utjerivači dugova
Izvor: HUAN

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je u utorak da će njegov resor u sklopu projekta Start, koji provodi Ministarstvo gospodarstva, biti spreman omogućiti poslovnim ljudima jednostavniji ulazak u poslovni svijet.

Za razliku od aktualnog procesa osnivanja trgovačkog društva, gdje poslovni ljudi trebaju proći više administrativnih prepreka, tvrtku će kroz projekt Start ubuduće na svojevrstan način moći osnovati u svojoj sobi, rekao je Bošnjaković.

Ukidanje administrativnih barijera

“To je dio projekta Start, mi želimo da se što je moguće više poslovnim ljudima pojednostavi ulazak u svijet poslovanja, što znači da se sve administrativne barijere koje su pred njima maksimalno pojednostave”, kazao je Bošnjaković na poslovnom ručku u organizaciji Američke gospodarske komore (AmCham), piše Tportal.

Sadašnji složeni proces osnivanja poduzeća predviđa niz koraka, od odlaska javnom bilježniku, potpisivanja raznih isprava koje treba dostaviti sudu, do čekanja na rješenje suda, odlaska u Hrvatski zavod za statistiku, otvaranja računa i rješenja o ispunjavanju uvjeta.

>> Osnivanje poduzeća u 11 jednostavnih koraka

Namjera je ubrzati proceduru, što znači da trgovačko društvo možete na svojevrstan način osnovati u svom stanu, digitalnim putem popuniti obrasce koji će biti pred vama, to će digitalno doći na sud, sud će donijeti odluku o registraciji i nakon toga sve ide na puno jednostavniji način, kazao je ministar.

Digitalno pravosuđe

Upitan hoće li se taj postupak početi primjenjivati od 1. studenoga, Bošnjaković je uzvratio da je pravosuđe i sad spremno. Tu se mora uskladiti cijeli niz projekata, ali mislim da će svi biti spremni, kazao je.

Također je rekao da stvaraju digitalno pravosuđe i da su trgovački sudovi stvorili uvjete da svi sudionici postupka međusobno komuniciraju. Bošnjaković je najavio da bi od 1. siječnja trebao započeti s radom i Visoki kazneni sud, razmatra se nekoliko lokacija, a zasad je ideja da njegova lokacija bude na Zrinjevcu, gdje se uređuje potkrovlje od tisuću kvadrata.

Na tom sudu, najavi je, neće biti na tisuće predmeta jer neće biti preuzimanja predmeta koji su u tijeku nego onih koji će tek doći, piše Tportal.

Pročitajte i ovo:
Osnivanje poduzeća od danas moguće sa samo 5.000 kuna, jeftinija i likvidacija