Nikola
Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesle, i Nikola Ljušev, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma / Izvor: ENT

Kompanije Ericsson Nikola Tesla i Crnogorski Telekom potpisale su u srijedu u Podgorici sporazum o suradnji vrijedan više od 50 milijuna kuna, vezanu uz novi investicijski ciklus Crnogorskog Telekoma do kraja 2021., izvijestili su iz Ericsson Nikole Tesle.

Riječ je o suradnji u području radijske pristupne mreže i mobilne jezgrene mreže te drugih značajnih projekata.

Najnovija Ericssonova rješenja

“Ovaj sporazum je važan korak Crnogorskog Telekoma na putu prema petoj generaciji mobilne komunikacije koja će donijeti novo, još atraktivnije, korisničko iskustvo kao i dobrobiti gospodarstvu te društvu u cjelini”, izjavila je Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesle.

Radijska mreža Crnogorskog Telekoma bit će modernizirana najnovijim proizvodima i rješenjima iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System) koja će podržavati postojeće tehnologije. Također će biti spremna i za nadolazeću petu generaciju mobilne tehnologije.

Navedeni sustav nudi vodeće performanse u pogledu ugljikovog otiska uz najnižu potrošnju energije, ističe se u priopćenju i dodaje kako će ova nadogradnja će građanima Crne Gore osigurati potreban kapacitet i brzine prijenosa za sve zahtjevnije mobilne aplikacije.

Crnogorski Telekom već investirao 250 mil. kuna

Nikola Tesla i Crnogorski Telekom dogovorili su i nadogradnju mobilne jezgrene mreže Crnogorskog Telekoma najnovijim Ericssonovim softverskim rješenjima. Od projekata, u narednoj godini ističe se i projekt migracije postojećeg sustava operativne podrške na najnovije Ericssonovo rješenje za nadzor i upravljanje mrežom (Ericsson Network Manager), čime će se olakšati brza reakcija na terenu i osigurati kontinuirana visoka kvaliteta usluga korisnicima crnogorskog operatora.

“U posljednje tri godine Telekom je investirao preko 250 milijuna kuna u razvoj mobilne mreže. Predvodnici smo procesa digitalizacije u Crnoj Gori i već u ovoj godini tržištu smo ponudili koncept “pametnih gradova” i inovativna sistemska rješenja koja čine život jednostavnijim i kvalitetnijim za građane, a tvrtkama i javnoj upravi omogućavaju novi nivo efikasnosti”, izjavio je Nikola Ljušev, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, prilikom potpisivanja sporazuma.

Istaknuo je kako će im nastavak suradnje s Ericsson Nikola Tesla omogućiti unapređenje performansi mreže i budući razvoj NB IoT i 5G tehnologije, a ekonomiji Crne Gore pružili nove razvojne šanse.

Pročitajte i ovo:
Ericsson Nikola Tesla otvorio R&D centar u Osijeku