burza
Foto: Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze

Zagrebačka burza zbog neispunjavanja obveza transparentnosti donijela je odluku o prestanku uvrštenja izdavatelja Dalma d.d., Imunološki zavod d.d., Jadran film d.d. i Tankerkomerc d.d. Zadnji dan trgovanja dionicama navedenih društava bit će 21. lipnja ove godine, objavila je Burza.

Ovo je prvi put da je ZSE donijelo odluku o izbacivanju dionica nekog poduzeća, a ova četiri društva isključena su Burze zbog neobjavljivanja financijskih izvješća.

Burza provjerava izdavatelje svakih šest mjeseci

Kako je na svojim službenim stranicama pojasnila ZSE, sukladno Pravilima Burze, svakih šest mjeseci vrši se periodični pregled radi utvrđivanja ispunjavaju li izdavatelji obveze propisane Pravilima i drugim aktima.

S obzirom na to da je tijekom razmatranja ispunjavanja navedenih obveza utvrđeno da predmetni izdavatelji nisu ispunjavali propisane obveze, sazvana je i sjednica Odbora za mjere zaštite tržišta kako bi se donijeli zaključci o daljnjem postupanju.

S obzirom na stanje utvrđeno tijekom pregleda ispunjavanja obveza, ponašanje izdavatelja tijekom provedbe postupka, mišljenje Odbora za mjere zaštite tržišta, razinu ozbiljnosti i učinke kršenja Pravila Burze na ulagatelje te uredno funkcioniranje tržišta, Burza je ocijenila da je u konkretnim slučajevima primjerena mjera za postupanje predmetnih izdavatelja prestanak uvrštenja, navodi se u priopćenju ZSE.

Izbačeni izdavatelji nespremni za veću transparentnost

Ističe se da narušavanje obveza transparentnosti dovodi do narušavanja standarda uređenog tržišta te posljedično povjerenja investicijske javnosti, što može uzrokovati značajnu štetu interesima ulagatelja i urednom funkcioniranju cjelokupnog tržišta kapitala.

Namjera je ovog postupanja Burze osiguranje visoke razine transparentnosti i dobrog korporativnog upravljanja, zaštita ulagatelja te zaštita integriteta tržišta, zaključuje se u priopćenju ZSE.

Kako je za Poslovni dnevnik pojasnila predsjednica Uprave Ivana Gažić, četiri izdavatelja – Dalma, Imunološki zavod, Jadran film i Tankerkomerc – identificirao kao tvrtke koje se u najvećoj mjeri nisu pridržavale svojih obveza. Kazala je da izdavatelji, ni nakon poziva Burze na očitovanje nisu pokazali ni najmanju spremnost da svoje ponašanje poprave.

Veća zaštita ulagača

Gažić je podsjetila kako u Zakonu o tržištu kapitala stoji odredba koja navodi da, ako je do isključenja financijskog instrumenta iz trgovanja došlo zbog nepoštivanja obveza prema ZTK-u ili Pravilima Burze, za štetu koju takvim isključenjem pretrpi ulagatelj solidarno odgovara kompanija i njezini članovi Uprave.

Podsjetimo, novi Zakon o tržištu kapitala donesen je polovicom prošle godine. Njegova izrada trajala je više od dvije godine budući da se radilo o najkompleksnijoj materiji u financijskom sektoru kojim se hrvatski pravni okvir uskladio s europskom direktivom MiFID II i uredbama o tržištima financijskih instrumenata. Zakonom je među ostalim veće ovlasti nadzora dobila Hanfa, u skladu sa smjernicama ESMA-e, europskog regulatora tržišta kapitala.

Kao najvažnije posljedice nove regulative najavljeno je značajno podizanje standarda pružanja usluga i informacija o uslugama te veća zaštita ulagača.

Pročitajte i ovo:
Hanfa dobila veće ovlasti, nova pravila na tržištu kapitala