ulaganja
Foto: Fotolia

U okviru Plana ulaganja za Europu, poznatijeg kao Junckerov plan, u Zagrebu je pokrenut novi savjetodavni program Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji će pomoći poduzećima u Hrvatskoj da povećaju svoju konkurentnost.

Nakon Rumunjske, Grčke i Bugarske, gdje provode više od 100 projekata, Hrvatska je četvrta zemlja u kojoj je EBRD pokrenuo takav program za male i srednje tvrtke. Poduzeća mogu računati na savjetodavnu podršku i stručna znanja iz niza područja, među kojima su strategija, procesi, financijsko upravljanje, marketing i pristup međunarodnim tržištima.

Uvjet je da posluju najmanje dvije godine da su privatnom vlasništvu i da ostvaruju do 50 milijuna eura godišnjeg prihoda.

Mikuš Žigman najavila 13 natječaja

“Sigurno ćemo raditi s najmanje 24 tvrtki, ali vidjet ćemo kakve su potrebe, kakvi su projekti pa možda bude i nešto više tvrtki kojima budemo omogućili savjetodavne usluge i projekte“, najavila je Višnja Mrakovčić Supek, voditeljica EBRD-ova programa za savjetovanje malih i srednjih poduzeća, na jučerašnjem predstavljanju savjetodavnog programa EBRD-a.

Osim toga do kraja siječnja bit će raspisano 13 natječaja vrijednih dvije milijarde kuna, najavila je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman.

Manica Hauptman, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, istaknula je da je Hrvatska imala brojne koristi od Junckerova plana, za koji se očekuje da će potaknuti više od milijardu eura ulaganja u Hrvatsku.

“No, hrvatski građani i poduzeća od njega mogu ostvariti dodatne koristi – zajednički projekt usluga potpore pružit će prijeko potrebnu tehničku pomoć hrvatskim malim i srednjim poduzećima kako bi mogli ostvariti više ulaganja, poboljšati svoju konkurentnost i otvarati nova radna mjesta”, dodala je Hauptman.

Mreža 6000 specijaliziranih savjetnika

Za pripremu i procjenu projekata malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju će biti mreža 6000 specijaliziranih savjetnika EBRD-a sa znanjima koja su ključni mehanizam za rast i razvoj poslovanja. Srednje tvrtke moći će koristiti i usluge međunarodnog konzultanta, menadžera s više od 15 godina iskustva u industrijskim granama kojima se promotori projekta bave.

Hrvatske tvrtke već su uspješno koristile savjetodavne usluge EBRD-a. Olival je, npr., uz podršku konzultanata povećao prihode za 136 posto, broj zaposlenih za deset posto, a izvoz za čak pet puta. EBRD je pomogao i Senku koji je dobio pet novih energetski učinkovitih peći i ostvario 70 posto veći izvoz, navela je Višnja Mrakovčić Supek, voditeljica programa Savjetovanje za male i srednje tvrtke u RH.

Poticanje otvaranja novih radnih mjesta

Plan ulaganja za Europu ili Junckerov plan potiče ulaganja usmjerena na otvaranje novih radnih mjesta i povećanje rasta pametnijom upotrebom novih i postojećih financijskih sredstava. Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), središnji stup Junckerova plana, pruža jamstvo za prvi gubitak i time EIB-u omogućuje ulaganja u veći broj, često riskantnih, projekata.

Očekuje se da će projekti i sporazumi odobreni za EFSU-ovo financiranje od studenoga 2018. mobilizirati više od 360 milijardi eura ulaganja i poduprijeti oko 850 tisuća malih i srednjih poduzeća u 28 država članica.