutom nagodbom u Agrokoru Sberbank je postao najveći dioničar s 39,2 posto udjela. Ruska banka je do dominantnog udjela došla nakon kreditiranja bivšeg vlasnika Ivice Todorića, kojem je pozajmila više od 1,1 milijarde eura.

Drugi najveći vlasnički udjel, 29,4 posto, drže obvezničari koje predvodi famozni fond Knighthead iz SAD-a, dok je 15,3 posto u vlasništvu domaćih banaka.

Značajnije udjele imaju ruska banka VTB (7,5 posto) te domaći dobavljači (4,7 posto) među kojima najveće pojedinačne udjele imaju Adris grupa (1,4 posto), Franck (1,3 posto) te Saponija i Sokol Marić, svaki s po 0,6 posto udjela.

EBITDA Agrokora 1,7 milijardi kuna

adris

Do 10. prosinca ove godine kompanije iz sustava Agrokora ostvarile su gotovo 20 milijardi kuna prihoda, pri čemu EBITDA za razdoblje iznosi milijardu i 708 milijuna kuna i na razini je planiranih vrijednosti, objavio je Agrokor.

Najveći doprinos operativnom rezultatu dale su kompanije iz područja Prehrane čija je EBITDA-a bila za gotovo 70 milijuna kuna veća od plana te Maloprodaja i veleprodaja koja je imala 28,7 milijuna kuna ili 7,2 posto veću EBITDA od planirane.

Konzum je u prvih deset mjeseci ove godine premašio plan prihoda od prodaje za 1,2 posto, dok je prihod od prodaje u maloprodajnom poslovanju nadmašio plan za 4,4 posto na godišnjoj razini. Tako je Konzum povećao svoju EBITDA za čak 143,7 milijuna kuna u odnosu na plan, ističe se u priopćenju Agrokora.

U segmentu Prehrane u koncernu ističu Ledo i Ledo Čitluk koji su premašili plan i prihoda i EBITDA, kao i Frikom koji je imao 31 milijuna kuna veću EBITDA u odnosu na plan.

Na ukupni pad prihoda Agrokor Grupe najviše je utjecao segment Poljoprivrede, budući da se u poljoprivredi i dalje nastavio trenda pada cijena svinjskog mesa na europskoj burzi kao i pad cijena polutvrdog sira. U narednom razdoblju se, međutim, predviđa blagi rast cijena prasadi i svinjskog mesa.

Početak implementacije nagodbe u Agrokoru najavljuju za početak 2019., a očekuju da će biti dovršen u prvoj polovici godine.