Albert Gajšak
Albert Gajšak / Izvor: Facebook stranica Alberta Gajšaka

Albert Gajšak, čudo iz Karlovca, kako ga vole titulirati, opet obara rekorde. Tvorac konzole MAKERbuino, pokrenuo je u srijedu, 10. listopada, na Kickstarteru crowdfunding kampanju za svoj novi projekt MAKERphone. Cilj mu je bio prikupiti najmanje 15 tisuća dolara u kampanji koja traje do 20. studenoga.

Za ostvarenje cilja trebalo mu je – 7 sati i 45 minuta. Jutros, 11. listopada, brojač na platformi pokazivao je brojku veću od 35.000 američkih dolara. Više od 224 tisuće kuna prikupljenih u prva 24 sata kampanje.

MAKERphone drugi je proizvod mladog karlovačkog poduzetnika Alberta Gajšaka i njegova druga, očito izuzetno uspješna, Kickstarter kampanja. Lansirao ju je na svoj 18. rođendan.

Uspješan start iz srednjoškolskih klupa

Gajšak je lani, još kao srednjoškolac, osnovao startup CircuitMess. Trenutačno zapošljava sedam ljudi.

Stvorio je prvu hrvatsku ručnu gaming konzolu MAKERbuino, koju svaki korisnik sastavlja sam kod kuće i o kojoj su mediji pisali kao o jednoj od najvećih vijesti iz svijeta inovacija u Hrvatskoj. Lansirao ju je lani te u mjesec dana prikupio za nju više od 100.000 dolara i tako napravio jednu od najuspješnijih domaćih Kickstarter kampanja dosad.

MAKERphone je nastavak poznatog projekta MAKERbuino. Riječ je o potpuno funkcionalnom mobilnom telefonu kojeg korisnik sam sastavlja i kodira, po istom principu koji je primijenjen na konzoli MAKERbuino. Ima sve osnovne funkcije mobilnog telefona – govorne pozive, slanje tekstualnih poruka, igranje jednostavnih igrica, slušanje glazbe, povezivanje s Wi-Fi mrežom.

Pametni telefon kojeg sami sastavljate

Poseban je po tome što se isporučuje u obliku komponenti koje korisnik sam treba sastaviti sljedeći upute. Mobitel treba i programirati, također prema uputama. Nakon programiranja korisniku je na raspolaganju potpuno funkcionalni pametni telefon.

Korisnik svoje znanje iz programiranja može provjeriti prilagođavajući postojeće ili kreiranjem vlastitih igrica i aplikacije koristeći programe u programskom jeziku Python i Scratch, te aplikacije za softversku platformu Arduino, objašnjavaju u CircuitMessu.

Uređaj je prilagođen za djecu stariju od 11 godina, a očekivano vrijeme potrebno za sastavljanje je oko 7 sati. Broj komponenti koje treba spojiti je nešto veći nego za MAKERbuino, no samo sastavljanje nije kompliciranije.

“Pomoću MAKERphonea želimo pokazati ljudima da sastavljanje takvog uređaja nije komplicirano i da svatko od nas može složiti takav uređaj”, rekao je Albert Gajšek prilikom pokretanja kampanje.

Albert Gajšak
Albert Gajšak / Izvor: Facebook stranica Alberta Gajšaka

Veliki uspjeh s igraćom konzolom

Pažnju šire javnosti Gajšak je privukao prije otprilike godinu i pol kada je još kao srednjoškolac lansirao MAKERbuino, 8-bitnu igraću konzolu baziranu na Arduino open source platformi. Konzola je nalik kultnom Gameboyu, a tiskana pločica u njoj, komad elektronike koji je srce sustava, Gajšakov je dizajn i zaštićeni patent.

U prvoj Kickstarter kampanji prikupio je 100.000 dolara za svoj uređaj, što ga je iznenadilo. “Nisam to očekivao. Zadali smo si cilj da u 30 dana prikupimo 10.000 dolara, ali taj iznos smo dosegli u prva tri dana”, izjavljivao je tada Gajšak kojemu je u to vrijeme glavni zadatak, osim lansiranja svog izuma, bio završetak srednje škole i polaganje mature.

Njegovu prvu kampanju podržalo je više od 1500 ljudi, među kojima su i poznate ličnosti kao što su Nenad Bakić, voditelj projekta ‘STEM revolucija u Hrvatskoj’ te Roman Ribarić, direktor Croteam, najvećeg hrvatskog studija videoigara.

CircuitMess je dosad prodao 6000 komada MAKERbuina, a 95 posto njih otišlo je u izvoz. Ima više od 20 distributera na dvadesetak tržišta, a u prodaji je i preko Amazona, eBaya i drugih velikih online trgovina.

MAKERphone stiže u ožujku 2019.

U Circit Messeeu kažu da su prodajom konzola MAKERbuino i prikupljanjem povratnih informacija od korisnika mnogo naučili, a to iskustvo su iskoristili kako bi napravili nekoliko bitnih preinaka za mobitel.

U odnosu na današnje pametne mobitele, MAKERphone ima znatno jednostavniji hardver, ali se može standardno koristiti za telefoniranje. Ima dual-core procesor, TFT LCD ekran veličine 128×160 piksela, podržava GSM, Wi-Fi, Bluetooth Low Energy i SD karticu do 128 MB. Sadrži i antenu, zvučnike i prozirno kućište.

Na pokrenutoj Kickstarter crowdfunding kampanji dostupni su osnovni paket MAKERphonea koji sadrži samo dijelove za mobitel i cijena mu je 89 dolara (limitirana ponuda), paket sa svim dijelovima i setom alata potrebnim za sastavljanje za 119 dolara pa sve do bogatijih paketa s većim brojem uređaja, dodatnom opremom, alatom i edukacijskim materijalima. U ponudi je i već sastavljeni MAKERphone za 99 dolara.

Isporuka MAKERphonea najavljena je za ožujku sljedeće godine.

Pročitajte i ovo:
Startup Factory za inovativne poduzetnike osigurao 800 tisuća kuna
Svaki drugi startup u Hrvatskoj razvija usluge temeljene na umjetnoj inteligenciji