Deranja
Gordana Deranja, predsjednica HUP-a / Snimio: Siniša Sunara

Hrvatska udruga poslodavaca će ove godine inzistirati na promjeni Zakona o radu (ZOR), bez obzira na to što ulazimo u izborni ciklus i što politika zbog toga neće biti sklona reformama, najavila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a na panelu o poduzetništvu žena kojeg je sinoć organizirala stranka Pametno.

“Svi pričamo o digitalnoj tehnologiji i modernoj ekonomiji, a ZOR nam je iz prošlog stoljeća. Imamo veliki nedostatak radne snage koju je teško aktivirati i zbog rigidnog radnog zakonodavstva. ZOR treba učiniti fleksibilnijim i izbaciti iz zakona neke odredbe koje su izvan svake pameti, a koče poduzetnike, osobito mikro i male”, kazala je Deranja i kao primjer navela obvezu evidentiranja radnog vremena i odredbe iz zaštite na radu prema kojima mikro i mali poduzetnici, čak i oni samozaposleni koji rade u vlastitom stanu za kompjutorom, moraju imati vatrogasni aparat, naljepnicu za njega i plan evakuacije iz stana.

>> Poslodavci otkrili zašto ne očekuju napredak u 2019.

Država male poduzetnike tretira kao kršitelje zakona

Deranja
Tanja Dinter Vidaković / Snimio: Siniša Sunara

Poduzetnica Tanja Dinter Vidaković upozorila je da inspektori male poduzetnike vrlo često doživljavaju kao lopove ili kršitelje zakona.

“Sigurna sam da 99 posto malih poduzetnika želi poštivati zakona, ali je problem u šumi zakona i pravilnika među kojima se teško snaći. Propisi se često mijenjaju, što nam dodatno otežava poslovanje, a poslovno okruženje čini jako nesigurnim.

Željela bih da nam država bude partner, a ne da nas kažnjava, i da se ne miješa u poduzetništvo. Nije posao države da vodi poslove poduzetnika, nego da stvara povoljnu poduzetničku klimu”, kazala je Dinter Vidaković uz koju su svoja poduzetnička iskustva opisale i Ivana Šoljan, Viktorija Knežević te Diana Kolbas Dešković.

Žene u poduzetništvo često ulaze iz nužde

Istaknule su da je u Hrvatskoj svaka peta tvrtka u vlasništvu žene, dok je na razini EU u vlasništvu žena trećina poduzeća. Mnoge žena u Hrvatskoj u poduzetništvo ulaze iz nužde kao samozaposlene, nemaju u vlasništvu nekretnina pa im je veliki problem financiranje poslovanja, a zadovoljne su i s niskim prihodima, što nije smisao poduzetništva, rečeno je na panelu.

Ivana Šoljan smatra da situacija u Hrvatskoj nije puno gora nego u Europi te da je položaj žena u Hrvatskoj čak puno bolji nego u nekim drugim državama, primjerice Njemačkoj. Problem je, međutim, istaknula je, u nedovoljnom samopouzdanju žena koje se teže od muškaraca odlučuju ili na pokretanje vlastitog posla ili preuzimanje viših pozicija u korporacijama.

>> Rodna ravnopravnost u biznisu tek na papiru, žene odlučile to promijeniti

Kako brinuti o djeci i starijima i razvijati biznis

Deranja
Diana Kolbas Dešković / Snimio: Siniša Sunara

Diana Kolbas Dešković kao prepreku jačem razvoju poduzetništva žena navela je nerazvijenu infrastrukturu, osobito u manjim gradovima i mjestima u kojima nema dovoljno jaslica i vrtića. Smatra da bi o uzoru na neke druge zemlje u Hrvatskoj troškovi vrtića i pomoći u kući trebali postati porezno priznati izdatak jer to pomaže razvoju biznisa.

Deranja je naglasila manjkavu društvenu skrb za starije i nemoćne, pa se briga o njima prebacuje na žene. “To ne pogađa samo poduzetnice, nego i ostale zaposlene žene koje se tjera u prijevremenu mirovinu. Među prijevremeno umirovljenima najveći je broj žena”, upozorila je Deranja.

Pročitajte i ovo:
Ženske kvote u biznisu? Evo što kažu poslovne žene