Ericsson
Foto: Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesle / Izvor: licencirane fotografije kompanije

Nakon razvojnih centara u Zagrebu i Split Ericsson Nikola Tesla otvorio da danas svoj razvojno-istraživački centar i u Osijeku. U njemu radi 30 stručnjaka iz ICT sektora, a njihov bi broj u narednim godinama mogao narasti na 200. Kompanija je najavila da u narednim godinama u osječko područje planira investirati oko sto milijuna kuna.

“Umjesto da mladi odlaze iz Slavonije, svijet na velika vrata dolazi u Slavoniju. Za to će se pobrinuti naši ICT veleposlanici jer su povezani sa svim zemljama i stručnjacima u globalnom Ericssonu. To je najbolja poruka koju danas šaljemo”, izjavila je Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle, otvarajući novi Razvojno-istraživački centar.

Istaknula je kako će kompanija nastaviti svoju praksu godišnjih ulaganja više od 400 milijuna kuna u ljude i znanje. Inače, od 3.100 zaposlenika Ericsson Nikola Tesle u razvojno-istraživačkim centrima radi ih 1.400.

“Zahvaljujući tome naši će Slavonci, zajedno sa svojim kolegicama i kolegama iz Zagreba i Splita sudjelovati u razvoju mobilnih komunikacija četvrte i pete generacije. U osječkom uredu trenutačno radi trideset, pretežno mladih ljudi, a planirano je dodatno zapošljavanje i širenje, pri čemu će dinamika tog procesa ovisiti o dostupnosti visokoobrazovanih stručnjaka”, kazala je Kovačević.

Ericsson
Foto: Otvaranje R&D centra u Osijeku / Izvor: licencirane fotografije Ericsson Nikola Tesla

Osječki stručnjaci radit će na razvoju najmodernije tehnologije

Osječki R&D centar Ericsson Nikole Tesle prostire se na 1.100 četvornih metara, a u narednim godinama planirano je proširenje na 2.500 kvadrata te zapošljavanje do 200 mladih stručnjaka.

“Teško je u ovom trenutku reći točne brojke za proširenje u Osijeku. Ne sumnjam da će ovaj tim pokazati izvrsne rezultate, što će stvoriti mogućnost da se u narednih dvije do tri godine zaposli još oko 150 stručnjaka”, kazala je Kovačević.

Pojasnila je peta generacija mobilnih komunikacijski sustava predstavlja posve novu tehnologiju koja otvara mogućnosti i za suradnju Ericsson Nikola Tesle s drugim ICT kompanijama, pa tako i osječkim.

Otvaranju novog centra prisustvovali ali su i premijer Andrej Plenković te ministri Darko Horvat, Tomislav Ćorić, Gabrijela Žalac, Blaženka Divjak i Oleg Butković.

“Otvaranjem ovakvog centra u Osijeku kompanija je poslala poruku potpore osječkom Sveučilištu, ali i gradu i županiji, da ovaj dio Hrvatske ima mogućnosti za razvoj”, rekao je prilikom otvorenja osječkog R&D centra premijer Plenković. Dodao je da ovako nastaju prijeko potrebna nova radna mjesta i visokovrijedni poslovi te se osigurava bolja perspektiva mladim ljudima, priopćili su iz kompanije.

Pročitajte i ovo:
ICT-ovci predstavili ambiciozan plan digitalizacije Hrvatske u 5 ključnih točaka