Include
Ivan Mrvoš (u sredini), osnivač i direktor tvrtke Include sa svojim timom

Konzultantska tvrtka Sense Consulting je bila među prvim domaćim tvrtkama koje su iskoristile Funderbeam za prikupljanje kapitala. Nakon što su tako prikupili pet milijuna kuna ulagačima su najavili isplatu dividende ukupne vrijednosti 41 tisuću eura, a planiraju širenje poslovanja u Hrvatskoj i regiji.

U Includeu očekuju kako bi još tijekom ove godine mogli slijediti primjer Sense Consultinga i također isplatiti dividendu ulagačima.

“Međutim, još je rano za izlazak s bilo kakvim konkretnijim informacijama. To će prvenstveno ovisiti o realizaciji sljedeće investicijske runde, kao i o visini budućih ulaganja u nova tržišta”, rekao nam je osnivač i direktor Includea, mladi poduzetnik Ivan Mrvoš.

Include, solinska kompanija koja se bavi proizvodnjom klupa opremljenih solarnim panelima, senzorima za prikupljanje podataka i Wi-Fijem, bila je prva hrvatska tvrtka na Funderbeamu. Tijekom kampanje u ožujku prošle godine za desetak dana prikupio Include je prikupio 250 tisuća eura ulaganja, nakon čega je ciljani iznos podignut. Među ulagačima bio je i poduzetnik Nenad Bakić.

Do kraja kampanje tvrtka je prikupila 3,4 milijuna kuna, uz tržišnu valuaciju od oko 35 milijuna kuna, otkrio nam je Mrvoš.

Ulaganja moguća do milijun eura

“Najveća prednost Funderbeama svakako je ta što startupovi, male tvrtke i novi projekti imaju priliku pronaći financiranje do milijun eura. Do sada su mogućnosti financiranja u ranoj fazi bile poprilično ograničene, a većinom su se svodile ili na zaduženja u bankama ili na jako male iznose investicije od strane fizičkih osoba, odnosno poslovnih anđela.

Jedini nedostatak koji je trenutno vidljiv, a koji će zasigurno nestati u bliskoj budućnosti je proces trgovanja tokenima nakon zatvaranja sindikata. Baza investitora za sada je mala i još uvijek raste, što znači da trgovanje nije dostiglo svoj puni potencijal, a transakcije se odvijaju rijetko”, istaknuo je Mrvoš.

digitalna ekonomija
Pametna klupa Includea na zagrebačkom Bundeku

Podsjeća kako je većina tvrtki koje su započele isplatu dividende na tržištu prisutna više od 10 godina i imaju uspostavljeno poslovanje s malim, ali sigurnim rastom. “Mi smo tvrtka koja je na tržištu tek nešto više od tri godine, a prosječno kroz godine ostvarujemo rast u prihodima od preko 350 posto”, naglasio je Mrvoš.

Kako funkcionira Funderbeam

Funderbeam je globalna platforma na kojoj startup kompanije mogu prikupljati sredstva, a ulagatelji nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima koristeći sustav temeljen na tehnologiji blockchain. Osnovana je 2013. godine, kada je poslužila kako bi se prikupilo 176 tisuća eura za estonske startup tvrtke Shipitwise i SportID. Među ranim ulagačima bio je i osnivač Skypea Jaan Tallinn.

Gospodarstvo pokreću samo neki startupovi, Pribičević otkrila koji
Kako blockchain mijenja poslovne modele poduzeća

U regionalnom ogranku Funderbeam South-East Europe (Funderbeam SEE), pokrenutom 2016., Zagrebačka burza drži 20-postotni udio, dok je preostalih 80 posto u vlasništvu estonskog Funderbeama. Projekt je putem fonda Shareholders Special podržala Europska banka za obnovu i razvoj.

Putem platforme Funderbeam tvrtke mogu pokrenuti kampanju za prikupljanje dodatnih sredstava za ubrzano poboljšanje i širenje poslovanja. Pokretanje kampanje moguće je nakon što ju investicijski odbor Funderbeama, ako su materijali kvalitetno pripremljeni i nakon što tvrtka – ili Funderbeam – pronađe vodećeg ulagača i omogući određeno ulaganje u tu kampanju.

