prihodi
Foto: Dalibor Dobrić

S 1. travnjem Agrokor postaje Fortenova grupa (Nova snaga), počinje implementacija nagodbe, formalno ga preuzimaju novi vlasnici i nova uprava. Stari Agrokor odlazi u povijest, ali ne i problemi. Agrokor, odnosno Fortenova i dalje ostaje prezadužena kompanija, s neodrživom odnosom duga i dobiti: na kraju 2018. dug je bio 6,3 puta veći od operativne dobiti.

Najveći akutni problem Agrokora, za koji se još uvijek ne nazire rješenje, je roll-up kredit. Do rujna Agrokor mora milijardu eura ili refinancirati ili isplatiti. Trenutno je efektivna kamatna stopa roll-up kredita 12,5 posto, u travnju će se već popeti na oko 14 posto. Nema kompanije koja može izdržati takve uvjete financiranja, niti biznisa koji može generirati takav profit da može servisirati toliku kamatu.

Fabris Peruško i Irena Weber, koji će koncern nastaviti voditi i nakon 1. travnja kao izvršni direktori, ne kriju da je veličina tog duga na gornjoj granici onoga što kompanija može podnijeti. Uvjeravaju, međutim, da situacija nije dramatična iako su prihodi Agrokora, prema neslužbenim podacima za 2018., podbacili u odnosu na plan.

Prihodi manji od plana, podbacile poljoprivredne kompanije

Prihodi Grupe za 2018. očekuje se na razini od 5,4 milijarde eura, manji su od planiranih i čak 1,2 milijarde eura manji nego u 2016. godini (18 posto). No, operativna dobit je za trećinu viša nego što je bila prije dvije godine. Prema neslužbenim rezultatima koje je nedavno objavio Peruško (službena izvješća bit će poznata u travnju), EBITDA se povećala s 256 milijuna eura iz 2016. na 320 do 340 milijuna eura u prošloj godini.

Prema onome što je izjavila Weber (u intervjuu Jutarnjem listu) Fortenova planira razinu omjera EBITDA (profit prije kamata, poreza na dobit i amortizacije) i duga ispod jedan prema pet tek za dvije do tri godine. Takav omjer duga i profita još uvijek je prerizičan, govori o prezaduženosti kompanije, ali ga u koncernu smatraju velim uspjehom, pogotovo u odnosu na stari, Todorićev Agrokor, koji je bankrotirao s 30 puta većim dugom od operativne dobiti.

Peruško i Weber objašnjavaju da poslovni rezultati nisu slučajnost, nego su rezultat zaokreta u strategiji: fokus je sada na povećanju profitabilnosti i podizanju razine efikasnosti poslovanja, prvenstveno u maloprodaji, veleprodaji i poljoprivredi. To znači da grupu tek čeka jače restrukturiranje, osobito poljoprivrednih kompanija koje su podbacile i u prihodima i u dobiti u odnosu na plan.

I dalje visok trošak financiranja

Povećanje profitabilnosti nije, međutim, moguće, bez refinanciranja roll-up aranžmana koji ne ostavlja nikakvog prostora za investiranje u razvoj. Tko će ga refinancirati i po kojim uvjetima? To se još uvijek ne zna. U koncernu ne otkrivaju nikakve detalje. Kažu da su razgovori u tijeku. U intervjuima kojeg su dali proteklog tjedna vodećim dnevnim novinama, Peruško i Weber su tek otkrili, da s vlasnicima nisu razgovarali da oni refinanciraju aranžman. Kao potencijalni kreditori još uvijek se spominje samo američki investicijski fond HPS Investment Partners koji je navodno zainteresiran i za vlasničko preuzimanje Fortenove.

Što se tiče troška refinanciranja, on će i dalje ostati visok. U koncernu sasvim realno očekuju da će kamatna stopa i dalje biti veća od one koje se trenutačno ugovara na tržištu i veća od one koje dobiva konkurencija (8-9 posto?). Visina ugovorene kamate otkrit će stupanj (ne)povjerenja financijaša u stvarni spas koncerna i šansu Agrokora/Fortenove da izbjegne (novi) bankrot.

Pročitajte i ovo:
Američki investicijski fond želi kupiti Agrokor?
Agrokor zemlju prenio na zrcalne tvrtke, poljoprivrednici zazivaju DORH