prihodi
Izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber / Snimio: Dalibor Dobrić

Američki sud je u postupku po Poglavlju 15, međunarodnom insolvencijskom postupku, izdao pisano mišljenje kojim je u Sjedinjenim Američkim Državama potvrdio priznanje postupka izvanredne uprave i nagodbe u odnosu na Agrokor i njegova povezana društva, priopćili su danas iz Agrokora.

Sud je u mišljenju odobrio zahtjev Agrokora za priznanjem u širem opsegu nego što je to prvotno odlučeno na ročištu, tj. prihvatio je zahtjev Agrokora da se nagodba prizna u cijelosti te rješenje izričito uključuje i dio nagodbe koji ima utjecaja na dug Agrokora i njegovih povezanih društava za koji je mjerodavno englesko pravo.

Američki sud u cijelosti prihvatio nagodbu

“Cjelovitim priznanjem, u čije smo stjecanje uložili posebne napore, stečena je pravna zaštita kako od pokretanja bilo kakvih drugih postupaka radi naplate u SAD-u, tako i od svih zahtjeva za naplatom duga prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima na njihovoj imovini koja se nalazi u SAD-u, što smatramo velikim uspjehom na korist svih vjerovnika i zaposlenika”, prokomentirao je izvanredni povjerenik Fabris Peruško.

Rješenjem Stečajnog suda SAD-a je određeno da će nagodba postati pravomoćno priznata u SAD-u kada postane pravomoćna u Republici Hrvatskoj, što je također ispunjeno rješenjem Visokog trgovačkog suda od 26. listopada 2018. godine.

Priznanje postupka izvanredne uprave nad Agrokorom i ovisnim i povezanim društvima kao insolvencijskog postupka pred sudovima Sjedinjenih Američkih Država još je jedna u nizu međunarodnih potvrda postupka izvanredne uprave nad Agrokorom, ističe se u priopćenju.

Međunarodna potvrda

Naime, dodaju, Visoki sud Engleske i Walesa je 9. studenoga 2017. godine Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku prihvatio kao insolvencijski postupak koji se priznaje u Engleskoj i Walesu.

To je isto za područje Švicarske učinio i švicarski sud 2. veljače 2018. godine.

Posebno je značajno da je Zakon, zajedno sa Stečajnim zakonom, u srpnju 2018. godine Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća uključen u popis nacionalnih zakona koji se priznaju kao insolvencijski postupci na cijelom području Europske unije, navode u Agrokoru. Podsjećaju i da je Ustavni sud Republike Hrvatske 8. svibnja ove godine Zakon ocijenio sukladnim s Ustavom RH.

Podsjećamo, lex Agrokor nisu priznali samo sudovi u BiH i Srbiji, te u Sloveniji u kojoj, kao članici EU, na težini dobiva uredba Europskog parlamenta i Vijeća, koju u svom priopćenju navodi Agrokor.