prihodi
Izvor: Licencirana fotografija Agrokor

Prema revidiranim konsolidiranim rezultatima Grupe koje je izvanredna uprava objavila je u utorak, Agrokor je u 2018. ostvario snažan rast operativne dobiti koja je na kraju godine iznosila oko 2,4 milijarde kuna, što je za 22 posto ili 427 milijuna kuna više nego u godini ranije.

Iako je iskazao snažan rast operativne dobiti, Agrokor je i prošlu godinu poslovao s gubitkom. Istina, on je daleko manji nego krajem 2017. kada je iznosio oko šest milijardi kuna. Krajem prošle godine, neto gubitak je smanjen na 1,4 milijarde kuna.

Lani je pala i vrijednost ukupne Agrokorove imovine za gotovo 3,6 milijardi kuna, na 31,7 milijardi, dok je ukupni kapital Grupe pao u još deblji minus, s negativnih 20,4 milijardi kuna iz 2017. na minus 22,3 milijarde kuna krajem 2018.

Ukupne obveze koncerna smanjene su, pak za oko 1,7 milijardi kuna, na 54 milijarde. Glavnina toga odnosi se na kratkoročne obveze (46,7 milijardi), dok su dugoročne obveze krajem 2018. iznosile oko 7,3 milijarde kuna.

Iz operativne dobiti isključeni troškovi restrukturiranja

Da bi se bolje razumjela težina situacije u Agrokoru / Fortenova Grupi valja napomenuti da je operativna dobit iskazana kao normalizirana EBITDA, odnosno 2,4 milijarde kuna operativne dobiti posljedica su isključenja iz poslovnih rezultata troškova restrukturiranja i jednokratnih stavki, odnosno poslovnih događaja koji nisu dio osnovne djelatnosti poduzeća. Drugim riječima, Grupa se poslužila (uobičajenim) računovodstvenim metodama prilikom iskazivanja normalizirane EBITDA-e.

“Rast operativne dobiti izravan je rezultat mjera restrukturiranja koje su u svim poslovnim segmentima Grupe poduzete i na prihodovnoj i na troškovnoj strani”, navodi se u priopćenju, uz opasku da opseg konsolidacije obuhvaća 108 društava u kojima Agrokor ostvaruje kontrolu, od čega su 53 u Hrvatskoj.

Izvanredna uprava je objavila da su financijski izvještaji izrađeni na način da pretpostavka vremenski neograničenog poslovanja nije zadovoljena. Ta je opaska vrlo značajna, vezana je uz međunarodne revizijske standarde i, pojednostavljeno rečeno, ukazuje na nesposobnost kompanije da podmiruje svoje obveze u normalnom tijeku poslovanja.

U rujnu dospijeva roll-up kredit od milijardu eura

U priopćenju Izvanredna uprava nije navela razloge zbog kojih nije zadovoljeno načelo neograničenog poslovanja, ali se može pretpostaviti da se radi o neizvjesnosti refinanciranja roll-up kredita.

Najveći akutni problem Agrokora, sada Fortenova Grupe, je roll-up kredit od milijardu eura kojeg Grupa do rujna ove godine mora ili refinancirati ili isplatiti. Prema nedavnim medijskim napisima kamatna stopa se u travnju popela na vrtoglavih 14 posto.

Krajem veljače ove godine iz Agrokora su objavili da je refinanciranje roll-up kredita izvjesno te da će “SPFA kredit biti refinanciran kada nova kompanija počne s radom”. Refinanciranje toga kredita Izvanredna uprava je u jučerašnjem priopćenju navela kako prioritet kompanije za ovu godinu, uz opasku da su procesi refinanciranja SPFA kredita već započeli.

Poljoprivrednim poduzećima prihodi pali gotovo za 19 posto

Agrokor je u 2018. godini ostvarila ukupno 38,8 milijardi kuna konsolidiranih prihoda, što je 712 milijuna ili 1,8 posto manje nego u godini ranije. Prihodi su pali u sva tri Agrokorova segmenta – trgovini (Maloprodaja i veleprodaja), poljoprivredi i prehrambenoj industriji (segment Prehrana).

