utjerivači dugova
Izvor: HUAN

Uskoro će biti moguće osnovati poduzeće bez odlazaka na trgovački sud, bez javnog bilježnika, bez obijanja pragova županijskih ureda za gospodarstvo, bez administrativnih troškova, obilaženja institucija i trošenja vremena, najavio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Jednostavniju online proceduru osnivanja za d.o.o., j.d.o.o i obrte u rujnu je najavilo Ministarstvo gospodarstva koje je predviđalo samo jedan e-postupak u trajanju od najviše tri dana.

Čini se, međutim, da se Vlada odlučila na još radikalnije izmjene nakon kojih će se osnivanje društava i obrta moći obaviti u jednom danu, bez nepotrebnog administriranja i velikih troškova.

HGK preuzima registiranje djelatnosti

Kako piše Jutarnji list, do kraja godine Vlada će u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene Zakona o trgovačkim društvima koje uvode osnivanje poduzeća putem sustava e-građanin. Također, registriranje djelatnost više se ne bi radilo na sudu, nego u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Velika novost predviđa se i za temeljni kapitalpoduzetnik ga neće morati odmah prilikom registracije poduzeća, nego će ga moći uplatiti u roku od godinu dana nakon osnivanja.

“Sada ljudi prilikom registracije firme navedu niz najrazličitijih djelatnosti kako bi izbjegli troškove i dugotrajne procedure ako im se dogodi da se prestanu baviti jednom djelatnošću i prijeđu na drugu. Ovime bi se to izbjeglo i Hrvatskoj gospodarskoj komori će se prijaviti samo ona djelatnost kojom će se tvrtka doista baviti.

Ako se za neko vrijeme prestane baviti time, i počne nečim drugim, jedina je obaveza poslati obavijest o tome Gospodarskoj komori bez ikakvih drugih procedura, i bez troškova”, najavio je ministar Bošnjaković.

Osnivanje poduzeća bez javnobilježničkih troškova

Iz procedure osnivanja poduzeća i promjena djelatnosti potpuno bi se izbacili javni bilježnici, njihove takse i potvrde, kao i sud te različita odobrenja.

HGK, koji bi vodio registar djelatnosti, imao bi obavezu informaciju o tome čime se bavi nova firma poslati svim inspekcijama i institucijama, čijem nadzoru podliježe novo društvo ograničene odgovornosti.

“Doslovno će se nakon zakonskih izmjena moći danas osnovati firma, a već sutra može početi raditi. Želite li, primjerice, otvoriti restoran, na administraciju ćete potrošiti toliko vremena koliko vam je potrebno da u svojoj dnevnoj sobi ispunite obrasce u sustavu e-građanin. Već sutradan možete početi raditi u tom restoranu”, kaže Bošnjaković.

Na primjeru otvaranja restorana, Bošnjaković je pojasnio kako se prije početka rada neće morati prijavljivati prostor županijskim uredima za gospodarstvo o čekati dozvole za rad, već će se odmah nakon registracije društva moći početi raditi.

To, međutim, ne znači da se takvi uvjeti neće morati ispuniti. “Poduzetnici moraju znati da im već sutradan može doći inspekcija i ispitati ispunjavaju li sve zadane kriterije”, upozorio je Bošnjaković.

“Ove izmjene bi trebale predstavljati veliko olakšanje za poduzetnike, ali i rasteretiti sud. Cijeli postupak se pritom bitno pojeftinjuje i iz njega se eliminira birokracija”, izjavio je Bošnjaković za Jutarnji list.

Pročitajte i ovo:
Osnivanje poduzeća od 2019. u dva, tri klika