Azimov
Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov / Izvor: HGK

“Rusi su spremni investirati u Hrvatsku, ali ne uspijevaju jer to ne žele neki naši strateški partneri koji drže da povećavanje udjela Rusije u energetskom sektoru nije poželjno. Nažalost, ni mnogi ruski poduzetnici nisu svjesni hrvatskih ulagačkih potencijala“, izjavio je veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov na današnjoj sjednici Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Rusijom pri HGK.

Ruski veleposlanik osvrnuo se i na sankcije kazavši da su one donijele veliki pad u odnosima Hrvatske i Rusije te poručio da “moramo naučiti razvijati naše ekonomske odnose nezavisno od njih”.

Azimov o LNG terminalu i o Agrokoru

“Rusko gospodarstvo ima 50 milijardi eura gubitka zbog tih sankcija, a zemlje EU i do 200 milijardi eura. Mi želimo da ti odnosi rastu, a Amerikanci žele da se smanje kako bi oni postigli više”, izjavio je Azimov. Naglasio je kako Hrvatska živi od ruskog plina (uvezli smo više od 2,5 milijardi metara kubnih samo u prošloj godini) i poručio da će se njegova isporuka nastaviti, unatoč najavama izgradnje LNG terminala na Krku kojeg vidi kao zdravu konkurenciju.

“Sve što želimo je fer konkurencija. LNG terminal se ne može natjecati s ruskim plinom: on je jeftiniji, pouzdaniji i kvalitetniji”, smatra Azimov.

Na pitanje novinara o planu Sberbanka i potencijalnoj prodaji udjela u Agrokoru, Azimov je kazao da je njihov glavni cilj bio je spasiti kompaniju, stabilizirati situaciju u njoj i restrukturirati je. “Svi ti ciljevi su ispunjeni”, rekao je i dodao da se veleposlanstvo ne bavi pitanjem prodaje vlasničkog udjela u koncernu te da je to korporativno pitanje između Sberbanka i Agrokora.

Inače, Predstavništvo HGK u Moskvi ove je godine pojačalo suradnju sa Sberbankom tako da je omogućilo umrežavanje hrvatskih tvrtki s više od 110 milijuna klijenata te ruske banke. Direktor predstavništva Jakov Despot najavio je otvaranje baze podataka preko koje će se moći pretraživati potencijalni partneri ne samo u Rusiji, već i u drugim zemljama.

Azimov
Sjednici Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Rusijom / Izvor: HGK

Hrvatska i Rusija povećale robnu razmjenu

Prema podacima HGK, gospodarski odnosi između Hrvatske i Rusije stabilizirali su se i zadnjih godina polako, ali sigurno rastu. U 2017. godini ukupna robna razmjena je iznosila 540 milijuna dolara, što je otprilike na istoj razini kao i u 2016. godini, a ukupna robna razmjena za jedanaest mjeseci prošle godine iznosi 601 milijun dolara, što je porast od 16 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

Na Poslovnom vijeću, na kojem su se okupili predstavnici šezdesetak hrvatskih tvrtki koje već posluju u Rusiji ili su zainteresirane za širenje tamo, predsjednik HGK Luka Burilović rekao je kako veliki potencijal za rast suradnje s Rusijom imaju farmaceutika, graditeljstvo, strojogradnja, turizam, prehrambena industrija i energetika.

O poslovanju u Rusiji detaljnije je govorio Marinko Došen, novi predsjednik Poslovnog vijeća i predsjednik Uprave AD Plastik, tvrtke s 25 godina iskustva na ruskom tržištu. AD Plastik u Rusiji ima dvije tvornice s 800 radnika i na ruskom tržištu ostvaruje četvrtinu svojih ukupnih prihoda (45 milijuna eura).

Član Uprave Končara Stjepan Dragičević izjavio je pak kako su oni već dugi niz godina prisutni na ruskom tržištu, ali da im je prodaja tamo u posljednjih nekoliko godina osjetno pala, s 10 milijuna eura na 10 milijuna kuna, pa se stoga okreću nekim novim tržištima.