Najveći utjecaj na pad ukupnih prihoda imao je pad prihoda segmenta Poljoprivreda za čak 18,6 posto u odnosu na 2017. Ukupni prihodi Agrokorovih poljoprivrednih poduzeća – VUPIK-a, PIK Vinkovci i Belja – lani su iznosili 2,34 milijarde kuna, 535 milijuna manje nego prethodne godine.

“Pad prihoda posljedica je smanjenog trgovanja poljoprivrednim kulturama, a pale su i prodajne cijene tovljenika, polutvrdog sira i šećerne repe”, objašnjava se u priopćenju.

prihodi
Izvor: Agrokor

Konzum povećao prihode, gubitak tržišta u Srbiji i Crnoj Gori

Segmentu Maloprodaje i veleprodaje – Konzum, Mercator, Tisak i Velpro – prihodi su pali za 3,9 posto, odnosno za 1,17 milijardi kuna, tako da je taj segment u 2018. ostvario 29 milijardi kuna prihoda od prodaje.

Pad prihoda maloprodaje u prvom je redu posljedica gubitka tržišta u Srbiji i Crnoj Gori gdje je konkurencija iskoristila priliku (u Srbiji je to bio Lidl). U Sloveniji je Mercator ostvario približno iste prihode kao i u 2017., dok je Konzum ostvario rast poslovnih prihoda (ne navodi se koliko), unatoč tome što je zatvorio 80 prodajnih mjesta.

“Poboljšanje rezultata poslovanja Konzuma tijekom 2018. u odnosu na prethodnu godinu većinom je uzrokovano višim profitnim maržama koje su ostvarene optimizacijom proizvodnog asortimana”, kažu u Agrokoru.

Konzum i Mercator bili su najveći generatori rasta operativne dobiti Grupe u prošloj godini – njihova operativna dobit porasla je za 618 milijuna kuna, dok je operativna dobit cijelog segmenta Maloprodaje i veleprodaje porasla za 681 milijun, na 1,2 milijarde kuna.

Radi se o rastu od 133 posto u odnosu na 2017. godinu, što u Agrokoru objašnjavaju striktnijim upravljanjem troškovima, marketinškim aktivnostima i optimizacijom prodajnog asortimana.

Oporavak Leda, PIK Vrbovca, Frikoma…

Prehrambena industrija Agrokora – Ledo, Jamnica, Zvijezda, Dijamant, Frikom, PIK Vrbovec i ostali – ostvarili su ukupni prihod od oko devet milijardi kuna, 106 milijuna kuna (1,2 posto) manje nego godinu dana ranije. Utjecaj na to je imao blagi pad prihoda segmenta pića najvećim dijelom zbog smanjenja volumena distribucije, te pad prihoda u Dijamantu zbog vrlo niske prodajne cijene ulja na tržištu u Srbiji tijekom 2018. godine.

Najbolje rezultate u segmentu Prehrana imao je, čini se, PIK Vrbovec koji je lani povećao prodaju svježeg mesa za šest posto, a mesnih prerađevina za pet posto. Ta je kompanije ostvarila EBITDA maržu od 8,8 posto, što je znatno više, ističu u Agrokoru, od prosječne EBITDA marže ostalih mesnih industrija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Oporavili su se i Frikom te Ledo koji je u 2017. bio u krizi, kada je ostao bez dovoljno sirovine za pravovremenu pripremu za turističku u sezonu. Lani su te dvije kompanije ostvarile značajniji rast prihoda, dok je Frikom zbog povećane prodaje sladoleda i povećane efikasnosti ostvario najveći porast operativne dobiti, navodi se u priopćenju Izvanredne uprave.

Ukupna operativna dobit segmenta Prehrane bila je tri posto veća nego godinu ranije i iznosila je ukupno 1,2 milijardi kuna, dodaje se.

Iz objavljenog šturog izvješća o poslovanju Agrokora može se zaključiti da koncern i dalje posluje s negativnim radnim kapitalom (kratkoročne obveze su bile za oko 35,9 milijardi kuna veće od vrijednosti kratkotrajne imovine), što ukazuje da novi menadžment Fortenove ima još puno posla na restrukturiranju. Prema nedavnoj izjavi izvršne direktorice Grupe Irene Weber, proces restrukturiranja mogao bi potrajati još dvije do tri godine.

Pročitajte i ovo:
Agrokoru gori pod nogama – dug šest puta veći od operativne dobiti