“Uobičajeni materijal koji se priprema za javnu kampanju je tri do četiri minute dug video kako bi se potencijalni ulagač upoznao s osnivačima, proizvodom, tržištem i svrhom financiranja.

Osim toga, potrebno je objasniti pojedina područja poslovanja kako bi ulagač mogao napraviti informiranu odluku o ulaganju te se obično napravi i dodatna prezentacija za ulagače”, rekao nam je za direktor Funderbeama SEE Damir Bičanić.

digitalna ekonomija
Direktor Funderbeama SEE Damir Bičanić

Tri stupa poslovanja

Funderbeam kao platforma oslanja se na tri stupa poslovanja. Prvi je besplatna inteligentna baza podataka s preko 150 tisuća startupova i preko 30 tisuća ulagača, pomoću koje korisnici – tvrtke ili potencijalni ulagači – mogu besplatno doći do informacija o pojedinim tvrtkama.

Tvrtke se mogu također registrirati i ispuniti svoj vlastiti javni profil na Funderbeamovoj bazi podataka, koja primjerice može automatski izlistati podatke o konkurentskim projektima u cijelom svijetu.

Drugi stup je prikupljanje kapitala putem crowdfundinga i privatnih investicija, a treći to što ulagači nakon investicije u startup ili razvijeno malo ili srednje veliko poduzeće mogu svojim ulaganjima trgovati preko platforme koristeći tehnologiju blockchain.

Blockchain je tehnologija koja koristi kriptografiju za zaštitu digitalnih transakcija putem decentralizirane baze podataka koju mogu pratiti svi koji su s njome umreženi.
Na platformi je do sada financirano 22 sindikata, kako se nazivaju projekti za koje se pokreće kampanja. Ukupna monetarna vrijednost svih investicija je veća od šest milijuna eura.

“Ukupna vrijednost prikupljenih sredstava puno je veća i šira od samo one monetarne. Internacionalni investitori (iz 108 zemalja) su voljni pomoći u poslovanju, a tu su i medijska eksponiranost, sekundarno tržište i mnoge druge pogodnosti”, istaknuo je Bičanić.

Uskoro kampanja za još jedan startup

Investicijski kapacitet platforme raste s brojem ulagača. “Naša baza ulagača trenutno ima preko 37 tisuća korisnika. Iako postoji sve veći interes i od strane ulagača spremnih uložiti veću svotu sredstava, fokusiramo se na kampanje u iznosima od sto tisuća do milijun eura”, naglasio je Bičanić.

Iduća kampanja bit će posvećena prikupljanju sredstava za domaći tehnološki startup. Bičanić kaže kako prije lansiranja ne objavljuju pojedinosti o pojedinoj kampanji, ali očekuje kako će prva iduća izaći unutar mjesec dana.

Do kraja godine trebale bi biti pokrenute kampanje za još dvije tvrtke.

digitalna ekonomija
Ilustracija: Fotolia

Prednosti blockchain tehnologije

U Funderbeamu koriste bitcoin blockchain tehnologiju kako bi osigurali izdavanje tzv. tokena i trgovanje njima te vodili računa o ulagačima (cap table management), za što se koristi protokol coloured coins, sitni dijelovi bitcoina na kojima su metapodaci ugrađeni i zabilježeni na blockchainu.

Na platformi Funderbeam tokeni predstavljaju digitalna prava na ugovor o investiranju između ulagača i sindikata (SPV) napravljenog za investiranje u tvrtku.

“Bitno je napomenuti da se mi ne bavimo kriptovalutama, niti ih koristimo. Koristimo blockchain tehnologiju kao tehničko rješenje jer nama i našim korisnicima omogućava sigurnost provođenja sekundarnog tržišta na našoj platformi”, napomenuo je Bičanić.

Ulaganja u tvrtke koje se nalaze u ranoj fazi poslovanja često ne uspijevaju i ulagatelji bi trebali uložiti samo sredstava koja mogu izložiti riziku gubitka. Funderbeam se po tome ne razlikuje od drugih ulaganja tog tipa.

Ne postoji jamstvo povrata uloženih sredstava, osim ako to nije izričito navedeno. Svaki ulagatelj bi trebao, prije korištenja usluga platforme i donošenja investicijskih odluka, razmotriti sve rizike povezane s ulaganjima dostupnim na Funderbeamu.