dobavljači
Marica Vidaković, prokuristica u Krašu i predstavnica dobavljača / Izvor: Screenshot Nova TV

Dok su dobavljači Fortenove grupe, bivšeg Agrokora, od Fabrisa Peruške slušali novi prijedlog isplate graničnog duga prema kojem im je Fortenova u ovoj godini umjesto 18 milijuna eura spremna isplatiti tek pet milijuna eura, stigla je vijest da su podignute prve optužnice za prikriveno financiranje Agrokora protiv 29 osoba, među kojima je i 13 direktora tvrtki dobavljača.

Prema pisanju medija, među optuženima su odgovorne osobe u Franku, Krašu, Granoliju, Tisku, Konzumu, koje se tereti za krivotvorenje službenih i poslovnih isprava.

Direktori dobavljača optuženi zbog mjenica

Tužiteljstvo vjeruje da ima dokaze da su od 4. siječnja 2010. do 28. ožujka 2017. optuženi direktori u ime svojih firmi potpisivali mjenice što su ih izdavale tvrtke iz koncerna Agrokor. U njima je bilo neistinito navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi. Istovremeno, direktori su znali da to ne odgovara istini.

Okrivljenicima je, tvrdi tužiteljstvo, bilo poznato da mjenice nisu izdane ni za kakvu za primljenu robu već da se radi u prikrivanju ugovora o financijskom zajmu koje su upravo oni, kao odgovorne osobe, ispred svojih društava, prethodno sklopili.

Svi okrivljeni direktori su u ime svojih firmi, navodi se, potpisali ukupno 3.070 mjenica koje sadrže neistinite podatke i predali ih na otkup. Iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u ovom trenutku nije potvrđeno o kojim se točno firmama radi, no u pitanju su gotovo svi veći dobavljači Agrokora, objavio je Telegram.

>> Dobavljači Agrokora pod istragom, Vidaković prozvala državu i banke

(Opet) problemi s likvidnošću

I dok je ova vijest bila očekivana, nakon što je Državno odvjetništvo počelo istraživati dobavljače Agrokora zbog prikrivenog financiranja koncerna putem mjenica, ona koja je dospjela u javnost nakon ovotjednog sastanka Udruge dobavljača Fortenova grupe s glavnim izvrsnim direktorom grupe Fabrisom Peruškom, otkriva da Fortenova, kao i Agrokor nekad, ima problema s likvidnošću.

Podsjetimo, u nagodbi vjerovnika Agrokora uvršten je , među ostalim, dogovor po kojem će koncern više od 72 milijuna eura duga prema dobavljačima isplaćivati tijekom četiri godine pod uvjetom da Konzum postigne EBITDA veću od 38,8 milijuna eura. S obzirom na poslovne rezultate Konzuma u 2018., koji je uz Mercator bio najveći generatori rasta operativne dobiti Grupe, dobavljači su očekivali isplatu u skladu s nagodbom.

>> Agrokoru pali prihodi, rast operativne dobiti ne garantira uspjeh

Teška prijetnja dobavljača

Osim toga, Fortenova je početkom ljeta objavila da će dobavljačima isplatiti oko 17 milijuna eura nakon što se potpiše ugovor o refinanciraju roll-up kredita. Taj je ugovor potpisan prije mjesec dana. Roll-up kredit vrijedan 1,06 milijardi eura refinanciran je izdavanjem četverogodišnje obveznice u iznosu do 1,2 milijarde eura, uz osnovnu kamatu od 8,3 posto. Kreditori su HPS Investment Partners i VTB banka koji, navodno, sada ograničavaju ukupne isplate dobavljačima i Sberbanci (koja također ima poseban dogovor) na 15 milijuna eura u iduće tri godine.

Dobavljači su jednoglasno odlučili da će ići na “rušenje refinanciranja”, odnosno da će nastojati pravnim putem pobiti ugovor o refinanciranju roll-up kredita, kamena temeljca spašavanja Fortenove / Agrokora. Poručili su i da razmatraju opciju institucionalne zaštite zbog nepoštivanja nagodbe.

Pročitajte i ovo:
KPMG utvrdio kako je Todorić oštetio ostale dionike Agrokora za više od milijardu kuna
Agrokoru gori pod nogama – dug šest puta veći od operativne dobiti