carinici
Foto: Pixabay

Primjera u kojima carinici i poreznici “pečate” male radnje i obrte svakim danom je sve više, a Glas Slavonije objavio je i slučaj privremenog zatvaranja radnje s prehranom koja je otvorena prije samo nekoliko mjeseci i to uz potporu za samozapošljavanje.

Radi se, dakle, o slučaju poduzetnika početnika koji demantira tvrdnje ministra Zdravka Marića da na sitne prekršitelje nitko neće ići đonom.

“Za bagatelne prekršaje nećemo raditi pečatiranje lokala, ugostiteljskih objekata, dućana i tako dalje. Ali, evidentno je da se u ovim slučajevima ne radi samo o jednom činu neizdavanja računa od 10 ili 15 kuna, nego su mjere nadzora pokazale da je to kroz dulji niz vremena zapravo opetovani prekršaj”, izjavio je Marić prije manje od dva tjedna komentirajući slučaj privremenog zatvaranja ribarnice u Svetoj Nedelji Ivanke Gabrica.

Kao što su mediji opširno izvještavali, ribarnica Gabrice zatvorena je na 15 dana nakon što je inspektorima prodala pola kilograma miješane ribe, ali im nije izdala račun. Vlasnica ribarnice tvrdila je, podsjetimo, da račun nije mogla izdati zbog loše internetske veze, a inspektori su je osim pečaćenjem ribarnice kaznili i novčanom kaznom.

Radnja početnika zatvorena na 15 dana

Sličnih slučajeva u proteklih mjesec dana bilo je više i uglavnom se radilo o ne izdavanjima računa na manje iznose ili o manjkovima u blagajni od nekoliko kuna. U slučaju o kojem piše Glas Slavonije, radi se o radnji s prehranom u Đakovu koju su carinici zatvorili na 15 dana.

Iako se radi o radnji koja je otvorena prije samo koji mjesec i to uz korištenje potpore za samozapošljavanje, Carinska uprava je kao razloge privremenog zatvaranja ove radnje navela “sustavno neizdavanje računa i neevidentiranje ostvarenog prometa”, piše Glas Slavonije.

Budući da su potpore za samozapošljavanje jedna od najpopularnijih mjera iz paketa aktivne zapošljavanja, mnogi korisnici te mjere sa zebnjom se pitaju može li situacija kao što je “češljanje” inspekcije i “pečaćenje” narušiti korištenje ove mjere, izazvati njezin prekid, povrat sredstava i slično.

carinici
Ilustracija: Pixabay

HZZ: Jasno je što je kršenje ugovora

“Vezano uz potporu za samozapošljavanje, Zavod za cijelo vrijeme trajanja ugovornih obveza prati njihovo izvršavanje. U ugovoru o dodjeli potpore jasno su naznačene situacije koje se odnose na kršenja ugovorih obveza te uslijed kojih posljedično dolazi i do potpunog/djelomičnog povrata dodijeljenih sredstava, uvećano za zateznu kamatu.

No prije pristupa raskidu ugovora i zahtjeva za povratom sredstava, Zavod traži očitovanje od korisnika o razlozima neispunjavanja obveza te se procjenjuje njegova opravdanost. Sukladno dosadašnjem iskustvu, slučajevi u kojima urgiraju inspekcijske službe rijetki su”, odgovorili su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na upit Glasa Slavonije o mogućem raskidu ugovora s korisnicima potpora za samozapošljavanje.

Iz odgovora HZZ-a može se zaključiti da Zavod ne zanimaju druge okolnosti osim onih gdje korisnik krši ugovorne obveze vezane za potporu.

“Nema automatizma, mi moramo utvrditi da je došlo do narušavanja ugovorne obveze i tek u tom slučaju prekidamo ugovor. Tu nema jednostranosti u smislu da mi raskinemo ugovor bez ikakvih konzultacija s korisnikom.

Jer, utvrdimo li da je nastupilo kršenje ugovornih obveza, prvo kontaktiramo korisnika, tražimo njegovo očitovanje i argumente, daje mu se prostor da obvezu ipak ispuni do kraja. Ako se to ne dogodi, ide raskid ugovora te povrat potpore, dijelom ili u cijelosti”, kažu u HZZ-u.

Vraćanje potpore ovisi o povredi ugovora

Raskid ugovora ovisi o povredi ugovorne obveze. U većini slučajeva radi se o povratu dijela sredstava. Povrat cijeloga iznosa zahtijeva se u slučaju da je ugovorna obveza prekršena tako da je cijeli ugovor doveden u pitanje.

Praksa govori, kažu u HZZ-u, da se kršenja vezana uz korištenje ove mjere odnose na troškovnik, na (dijelom) nenamjensko korištenje sredstava.

Osim što se moraju držati troškovnika, korisnici potpore imaju i obvezu da budu zaposleni minimalno godinu dana, da posluju 12 mjeseci – ne smiju zatvoriti u vremenu trajanja ugovorne obveze, imaju obvezu plaćanja doprinosa za sebe i drugo, piše Glas Slavonije.

Počitajte i ovo:
Ministarstvo rada najavilo dodatne mjere zapošljavanja u IT sektoru