dobit
Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zabe

Na prste jedne ruke mogu se nabrojiti tvrtke (i godine) u kojima je najveća iskazana dobit kompanija u Hrvatskoj bila veća od dvije milijarde kuna. U taj elitni klub sad se učlanila Zagrebačka banka, s respektabilnim plusom za 2018. godinu od 2,1 milijarde kuna, objavio je Lider koji je u suradnji s Finom sastavio listu najvećih 1000 hrvatskih kompanija.

Ukupna razlika između prihoda i rashoda u 2018. je iznosila 29 milijardi kuna, 21,3 posto više nego godinu ranije. Broj tvrtki koje su iskazale dobit porastao je s 880 na 887, i one su iskazale 34,7 milijardi plusa (u usporedbi sa 30,6 milijardi iz 2017.).

Još su dvije banke među deset najvećih dobitaša – PBZ i Erste. Pri vrhu je HT, a energetski sektor predstavljaju Ina, te dvije HEP-ove tvrtke – ODS i Proizvodnja.

Igre na sreću najprofitabilnije

Veliki profit iskazuje i jedna tvrtka koja se bavi igrama na sreću, Super Sport. Pa premda je na začelju liste deset najprofitabilnijih, taj kladioničar ima najveću profitnu maržu među najvećim kompanijama – više od 60 posto prihoda iskazao je lani kao dobit (prije oporezivanja).

Među deset kompanija koje su iskazale najveći profit osam je ‘starosjedilaca’ i cestarski dvojac novajlija: Autocesta Rijeka – Zagreb i HAC. Bez obzira na njihov račun dobiti i gubitka, iz proračuna se i dalje otplaćuju veliki krediti za gradnju autocesta.

Iz elitnog društva profitaša lani su ispali Pliva (zbog pada cijena lijekova u SAD-u i slabljenja tečaja funte) i RBA.

Agrokorove kompanije dominiraju na listi gubitaša

S druge je strane ljestvice (ne)uspjeha 111 tvrtki koje su 2018. okončale s minusom (godinu ranije bilo ih je 118). Gubitaši su lani su nabili 5,8 milijardi kuna gubitka, milijardu manje nego prethodne godine.

No, treba uzeti u obzir da lani nije na listi bilo devet Agrokorovih tvrtki koje su, naknadno se vidi, u 2017. godini iskazale 20 milijardi kuna gubitka, dok je lani, nakon vjerovničke nagodbe, to skresano na 1,88 milijardi, ističe Lider.

>> Agrokoru pali prihodi, rast operativne dobiti ne garantira uspjeh

Ipak, Agrokorove kompanije dominiraju na listi gubitaša – devet ih je među 30 tvrtki s najvećim iskazanim dubiozama.

Najveći minus iskazala je krovna tvrtka Agrokor d.d. – 948 milijuna kuna, a slijede Uljanik brodogradilište (566 milijuna), Petrokemija (471 milijun), Tehnika (286 milijuna), Konzum (284 milijuna), Tisak (253 milijuna), Dalekovod (278 milijuna), Đuro Đaković grupa (138 milijuna), Tvornica šećera Osijek (130 milijuna) i Boxmark leather (123 milijuna), navodi Lider koji je objavio i listu TOP 10 dobitaša u 2018.

dobit
Izvor: Lider / Fina